Goede vraag! Om dat goed uit te leggen, kunnen we het best kijken naar de mogelijkheden die de koffiebrander of -leverancier heeft om zijn koffie op de markt te brengen. Stopt hij alle koffiebonen van één plantage in een zak dan noemen we dat een ‘single estate’. Doet hij alle koffiebonen van dezelfde regio of land in een zak, dan noemen we dat een ‘single origin’. Als laatste kan hij er ook voor kiezen om koffiebonen uit verschillende landen te mengen. In dat geval noemen we de koffie een 'melange'. Dat melangeren heeft als grote voordeel dat je zelf de smaak kunt samenstellen.
Dit is wat veel grote koffiemerken doen. Ze willen graag dat hun koffie elke dag van het jaar precies hetzelfde smaakt. Ze mengen net zolang met verschillende koffiebonen totdat ze weer op dezelfde smaak uitkomen. Hoewel dit helemaal niets hoeft te zeggen over de kwaliteit, is het wél jammer dat we zo bijna vergeten dat koffie een natuurproduct is en dus eigenlijk steeds anders smaakt. Hetzelfde geldt overigens voor whisky en wijn, ook daar zie je dat mensen steeds vaker op zoek gaan naar ‘originele’ smaken, denk aan natuurwijn of aan single malt whisky.
Zo kies je bewust
Waar moet je nu op letten als je een zak of pak koffie wil kopen? Ten eerste; probeer koffie niet in één hokje te stoppen. Er is geen antwoord op de vraag ‘welke koffie is het beste?’ Sterker nog, je kunt zelfs niet eens zeggen ‘zo en zo smaakt koffie uit Brazilië’. Natuurlijk, je zult in veel koffies uit Brazilië tonen van chocolade herkennen. Maar dat doet tekort aan alle andere smaken die je ook in de koffie zult vinden. Plus alle uitzonderingen waarbij er geen chocolade te vinden is.
Het komt eigenlijk allemaal neer op jouw persoonlijke smaak, proeven en proberen. Wat vind je lekker? Eerst proeven voordat je oordeelt. En probeer eens iets nieuws of pas de manier waarop je koffie zet eens aan.