Tip 1: kies de juiste boon
Van oudsher drinken we in Nederland óf vrij bittere filterkoffie, óf espresso in de Italiaanse stijl. Tegenwoordig zijn er echter veel meer koffiesmaken te krijgen. Van veelal fruitige koffies uit Afrika tot koffie met onder andere chocoladetonen uit Midden-Amerika. Soms is dat even wennen (is dit echt koffie?), maar het is heel boeiend om de verschillende smaken te leren kennen. Eigenlijk net zoals met wijn of speciaalbier.
Tip 2: kies de juiste branding
Hoe licht of donker de koffieboon wordt gebrand, heeft enorme invloed op de smaken. Grofweg: hoe donker de boon is, hoe meer de bittere smaken naar voren komen. Bovendien wordt koffie die bedoeld is voor espresso donkerder gebrand dan filterkoffie. Let dus goed op wat er op de verpakking staat.
Tip 3: kies de juiste koffiezettechniek
Wil je een heftige smaakexplosie? Dan is een espresso de juiste keus. Heb je juist zin in een wat mildere, grote kop koffie? In dat geval kun je beter voor filterkoffie gaan of wellicht een lungo. Of heb je juist zin in een Italiaanse koffiespecialiteit met melk? Dan combineer je een espresso met melk.
Tip 4: kies de juiste maalgraad
Met de maalgraad bedoelen we de grootte waarin we de koffieboon malen om er vervolgens koffie mee te kunnen zetten. Dat kan in grote stukken, wat we ‘grove maling’ noemen of in heel kleine stukjes die we aanduiden als ‘fijne maling’. De maling in combinatie met de techniek die je kiest, bepaalt de zogenaamde ‘extractietijd’. Dat is de tijd die de koffie en het water met elkaar in aanraking zijn. Het werkt een beetje zoals met thee. Haal je het zakje binnen een paar seconden uit het kopje, dan heb je slappe thee. Vergeet je dat het zakje er nog in zit, dan zal de thee uiteindelijk wrang en sterk smaken. Of je nu kiest voor een espresso of juist filterkoffie, probeer vooral verschillende maalgradaties uit om zo te ontdekken hoe jij je koffie het lekkerste vindt.
Tip 5: Houd je machine goed schoon
Een schone machine is enorm belangrijk als je een lekker kopje koffie wilt (blijven) drinken. Oude koffieresten geven namelijk een vieze smaak af aan je vers gezette kop koffie. En kalkaanslag zorgt ervoor dat het water niet goed doorstroomt of op temperatuur komt. Vergeet daarom niet om goed voor je materiaal te zorgen door tijdig te ontkalken en schoon te maken. Ben je opzoek naar goede schoonmaak en onderhoud tips? Lees dan het volgende artikel.
Tip 6: Bewaar je koffie op de juiste manier
Natuurlijk wil je steeds weer genieten van al die lekkere smaken en aroma’s van je koffie. Jammer genoeg vervliegen de mooie smaken naarmate de koffie ouder wordt. Bij gebrande bonen begint dat al na drie weken en bij versgemalen koffie gaat dat nog sneller. Je kunt dit echter iets tegengaan door de juiste manier van bewaren. Dit doe je door koffie op een donkere en droge plek te bewaren. Ook kun je koffie het beste in de verpakking laten zitten. De koelkast is een minder goed idee, omdat koffie graag geur opneemt. Voor je het weet smaakt je kopje koffie naar een restje avondeten.
Wanneer weet je of je kopje koffie perfect is? Uiteindelijk zijn jouw eigen smaakpapillen de baas. Die geven aan of het lekker is of niet. Wil je meteen aan de slag met een lekker recept? Probeer dan de Saeco Special. Lees hier hoe je die gemakkelijk zelf kunt maken. Is een latte of een cappuccino meer je ding? Lees dan hier hoe je het perfecte melkschuim krijgt.