Espresso
Espresso betekent letterlijk ‘uitgeperst’ en dat is precies wat er tijdens het zetten gebeurt. Water perst zich een weg door de gemalen koffie en dat resulteert in een klein smaakbommetje in een kopje. Bitter, zoet en aciditeit (aangenaam zuur) moeten in balans zijn. Klein is hij zeker; een espresso moet tussen de 20ml en 35ml zijn. Kies voor bonen met een espressobranding. Wanneer is deze koffie op z’n best? Heel simpel, wanneer jij hem lekker vindt.
Stap 1: Zorg voor vers gemalen bonen
Voor een stroperige en smaakvolle espresso is het van belang dat je kort voor het zetten de
bonen maalt. Bij een volautomatische espressomachine maalt hij per kopje vers en heb je
zelf een handmatige espressomachine, maak dan gebruik van een losse bonenmaler.
Stap 2: De sterkte van je kopje koffie
Voor een espresso wordt doorgaans een dosering tussen de 7-10 gram gebruikt. Hoe meer koffie je gebruikt, hoe sterker de smaak. Met een volautomatische espressomachine stel je met de ‘aroma strenght’ knop zelf de sterkte in. Gebruik bij een handmatige machine een weegschaaltje. Vergeet ook niet bij een handmatige machine om de losse koffie stevig en recht aan te stampen met een zogenaamde tamper. Hierdoor zorg je ervoor dat al het water evenveel weerstand krijgt en gelijkmatig doorloopt.
Stap 3: De juiste maalfijnheid
Neem een trechter in gedachten met daarnaast een hoop kiezelstenen en een hoop zand. Als we de kiezelstenen in de trechter doen en er dan water ingieten, dan loopt dat uiteraard sneller door dan wanneer de trechter vol zand zou zitten. Hetzelfde geldt voor grove of fijne maling. Een fijne maling zorgt – als je tenminste dezelfde koffiezettechniek gebruikt – ervoor dat de koffie meer contacttijd heeft met het water. Daardoor laten de bonen meer smaken los. Goed om te weten: een té lange contacttijd zorgt vooral voor bittere smaken en te kort maakt dat de balans qua zuren niet in orde is.
Stap 4: Water
Aangezien ongeveer 98,5% van je kopje koffie bestaat uit water, kun je je voorstellen dat de kwaliteit daarvan erg belangrijk is. Gelukkig hebben we in Nederland water van hoge kwaliteit: zonder chloorsmaak en de hardheid is te controleren.
Stap 5: Clean as you go
Oude koffiedeeltjes, -oliën en andere onzuiverheden hebben grote invloed op de smaak van je koffie. Zorg ervoor dat je voor, tijdens en na het zetten van je koffie de machine en materialen goed schoonhoudt. Dit voorkomt nare smaakjes en zorgt ervoor dat je materiaal langer meegaat.