Nederlanders drinken massaal koffie: in de ochtend om wakker te worden of na het eten. Samen voor de gezelligheid, buiten de deur en natuurlijk ook thuis. Heb je er wel eens over nagedacht waar de koffie, waarvan je zo geniet, eigenlijk vandaan komt? Hoe groeit het en hoe lang drinken we eigenlijk al koffie?
Koffie en de Arabische cultuur Ondanks dat koffie na water en thee het meest gedronken goed is, is de geschiedenis ervan nog niet zo oud. Zo’n 1000 jaar geleden werd koffie voor het eerst ontdekt. Er gaan vele mythes de ronde over hoe koffie dan precies ontdekt zou zijn, waarvan Kaldi de geitenhoeder de meest populaire is. Deze Ethiopische man merkte dat, zodra zijn geiten van een struik met rode vruchten aten, ze vele malen levendiger werden. Zo ging hij op zoek en ontdekte daarmee de koffiestruik. Of het echt zo ging, daar kunnen we alleen maar naar raden, maar wat we wel weten is dat rond de 15e eeuw koffie drinken onderdeel werd van de Arabische cultuur. Oorspronkelijk komt koffie uit de regio waar nu Ethiopië en Zuid-Soedan liggen, maar na zijn ontdekking werd het al snel ook in Jemen verbouwd. De havenstad Mocha was de plek waar koffie verhandeld werd, vandaar dat deze naam nu onlosmakelijk verbonden is met het zwarte goud. Wel of niet naar Italië voor koffie? Een leuke plek om te bezoeken in Italië is Caffe Florian op het San Marco plein in Venetië, wat het oudste nog bestaande koffiecafe (1720) van Europa is. Waar koffieplanten wel groeien is dichtbij de evenaar: tussen de Steenbok- en Kreeftskeerkring om precies te zijn. De koffieplant is een struik met daaraan grote groene bladeren en aan de takken groeien de koffiebessen. Koffieplanten houden van warmte en vocht, vandaar dat ze eigenlijk alleen goed groeien in een tropische omgeving. Ook bevinden de meeste koffieplantages zich op grotere hoogtes op plateaus en in bergachtig gebied. Het begint allemaal met een klein wit bloemetje dat erg naar Jasmijn ruikt. Uit dit bloemetje groeit een bes dat in eerste instantie groen is van kleur. De bes verkleurt (bij de meeste soorten) gedurende de groei van groen naar donkerrood, totdat ze rijp genoeg is om geoogst te worden en verder verwerkt te worden.
Inmiddels is Brazilië de grootste producent van koffie. Dit helpt meteen een groot misverstand de wereld uit: koffie komt niet uit Italië. De koffiecultuur hebben we dan wel voor een groot gedeelte van de Italianen overgenomen, maar er is geen enkele koffieplantage te vinden in de Toscaanse of Siciliaanse heuvels.
Arabica en Robusta Koffie lijkt op wijn Hoe kan ik zien waar mijn koffie vandaan komt? Staat het er niet op vermeld? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een melange. Een melange kan bestaan uit koffiebonen van over de hele wereld. Over het algemeen kun je stellen dat hoe duurder de koffie, des te meer informatie je op de verpakking kunt vinden. Jessica Tolboom
De meest verbouwde koffievarianten zijn Arabica en Robusta: twee verschillende soorten planten die anders groeien, er anders uitzien en heel andere smaken produceren. Over het algemeen is er maar één oogst per jaar.
Wist je dat een koffieboon groen/grijzig van kleur is als hij uit de bes komt? Pas wanneer de boon gebrand wordt, krijgt het de specifieke koffiekleur en -geur. Doe je de boon ongebrand in je mond, dan merk je dat hij keihard is en totaal niet naar koffie smaakt. Koffiebonen branden is dus essentieel voor het creëren van de typische smaak en geur.
Het leuke aan koffie is dat het net als druiven specifieke smaakkenmerken heeft van de plek waar het vandaan komt. Koffie uit Brazilië smaakt bijvoorbeeld heel anders dan koffie uit Kenia en Keniaanse koffie is op zijn beurt weer niet te vergelijken met koffie uit Indonesië. Over het algemeen kun je zeggen dat koffie uit Azië wat kruidiger is en koffie uit Afrika wat meer fruit- en bloemige smaken heeft. Al is dit een heel algemene stelling en zijn er vele uitzonderingen. Dat verklaart onder andere waarom de smaak van koffie per merk en blend verschilt.
Kijk eens goed op de verpakking, sommige merken en/of branders vermelden op de verpakking waar hun koffie vandaan komt. Koop je de koffie bij een speciaalzaak? Dan zou de verkoper je moeten kunnen informeren.
www.koffierevolutie.nl
Biografie Jessica Tolboom Jessica Tolboom van Koffierevolutie is professioneel barista en heeft een enorme passie voor koffie. In samenwerking met Philips deelt ze graag haar kennis via leuke artikelen en video’s op het Philips koffieplatform. Je kunt haar wakker maken voor een goed gezette filterkoffie gemaakt van een Panama Geisha. Voor meer informatie over Jessica en koffie ga naar www.koffierevolutie.nl
Door je espressomachine bij ons te registereren, verwen je jezelf met: + Het laatste nieuws; + Speciale kortingen op je onderhoudskit*; + Mogelijkheid tot abonneren op je onderhoudskit; + Advies bij het onderhoud en ontkalken. *om speciale kortingen te ontvangen, zorg dat je bent aangemeld voor het ontvangen van promotionele berichten.