0

Winkelwagen

Er bevinden zich momenteel geen artikelen in uw winkelmandje.

    Arabica en Robusta: de verschillen

     

    De twee meest gebruikte koffiesoorten binnen de koffieindustrie zijn arabica en robusta. Soms staat er op de verpakking ‘100% Arabica’, maar of er robusta inzit, dat zie je zelden staan. Waarom niet? En wat is nu precies het verschil?

    Appels met koffie vergelijken

    Alle koffieplanten zijn familie van elkaar. De twee meest voorkomende families zijn arabica en Canephora. De laatste is eigenlijk de naam van die welbekende robusta-plant. Robusta kun je zien als een soort merknaam die staat voor de eigenschappen van deze koffie. Beide families bestaan uit talloze variëteiten; planten die wel binnen de familie vallen, maar toch net iets van elkaar verschillen. Denk hierbij aan verschil in de grootte van bladeren, bes, kleur van de bes en - niet onbelangrijk - de smaak.

     

    Je kunt het een beetje vergelijken met een appel. Een Granny Smith en een Jonagold zijn allebei appels, toch hebben ze een ander uiterlijk en smaken ze heel verschillend.

     

    Uiterlijk

    Als je een robusta-boon en een boon van het soort arabica naast elkaar houdt, valt het verschil in formaat je meteen op. Een arabica-boon is groter van formaat en heeft bovendien een andere vorm. De ongebrande boon is lichtgroen, grijs of soms zelfs een beetje blauwig. Robusta-bonen zijn wat donkerder en neigen iets meer naar geel of lichtbruin. Beide varianten worden bruin van kleur zodra je ze brandt. Leuk weetje: Vietnam is één van de grootste producenten van robusta. Sterker nog, dat wordt op zo’n enorme schaal gedaan, dat dit land na Brazilië op nummer twee staat van koffieproducerende landen.

    Groeicondities en smaak

    Robusta, het woord zegt het al, is een robuust plantje. Eentje die wel tegen een stootje kan. Dit plantje groeit gemakkelijker dan arabica en levert ook nog eens veel bessen op per oogst. De beste groeiomstandigheden voor de arabica-soort vind je op grote hoogte. De ijle en wat koelere lucht zorgt ervoor dat deze plant het beste uit zichzelf kan halen. Robusta groeit daarentegen al vanaf zeeniveau en kan goed omgaan met de tropische temperaturen.

     

    Een leuk weetje is dat robusta meer cafeïne bevat dan arabica. Cafeïne is de natuurlijke afweerstof die de plant aanmaakt om zich te beschermen tegen onder andere schimmels en beestjes. Het grootste verschil tussen deze twee koffiesoorten zit hem echter in smaak. Arabica-bonen kunnen heel aromatisch zijn. Ondanks dat robusta zo makkelijk te verbouwen is en het per oogst veel koffie oplevert, is de smaak van deze koffie niet heel speciaal. Wat Robusta wél doet, is zorgen voor een volle, aardse en pittige smaak in een koffie.

     

    Waarom Robusta?

    Waarom verbouwen we dan nog robusta, zal je misschien denken? Omdat robusta ervoor zorgt dat koffie betaalbaar blijft. 70 tot 80% van de totale wereldproductie bestaat uit arabica. De rest is voornamelijk robusta met als doel te melangeren en oploskoffie te maken. Melangeren is het mengen van bonen met een verschillende komaf om zo tot een bepaald smaakprofiel te komen. Dit wordt bijvoorbeeld bij een Senseopad gedaan. Door robusta te mengen met arabica krijg je het beste van beide werelden. Een aromatische én tegelijkertijd pittige koffie. Robusta is dan ook zeker niet ‘slecht’. Al helemaal niet wanneer je een liefhebber bent van pittige, stevige koffie zoals je in Italië drinkt. Dan is een melange met wat robusta erin precies wat je zoekt.

     

    Het is goed om te beseffen dat er ook veel verschil in kwaliteit bestaat binnen arabica-koffie. Zo is maar een heel klein gedeelte van de totale koffieproductie dermate hoog van kwaliteit dat we het een ‘specialty coffee’ kunnen noemen. Vergelijk dit met goede wijnen, die in een slijterij een stuk duurder zijn dan de gemiddelde wijn die je in een supermarkt koopt. Dit soort koffie kun je in Nederland vooral in de speciale espressobars en branderijen vinden.

     

    De praktijk

    Stel jezelf de volgende vraag: wat vind ik lekker aan koffie? Als je deze vraag beantwoordt met onder andere 'sterk', 'volle smaak', 'pittig' en 'chocolade' kies dan gerust een koffie waarin ook een beetje robusta zit. Uiteindelijk blijft je tong de grootste kenner.

     

    Heb je trouwens enig idee hoe koffie groeit? En weet je bijvoorbeeld hoe de plant er uit ziet? Klik hier om er achter te komen.

    Foto-inspiratie

    Arabica of Robusta
    Arabica of Robusta 2
    jessica-tolboom

    Biografie Jessica Tolboom

     

    Jessica Tolboom van Koffierevolutie is professioneel barista en heeft een enorme passie voor koffie. In samenwerking met Philips deelt ze graag haar kennis via leuke artikelen en video’s op het Philips koffieplatform.  

    Je kunt haar wakker maken voor een goed gezette filterkoffie gemaakt van een Panama Geisha.

     

    Voor meer informatie over Jessica en koffie ga naar www.koffierevolutie.nl

     

    Onze koffiemachines

    Philips koffiezetapparaten met filter

    SENSEO® koffiemachines met pads

    Philips volautomatische espressomachines

    Saeco volautomatische espressomachines

    Ben jij de trotse eigenaar van een Philips espressomachine? Laat het ons weten!

     

    Door je espressomachine bij ons te registereren, verwen je jezelf met:

     

    + Het laatste nieuws;

    + Speciale kortingen op je onderhoudskit*;

    + Mogelijkheid tot abonneren op je onderhoudskit;

    + Advies bij het onderhoud en ontkalken.

     

    *om speciale kortingen te ontvangen, zorg dat je bent aangemeld voor het ontvangen van promotionele berichten.

    Terug naar boven

    U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.