0

Winkelwagen

Er bevinden zich momenteel geen artikelen in uw winkelmandje.

      Leer koffie zetten als een pro en word een echte thuisbarista

      Geniet van je koffiemoment met de lekkerste koffie thuis

       

      De geur van versgemalen koffiebonen, de romige textuur van opgeschuimde melk, het krachtige aroma van een net gezette espresso - écht goede koffie is zoveel meer dan een 'bakkie pleur'. Professionele barista's hebben koffie zetten tot een ware kunst verheven, maar we hebben goed nieuws voor je. Met een paar tips kun jij thuis net zo'n heerlijk koffiemoment creëren! Schotel jezelf en je gasten de lekkerste filterkoffie, espresso, cappuccino, latte macchiato of koffie verkeerd voor en waan je heel eventjes in een cafeetje in Italië. Natuurlijk wél met een koekje erbij. Lekker Hollands.

      Alles wat je moet weten over de 5 populairste koffiesoorten

       

      Om écht lekkere koffie te kunnen zetten, moet je eerst de basics kennen. Barista's leggen, om gecertificeerd te zijn, onder andere een theorie-examen af over alles dat met koffie te maken heeft. Dat examen zullen we je besparen, maar ook als thuisbarista is het goed om het karakter van elke koffie te kennen.

      Alles wat je moet weten over de 5 populairste koffiesoorten

      Filterkoffie

      Filterkoffie is wereldwijd waarschijnlijk de meest bekende koffiesoort. Hoe zet je filterkoffie? Door gemalen koffie in een filterhouder handmatig of machinaal te overgieten met heet water. Het papieren filter in de houder werkt als een fijne zeef en laat langzaam de koffie in de kan of beker druppelen.

      Doordat deze zetmethode relatief goedkoop is en weinig voet in de aarde heeft, was het jarenlang de populairste manier om koffie te zetten. Dat is de afgelopen decennia wel veranderd. De opkomst van volautomatische en semi-automatische koffiemachines maakte luxe koffiesoorten toegankelijk - en dat betekende ook een verminderde vraag naar filterkoffie. Maar er is ook goed nieuws voor de filterkoffieliefhebber. De groeiende populariteit van ambachtelijke, traditionele producten en bereidingswijzen betekent ook een opleving voor deze pure manier van koffie zetten.

       

      Wil jij de complexe, gebalanceerde smaak van filterkoffie ervaren, maar dan met het gemak van een machine? Ga dan voor onze Grind-and-Brew koffiezetapparaten, mét molen om hele koffiebonen te malen. Ideaal!

      Espresso

      De basis van ontelbaar veel koffievariaties: espresso! Deze geconcentreerde koffiesoort wordt gezet door hoge waterdruk door fijngemalen koffie te persen. Als de maling, waterdruk en waterhoeveelheid precies goed is, kan een espresso het allerbeste uit koffiebonen naar voren halen. Professionele barista's stellen die instellingen de hele dag door opnieuw af om een optimale, consistente smaak te garanderen. Hoe die ideale espresso smaakt, is afhankelijk van de boon. Wat alle goede espresso’s wél gemeen hebben, is een volle, krachtige en gebalanceerde smaak en een goudkleurige crèmalaag bovenop.

       

      Ook een perfecte espresso zetten thuis? Met een volautomatische espressomachine, zoals de Saeco Xelxis, in huis hebt, hoef jij je geen zorgen te maken om instellingen als waterdruk. De machine doet het zware werk voor je! Serveer wel, net als professionele barista's, een glaasje water bij de espresso om de smaak te neutraliseren.

      Hoewel veel mensen denken dat een espresso door de sterke smaak ook het hoogste cafeïnegehalte heeft van alle koffiesoorten, is dat niet het geval. Doordat bij filterkoffie het water langer in contact is met de gemalen koffie, heeft het meer tijd om cafeïne te onttrekken aan de bonen. Dus op zoek naar een echt opkikkertje? Laat de espresso dan even voor wat het is, en ga voor een filterkoffie.

       

      Meer weten over hoe je de perfecte espresso zet? Barista Jessica Tolboom vertelt je er graag alles over.

      Cappuccino

      Heb je het zetten van een goede espresso onder de knie? Dan is het tijd voor de cappuccino. De samenstelling van deze koffiesoort is eigenlijk heel simpel: een derde espresso, een derde warme melk en een derde melkschuim. Die verhouding levert de ideale combinatie op van smaakvol en romig. Wil je het helemaal 'volgens de regels' doen? Dan drink je een cappuccino alleen 's ochtends tot een uur of 11, zoals de Italianen dat doen. Daarna stap je over op espresso, lungo, americano of filterkoffie.

       

      Onze LatteGo haalt Italië naar jouw keuken met 5 verschillende koffie-opties, waaronder een cappuccino.

      Latte macchiato

      Misschien wel de meest indrukwekkende koffie om te zien: de latte macchiato! Een goed gezette latte macchiato heeft een mooie kleurovergang vanaf de schuimlaag. Het geheim? Geduld. Als je handmatig een latte macchiato maakt, schuim je eerst de melk op. Vul er een glas mee, maar laat zo'n 1 à 2 centimeter over voor de espresso. Zet dan pas de espresso, en giet die vervolgens heel voorzichtig van middenop in de schuimlaag. Heb je een volautomatische espressomachine, zoals de LatteGo, dan hoef je je hier geen zorgen om te maken: de machine zorgt ervoor dat je hetzelfde mooie laagjeseffect krijgt.

      Koffiebonen: een spoedcursus

      Koffiebonen: een spoedcursus

       

      Niet alleen hóe je koffie zet is belangrijk, ook welke koffiebonen je gebruikt, heeft veel invloed op het eindresultaat. Verschillende factoren, waaronder het land van herkomst, hebben invloed op de smaak. Wij lichten de drie belangrijkste uit:

      Type koffieboon

      Elke zak koffiebonen bestaat uit arabica- of robustabonen, of een mix daarvan. Over het algemeen geldt dat arabicabonen smaakvoller zijn, maar ook duurder. Robustabonen groeien makkelijker en zijn dus goedkoper, maar qua smaak ook een stuk minder complex. Daarnaast bevat een robustaboon veel meer cafeïne dan een arabicaboon, soms bijna twee keer zoveel.

      Weten waarom de meeste zakken koffiebonen dan toch voor een groot deel uit robustabonen bestaan? Of meer weten over de verschillen tussen deze twee boontypes? Barista Jessica Tolboom brengt je op de hoogte!

      Samenstelling

      Het is lang niet altijd zo dat één zak koffiebonen van één plantage komt. Sterker nog, meestal is dat niet het geval. Er zijn drie manieren om een zak koffiebonen samen te stellen.

       

      Single estate
      De koffiebonen komen van dezelfde plantage
      Single origin
      De koffiebonen komen uit dezelfde regio of hetzelfde land
      Melange
      De koffiebonen komen uit verschillende regio's of landen

       

      Waarom je voor het één of juist het ander zou kiezen, leggen we je uit in dit artikel.

      Roasting

      Nog een belangrijke smaakbepalende factor is hoe donker de koffie gebrand is. Hoe donkerder gebrand (een medium dark of dark roast), hoe intenser, zoeter en vaak bitterder de smaak. Een lichtere branding, zoals een light of medium roast, is vaak fruitiger en zuriger van smaak. Het een is niet beter dan het ander - het is volledig afhankelijk van jouw persoonlijke smaak en voorkeuren wat voor jou 'lekkere koffie' is.

       

      Cafeïnevrije koffie ondergaat hetzelfde brandproces, maar de koffiebonen krijgt vóór de roasting nog een behandeling die zo'n 97% van alle cafeïne uit de bonen verwijdert. Dit proces neemt helaas ook een deel van de smaak en het aroma weg. Dus wil je alsnog een lekker sterk bakkie? Ga dan voor een medium of medium dark roast voor je cafeïnevrije koffie.

      'Koekje erbij?' De beste koekjes voor bij de koffie

      'Koekje erbij?' De beste koekjes voor bij de koffie

       

      Geen Hollands kopje koffie is compleet zonder een koekje erbij. Hoewel je natuurlijk elk koekje kunt serveren bij koffie, combineren sommige varianten bijzonder goed. Koekjes met speculaaskruiden bijvoorbeeld, zoals een Bastogne- of Lotus-koekje. Ook roomboterkoeken combineren heel goed met de smaak van koffie, denk bijvoorbeeld aan een zandkoekje en sprits, maar ook stroopwafels. En, als je volledig in thema wilt blijven, zijn koffiekoekjes zoals café noir natuurlijk ook altijd een goed idee. Zelf aan de slag? The Philips Chef heeft een heerlijk recept voor huisgemaakte koffiekoekjes voor je bedacht!

      Gerelateerde producten

      Abonneren op onze nieuwsbrief

      Eenmalig 10% korting in de Philips webshop

      De kans om deel te nemen aan ons Better Me, Better World intiatief

      Promoties en speciale aanbiedingen

      *

      Ik wil graag promotionele berichten ontvangen op basis van mijn voorkeuren en gedrag over Philips producten, diensten, evenementen en promoties. Ik kan me op elk moment gemakkelijk uitschrijven!

      You are about to visit a Philips global content page

      Continue
      Terug naar boven

      U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.