Leestijd: 4 Min
Vitamine C, ook wel bekend als ascorbinezuur, is wellicht een van de meest besproken vitamines. We weten dat het goed is voor ons lichaam en dat het verschillende basisfuncties en -processen in ons lichaam ondersteunt. Maar wat is eigenlijk precies de functie van vitamine C?
Met het oog op de belangrijke rol ervan in het lichaam, is het ook belangrijk om goede bronnen van vitamine C te kennen. Waarschijnlijk denk je direct aan citroen en sinaasappel; deze staan immers bekend als fruit met veel vitamine C. Maar naast regionale vruchten en groenten zijn er nog veel meer voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C.
Dit artikel legt uit wat de functie van vitamine C is en geeft je voorbeelden van eten met vitamine C.
Vitamine C doet vanalles. Als je voldoende vitamine C binnenkrijgt, ondersteunt het de normale werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Het ondersteunt ook bepaalde stofwisselingsprocessen, waaronder de verbranding van energie en de aanmaak van bindweefsel, botten en tanden. Vitamine C is ook enorm belangrijk omdat het je lichaam helpt om ijzer op te nemen.
Volgens het Voedingscentrum is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C voor mannen en vrouwen vanaf 14 jaar 75 milligram.* Kinderen hebben minder nodig, terwijl zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en rokers juist meer nodig hebben.
Ons lichaam produceert zelf geen vitamine C en kan dit ook niet opslaan. Je kunt wel gemakkelijk voldoende vitamine C binnenkrijgen door gezond en gevarieerd te eten volgens de Schijf van Vijf.* Dit betekent fruit met veel vitamine C, maar ook groente met veel vitamine C.
Wanneer mensen verschillende vitamine C bronnen overwegen, denken de meesten dat fruit het meeste vitamine C bevat. Hier volgen een aantal voorbeelden van fruit met veel vitamine C: Er zijn ook genoeg groenten met veel vitamine C:
7000-serie
High-speed blender
HR3760/10
5000-serie
Blender
HR3573/90
Je moet ervoor zorgen dat je voedsel rijk blijft aan vitamine C. Voedsel bevat het hoogste gehalte vitamine C als het rauw en vers is en als je zowel het vruchtvlees als de schil eet. Daarom zijn versgeperste vruchten- en groentesappen een uitstekende manier om je dagelijkse dosis van deze vitamine binnen te krijgen. Let erop dat vitamine C gevoelig is voor licht en warmte, dus bewaar en bereid het op de juiste manier om ervoor te zorgen dat het voedsel rijk blijft aan vitamine C.
100 ml verse sinaasappelsap bevat 50 mg vitamine C, terwijl 100 ml citroensap 38,70 mg bevat. Als je smaakpapillen hunkeren naar wat variatie, kun je heerlijke sappen en smoothies proberen die gemaakt zijn van andere groenten en fruit met veel vitamine C.
Voor een drankje dat boordevol vitamine C zit heb je alleen vers fruit en een juicer nodig zoals de Avance Collection MicroMasticating-slowjuicer. Deze haalt voorzichtig de maximale hoeveelheid voedingsstoffen uit de ingrediënten. Deze vitamineklapper met aardbei en meloen zit boordevol essentiële voedingsstoffen zoals vitamine A en C.
Je bent nu goed op de hoogte van het belang van vitamine C! Voedsel dat veel vitamine C bevat is gelukkig makkelijk aan je dieet toe te voegen. Er is een grote verscheidenheid aan groente, fruit en vers sap waarmee je snel aan je dagelijkse hoeveelheid vitamine C komt. Bovendien kies je zo voor evenwichtige voeding en een gezondere levensstijl.
* https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-c.aspx