0

Winkelwagen

Er bevinden zich momenteel geen artikelen in uw winkelmandje.

    Leestijd: 5 Min

    Vezelrijke voeding: wat zijn vezels en waar zitten veel vezels in?

     

    Volgens het Voedingscentrum moeten volwassenen per dag zo’n 30 tot 40 gram voedingsvezels binnenkrijgen.† Maar wat zijn voedingsvezels precies en waarom heeft ons lichaam ze nodig? Hoogstwaarschijnlijk moeten de meesten onder ons meer vezels eten, maar weet je hoe vezelrijke producten eruit zien en welke voedingsmiddelen goede bronnen van vezels zijn? Geen paniek – we gaan het met je doornemen.

     

    In dit artikel beantwoorden we al deze vragen en geven we je een aantal waardevolle tips over hoe je je voeding kunt verrijken met vezelrijke producten.

    Wat zijn vezels?

     

    Voedingsvezels zijn een bestanddeel van plantaardig voedsel en vormen een belangrijk onderdeel van de menselijke voeding. Deze complexe koolhydraten kunnen niet worden verteerd, maar worden deels afgebroken door goede bacteriën die zich in de dikke darm bevinden, waarbij belangrijke voedingsstoffen vrijkomen.†

    Waarom zijn producten met veel vezels zo belangrijk voor een gezond dieet?

     

    Vezels vervullen belangrijke functies in je spijsverteringsstelsel en hebben ook positieve effecten op je stofwisseling. En dat is nog niet alles – hier zijn nog enkele andere feiten over waarom eten met veel vezels zo belangrijk is:

     

    • Er zijn aanwijzingen dat voeding met veel vezels kan helpen het risico op hartaandoeningen, diabetes type 2 en andere aandoeningen zoals darmkanker te verlagen.†
    • Vezels stimuleren de darmen en voorkomen constipatie.
    • Als je ervoor kiest meer vezels te eten, voel je je vaak langer vol. 
    • Vezelrijke voeding kan helpen om het vetgehalte in het bloed, zoals cholesterol, te verlagen.†

    Hibiscus frambozen smoothie

    Wat is vezelrijk voedsel: voedingsmiddelen die een goede bron van vezels vormen


    Nu je weet hoe belangrijk vezels zijn, wil je waarschijnlijk weten hoe je meer vezels kunt eten. Als je op zoek bent naar goede bronnen van vezels, dan zijn volkorenproducten, groenten, aardappelen, peulvruchten en fruit een goede plek om te beginnen. Hier is een lijst van vezelrijk voedsel uit de verschillende voedselgroepen samen met hun vezelgehalte per 100g:

     

    • Volkoren roggebrood (8,3 g)
    • Volkorenhaver (7,8 g)
    • Tarwezemelen (42,8 g)
    • Lijnzaad (29,4 g)
    • Kikkererwten, droog (18 g)
    • Linzen (30 g)
    • Pinda’s (8,5 g)
    • Chiazaden (34,4 g)
    • Gedroogde pruimen (7,5 g)

     

    Als je meer vezels wilt eten, zorg er dan voor dat je regelmatig een aantal van deze vezelrijke voedingsmiddelen in je maaltijden opneemt.

    Hoe eet je meer vezelrijke voeding: tips voor een vezelrijk dieet met volkorenproducten

     

    Het gebruik van het woord 'dieet' betekent niet dat we het hebben over het beperken van voedsel. We raden eerder aan om gezonde, evenwichtige eetgewoonten aan te houden met aandacht voor voedingsstoffen en vezelrijke voeding in je maaltijden. Door de onderstaande tips in overweging te nemen eet je gemakkelijk meer vezels zonder dat je ingewikkelde gerechten hoeft te bereiden.

     

    • Voeg wat tarwezemelen, lijnzaad of noten toe aan je muesli of yoghurt.
    • Meng chiazaadjes door je smoothies, yoghurt, pudding of desserts.
    • Vervang wit brood door volkoren rogge- of tarwebrood.
    • Vervang pasta en rijstgerechten door hun volkoren varianten.

    Wat je nodig hebt

    Vezelrijke producten: recepten en ideeën om groenten en fruit te eten

     

    In vergelijking met volkorenproducten bevatten groenten en fruit minder vezels. Dit betekent echter niet dat ze geen geweldige bron van dit belangrijke voedingsbestanddeel zijn. Je kunt het meeste uit hun vezelgehalte halen met een speciale bereidingswijze: pureren.

     

    Benieuwd hoe je een lekkere puree maakt? Smoothies of smoothiebowls zijn een heerlijke, voedzame optie om meer vezels aan je dieet toe te voegen. De Philips Avance Collection High Speed Blender heeft een speciaal 'smoothieprogramma' en pureert ingrediënten extra fijn om alle voedingsstoffen en andere goede ingrediënten eruit te halen en toe te voegen aan je vezelrijke dieet. Als je op zoek bent naar vezelrijke dieetrecepten, probeer dan eens een smoothiebowl met avocado:

     

    Ingrediënten:

     

    • 1 avocado (in blokjes gesneden)
    • Limoensap
    • 250 ml kokosmelk
    • 1 tl spirulinapoeder of agavesiroopp

     

    Methode:

     

    1. Doe al je ingrediënten in een blender.
    2. Pureer tot een gladde massa.
    3. Versier met frambozen, krokante cashewnoten en kokosvlokken.

     

    Juicing is ook een handige manier om meer vezels te eten. Probeer bijvoorbeeld eens deze heerlijke en snel klaargemaakte smoothie van appel, wortel en gember. Zorg ervoor dat je je goede bronnen van vezels combineert met een apparaat zoals de Philips Avance Sapcentrifuge, die zelfs tot 50% meer vezels in je glas kan brengen., die zelfs tot 50% meer vezels in je glas kan brengen.

     

    Zoals je ziet is het niet moeilijk om vezelrijke voedingsmiddelen in je dieet op te nemen. Je weet nu niet alleen wat vezels zijn en wat ze doen, maar ook hoe je meer vezels kunt eten voor een gezond, evenwichtig dieet.

     

    Bronnen:

    Voedingscentrum: Vezels

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief

    Exclusieve aanbiedingen, alleen voor jou

    € 10 korting op uw eerste aankoop in de Philips online winkel.*

    Exclusieve ledenaanbiedingen en vroege toegang tot aanbiedingen.

    Nieuws over productlanceringen en tips voor een gezonde levensstijl.

    *

    Ik wil graag promotionele berichten ontvangen op basis van mijn voorkeuren en gedrag over Philips producten, diensten, evenementen en promoties. Ik kan me op elk moment gemakkelijk uitschrijven!

    Terug naar boven

    U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.