• Philips Shop voordelen:

  • 30 Gratis retourneren

  • Gratis verzending vanaf €20,-

1
0

Winkelwagen

Er bevinden zich momenteel geen artikelen in uw winkelmandje.

    Leestijd: 7 Min

    Groente koken en vitamines behouden: handige tips


    Groente kan onze beste vriend zijn als het gaat om gezond eten, maar weet je wat de beste manier is om groente te koken of stomen zonder dat er voedingsstoffen verloren gaan? Want wat heb je aan al die voedzame groenten, als al hun vitamines tijdens het koken in water of vet oplossen?


    Dat er door verhitting een klein vitamineverlies kan optreden betekent echter niet dat je volledig op rauw voedsel moet overschakelen. Je zult blij zijn te weten dat er eenvoudige manieren zijn om groente goed te koken met behoud van die belangrijke voedingsstoffen. Lees verder om het effect van hitte op vitamines te ontdekken, evenals eenvoudige stappen voor de meest voedzame manier om groente te koken.

    Voedingsstoffen in groente en fruit behouden: rauw eten of koken?


    Laten we eerst iets verduidelijken. Over het algemeen worden bij het koken van groenten geen vitamines vernietigd – de voedingswaarde kan echter verminderen, afhankelijk van de manier waarop je ze besluit te koken. Ook de kooktijd van groente is hierbij van belang. Wat de gezondste manier is om groente te koken hangt af van een aantal factoren, zoals de soort groente, hoe je deze wilt bewaren en het soort vitamines dat de groente bevat. Voor sommige groenten kan koken zelfs helpen om vitamines vrij te maken – dit geldt voor wortels en courgettes.


    Het effect van koken op vitamines verschilt. Terwijl sommige groenten voedzamer zijn als ze worden gekookt, zijn er ook soorten groenten waarvan de hoeveelheid vitamines kan afnemen tijdens het koken of verhitten. Dit komt doordat sommige vitamines hittegevoelig zijn, terwijl andere hittebestendig zijn. Hier is een snelle en eenvoudige gids voor elk type vitamine. 

     

    Hittegevoelige vitamines

    Een lijst van hittegevoelige vitamines en voedingsmiddelen die ze bevatten:
     

    • Vitamine C: Deze is te vinden in paprika's, bieslook, koriander, broccoli, groene paprika's, tomaten, donkergroene groenten en aardappelen.
    • Vitamine B1 (thiamine): Deze is te vinden in peulvruchten, aardappelen, asperges en spinazie.
    • Vitamine B5 (pantotheenzuur): Deze vitamine zit in linzen, kikkererwten en aardappelen.
    • Vitamine B9 (foliumzuur): Deze vitamine zit in sla, tomaten, asperges, kool en peulvruchten.
    • Vitamine B6: Deze vitamine zit in aardappelen, peulvruchten, kool en avocado's.
    • Vitamine B12: Zit in eieren en zuivelproducten.

     

    Hittebestendige vitamines

    Welke voedingsstoffen zitten in groente, fruit en andere voeding die dan wel tegen verhitting kunnen? Dat zijn bijvoorbeeld de volgende vitamines:

    • Vitamine A: zit in wortelen, paprika's en spinazie.
    • Vitamine D: zit in champignons en melk.
    • Vitamine E: Deze zit in plantaardige oliën, paprika's, asperges en margarine.
    • Vitamine B2 (riboflavine): Deze vitamine zit in melk en zuivelproducten, broccoli en boerenkool.
    • Vitamine B3 (niacine): Deze is in kleine delen te vinden in planten en granen.
    Methode en kooktijd van groente om geen voedingsstoffen te verliezen

    Methode en kooktijd van groente om geen voedingsstoffen te verliezen

     

    Nu je meer weet over het effect van warmte op vitamines en mineralen, vraag je je waarschijnlijk af wat de beste manier is om groente te koken zonder voedingsstoffen te verliezen. Helaas is er niet één antwoord op de vraag hoe je de voedingssamenstelling van voedingsmiddelen kunt behouden, omdat alle voedingsmiddelen net iets anders reageren op warmte. Het gaat erom dat je weet wanneer je het moet koken en hoe je het moet koken.  

    Als het gaat om het koken van groente, zijn er enkele algemene regels om in gedachten te houden:

     

    • Gebruik maar een beetje water.
    • Houd de temperatuur laag.
    • Kook ze snel.

     

    Leuk weetje: Rauwebroccoli bevat ongeveer 540 mg vitamine C. Na een paar minuten koken is dat teruggelopen tot ongeveer 260 mg. Denk hier dus aan als je broccoli gaat koken: de vitamines zullen zeker deels verloren gaan. Dit geldt voor alle groenten die hittegevoelige vitamines bevatten.

    Wat je nodig hebt

    Premium

    Airfryer XXL

    HD9860/90

    Premium Airfryer XXL

    HD9860/90

    Maximale smaak, minimale hoeveelheid vet. Zonder moeite.

    De nieuwe Philips Airfryer XXL doet al het werk voor u. Dankzij de Smart Sensing-technologie is dit de enige Airfryer die de tijd en temperatuur automatisch aanpast tijdens het bereiden. Hierdoor wordt het eten perfect gaar. Kies wat u wilt en geniet van elke hap! Bekijk alle voordelen

    Aanbevolen verkoopprijs: € 299,99

    Maximale smaak, minimale hoeveelheid vet. Zonder moeite.

    De nieuwe Philips Airfryer XXL doet al het werk voor u. Dankzij de Smart Sensing-technologie is dit de enige Airfryer die de tijd en temperatuur automatisch aanpast tijdens het bereiden. Hierdoor wordt het eten perfect gaar. Kies wat u wilt en geniet van elke hap! Bekijk alle voordelen

    Maximale smaak, minimale hoeveelheid vet. Zonder moeite.

    De nieuwe Philips Airfryer XXL doet al het werk voor u. Dankzij de Smart Sensing-technologie is dit de enige Airfryer die de tijd en temperatuur automatisch aanpast tijdens het bereiden. Hierdoor wordt het eten perfect gaar. Kies wat u wilt en geniet van elke hap! Bekijk alle voordelen

    Aanbevolen verkoopprijs: € 299,99

    Maximale smaak, minimale hoeveelheid vet. Zonder moeite.

    De nieuwe Philips Airfryer XXL doet al het werk voor u. Dankzij de Smart Sensing-technologie is dit de enige Airfryer die de tijd en temperatuur automatisch aanpast tijdens het bereiden. Hierdoor wordt het eten perfect gaar. Kies wat u wilt en geniet van elke hap! Bekijk alle voordelen

    Wat is de meest voedzame manier om groenten te koken?


    Airfryen, stomen en opwarmen in de magnetron behoren tot de methodes waarvan is bewezen dat ze de vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen in voedsel behouden. Hoe gevoelig vitamines hiervoor zijn hangt er onder andere vanaf hoe makkelijk oplosbaar ze zijn. 
    Voedingsstoffen behouden tijdens het koken: stomen

    Voedingsstoffen behouden tijdens het koken: stomen


    Bij stomen wordt het voedsel van alle kanten gelijkmatig verhit door hete stoom en zo blijft het knapperig en aromatisch.  

     

    • Wees voorzichtig als warmtegevoelige vitamines ook in water oplosbaar zijn – vooral als het gaat om de kooktijd. 
    • In water oplosbare vitamines (C- & B-complex) lossen op in het kookwater tijdens zowel het koken als het stomen. 
    • Gebruik een beetje water om de groenten zo snel mogelijk te stomen of gebruik een paar eetlepels water in de magnetron.
    • Een uitzondering hierop vormen natuurlijk vloeibare voedingsmiddelen waarbij het water deel uitmaakt van de maaltijd. In een groentesoep bijvoorbeeld, behoud je alle vitamines die wateroplosbaar zijn.

    Voedingsstoffen behouden tijdens het koken: koken met vet


    Voedingsmiddelen die veel vetoplosbare vitamines bevatten moeten met wat olie of vet worden bereid, want anders kan het lichaam deze vitamines niet opnemen. Maar net als bij de oplosbaarheid in water, kunnen ze bij het koken met vet oplossen in vet, dus je moet de hoeveelheid vet tot een minimum beperken. In vet oplosbare vitamines zijn onder andere:

     

    • Vitamine A, aanwezig in wortelen, paprika's en spinazie.
    • Vitamine D, aanwezig in champignons en melk.
    • Vitamine E, aanwezig in plantaardige olie, paprika, asperges en margarine.
    • Vitamine K, aanwezig in groene bladgroenten. 

    Voedingsstoffen behouden tijdens het koken: koken zonder vet


    Stomen, roerbakken en frituren zijn enkele van de methodes die je kunnen helpen je groenten goed te koken en hun voedingswaarde te behouden. Met een apparaat als de Airfryer XXL worden de groenten niet alleen voorzichtig en snel verhit om warmtegevoelige vitamines te behouden, maar kunnen ze ook met heel weinig olie worden bereid om het verlies van vetoplosbare vitamines, zoals A, E, D en K, te voorkomen. Kook bijvoorbeeld vitamine D-rijke shiitake-paddenstoelen in de airfryer met slechts een beetje olie, in plaats van ze in olie in de pan te bakken.


    Zo, hier heb je het: Alles wat je wilde weten over het effect van warmte op vitamines en mineralen en informatie over hoe je voedingsstoffen kunt behouden tijdens het koken op één plek. Denk eraan: bewaar je favoriete groenten goed, let op het soort vitamines dat ze bevatten en kies de juiste bereidingswijze en -duur. Zo kun je jouw groenten op de juiste manier bereiden en zelfs voedingsmiddelen met hittegevoelige vitamines zo voedzaam mogelijk houden.

    Ontdek meer

    Ontvang 10% korting* als welkomstgeschenk

    Meld je aan en profiteer van:

    * Dit veld is verplicht

    10%** korting als welkomstgeschenk

    Exclusieve kortingen en vroege toegang tot aanbiedingen

    Updates over Philips-innovaties en tips voor een gezonde levensstijl

    *
    Ik wil graag promotionele communicatie ontvangen - op basis van mijn voorkeuren en gedrag - over Philips producten, diensten, evenementen en promoties. Ik kan me gemakkelijk op elk moment uitschrijven.
    Terug naar boven

    U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.