0

Winkelwagen

Er bevinden zich momenteel geen artikelen in uw winkelmandje.

    Leestijd: 7 Min

    Gezond koken: groente koken en vitamines behouden

     

    Groente kan onze beste vriend zijn als het gaat om gezond eten, maar waarom is groente gezond? Groente bevat veel voedingsvezels, vitamines en mineralen, die nodig zijn om ons lichaam gezond te houden. Je wilt bij het bereiden van groente dan ook zoveel mogelijk van deze voedingsstoffen behouden. Want wat heb je aan al die voedzame groenten, als al hun vitamines tijdens het koken in water of vet oplossen?


    Je zult blij zijn te weten dat er eenvoudige manieren zijn om groente goed te koken met behoud van die belangrijke voedingsstoffen. Lees verder om het effect van hitte op vitamines te ontdekken, evenals eenvoudige stappen voor de meest voedzame manier om groente te koken.

    Voedingsstoffen in groente en fruit behouden: rauw eten of koken?


    Laten we eerst iets verduidelijken. Over het algemeen worden bij het koken van groenten geen vitamines vernietigd – de voedingswaarde kan echter verminderen, afhankelijk van de manier waarop je ze besluit te koken. Wat de gezondste manier is om groente te koken hangt af van een aantal factoren, zoals de soort groente, hoe je deze wilt bewaren en het soort vitamines dat de groente bevat. Voor sommige groenten kan koken zelfs helpen om vitamines vrij te maken – dit geldt voor wortels en courgettes.


    Het effect van koken op vitamines verschilt. Terwijl sommige groenten voedzamer zijn als ze worden gekookt, zijn er ook soorten groenten waarvan de hoeveelheid vitamines kan afnemen tijdens het koken of verhitten. Dit komt doordat sommige vitamines hittegevoelig zijn, terwijl andere hittebestendig zijn. Hier is een snelle en eenvoudige gids voor elk type vitamine. 

     

    Hittegevoelige vitamines

    Een lijst van hittegevoelige vitamines en voedingsmiddelen die ze bevatten:
     

    • Vitamine C: Deze is te vinden in paprika's, bieslook, koriander, broccoli, groene paprika's, tomaten, donkergroene groenten en aardappelen.
    • Vitamine B1 (thiamine): Deze is te vinden in peulvruchten, aardappelen, asperges en spinazie.
    • Vitamine B5 (pantotheenzuur): Deze vitamine zit in linzen, kikkererwten en aardappelen.
    • Vitamine B9 (foliumzuur): Deze vitamine zit in sla, tomaten, asperges, kool en peulvruchten.
    • Vitamine B6: Deze vitamine zit in aardappelen, peulvruchten, kool en avocado's.
    • Vitamine B12: Zit in eieren en zuivelproducten.

     

    Hittebestendige vitamines

    Welke voedingsstoffen zitten in groente, fruit en andere voeding die dan wel tegen verhitting kunnen? Dat zijn bijvoorbeeld de volgende vitamines:

    • Vitamine A: zit in wortelen, paprika's en spinazie.
    • Vitamine D: zit in champignons en melk.
    • Vitamine E: Deze zit in plantaardige oliën, paprika's, asperges en margarine.
    • Vitamine B2 (riboflavine): Deze vitamine zit in melk en zuivelproducten, broccoli en boerenkool.
    • Vitamine B3 (niacine): Deze is in kleine delen te vinden in planten en granen.

    Methode en kooktijd van groente om geen voedingsstoffen te verliezen

    Wat is beter – groente koken of stomen?

     

    In water oplosbare vitamines (C- & B-complex) lossen op in het kookwater tijdens zowel het koken als het stomen. Voorkom vitamineverlies bij het koken door de volgende regels in gedachten te houden:

     

    • Gebruik maar een beetje water.
    • Houd de temperatuur laag.
    • Kook de groenten snel.

     

    Een uitzondering hierop vormen natuurlijk vloeibare voedingsmiddelen waarbij het water deel uitmaakt van de maaltijd. In een groentesoep  bijvoorbeeld, behoud je alle vitamines die wateroplosbaar zijn.

     

    Leuk weetje: Rauwebroccoli bevat ongeveer 540 mg vitamine C. Na een paar minuten koken is dat teruggelopen tot ongeveer 260 mg. Denk hier dus aan als je broccoli gaat koken: de vitamines zullen zeker deels verloren gaan. Dit geldt voor alle groenten die hittegevoelige vitamines bevatten.

    Wat je nodig hebt

    Voedingsstoffen behouden tijdens het koken: stomen

    Voedingsstoffen behouden tijdens het koken: stomen in de air cooker

     

    Wist je dat je door groente te stomen in de Philips Air Cooker tot wel 90% van de voedingswaarde kunt behouden? Dit innovatieve apparaat maakt gezond koken bovendien echt lekker – de NutriFlavor-technologie past de temperatuur, bereidingstijd en vochtigheidsgraad aan de ingredienten aan voor de perfecte smaak en textuur. Naast groente stomen kun je met de air cooker bovendien ook vlees en vis bereiden en zelfs brood bakken.

    Voedingsstoffen behouden tijdens het koken: koken met vet


    Voedingsmiddelen die veel vetoplosbare vitamines bevatten moeten met wat olie of vet worden bereid, want anders kan het lichaam deze vitamines niet opnemen. Maar net als bij de oplosbaarheid in water, kunnen ze bij het koken met vet oplossen in vet, dus je moet de hoeveelheid vet tot een minimum beperken. In vet oplosbare vitamines zijn onder andere:

     

    • Vitamine A, aanwezig in wortelen, paprika's en spinazie.
    • Vitamine D, aanwezig in champignons en melk.
    • Vitamine E, aanwezig in plantaardige olie, paprika, asperges en margarine.
    • Vitamine K, aanwezig in groene bladgroenten. 

    Met een apparaat als de Airfryer XXL worden de groenten niet alleen voorzichtig en snel verhit om warmtegevoelige vitamines te behouden, maar kunnen ze ook met heel weinig olie worden bereid om het verlies van vetoplosbare vitamines, zoals A, E, D en K, te voorkomen. Kook bijvoorbeeld vitamine D-rijke shiitake-paddenstoelen in de airfryer met slechts een beetje olie, in plaats van ze in olie in de pan te bakken.


    Zo, hier heb je het: Alles wat je wilde weten over het effect van warmte op vitamines en mineralen en informatie over hoe je voedingsstoffen kunt behouden tijdens het koken op één plek.

     

    * Getest op broccoli, paprika en peultjes voor 90% vitamine C op de 'Stomen door middel van lucht'-instelling.

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief

    Exclusieve aanbiedingen, alleen voor jou

    € 10 korting op uw eerste aankoop in de Philips online winkel.*

    Exclusieve ledenaanbiedingen en vroege toegang tot aanbiedingen.

    Nieuws over productlanceringen en tips voor een gezonde levensstijl.

    *

    Ik wil graag promotionele berichten ontvangen op basis van mijn voorkeuren en gedrag over Philips producten, diensten, evenementen en promoties. Ik kan me op elk moment gemakkelijk uitschrijven!

    Terug naar boven

    U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.