Leestijd: 9 Min
Groenten: ze zitten boordevol voedingsstoffen en smaak, en ze komen in bijna elke maaltijd voor. Maar weet je hoe je groenten zo bereidt dat ze hun voedingswaarde blijven behouden? Hier laten we je zien wat de meest gemaakte fouten zijn die je moet vermijden bij het koken met groente en geven we je diverse tips om groente klaar te maken.
Alle soorten groenten hebben verschillende kooktijden, dus als je alles samen in een pan doet – en ze voor dezelfde tijd kookt – zullen de zachtere groenten te gaar worden, terwijl de hardere groenten misschien niet gaar genoeg worden. Methode 1: Groenten koken Koken is een snelle en gemakkelijke manier om groenten te bereiden. Het is echter gemakkelijk om ze te lang te koken, waardoor je vitale voedingsstoffen verliest. Vaak hoef je sommige groenten, zoals broccoli, slechts eventjes te koken. Wortelgroenten met een hoger zetmeelgehalte, zoals aardappelen, kunnen wel tegen een langere kooktijd. Methode 2: Groenten stomen Stomen is een van de beste methodes om groenten te bereiden op een manier die zoveel mogelijk voedingsstoffen behoudt: Tip: Je kunt groente heel goed stomen in de Philips Air Cooker. Dit keukenapparaat maakt gebruik van innovatieve NutriFlavor-technologie om keer op keer lekkere, gezonde groente te bereiden, waarbij tot wel 90% van de voedingsstoffen behouden blijft*. Methode 3: Groenten roerbakken Methode 4: Groenten grillen in de airfryer Voor knapperige groenten zonder de olie is airfrying een lekkere en eenvoudige optie. Methode 5: Geroosterde groenten uit de oven Voor een grote hoeveelheid knapperige groenten uit de oven leg je ze op een grote bakplaat. De beste manier om groenten te roosteren is om er voldoende tijd voor uit te trekken en ze op hoog vuur te garen.
De beste manier om dit tegen te gaan is om verschillende kookmethodes te gebruiken voor verschillende soorten groenten:
Roerbakken is een heerlijke manier om groenten op hoog vuur in korte tijd gaar te maken.
Met een apparaat als de Philips Airfryer XXL kunnen groenten in grote hoeveelheden worden gebakken, gegrild, gepoft of geroosterd. Dit is een goede optie wanneer je groenten kookt voor maximaal zes personen of wanneer je gasten ontvangt.
Air Cooker
7000 Series
NX0960/90
Hier zijn drie klassieke technieken om groenten te snijden wanneer de tijd rijp is: Groenten snijden, methode 1: Blokjes Het is belangrijk dat je groenten in gelijke stukken snijdt voordat je de groenten in de oven, pan, airfryer of air cooker doet. Zo snijd je bijvoorbeeld een sjalot in blokjes: Groenten snijden, methode 2: Versnipperen Versnipperen betekent gewoon dat de blokjes kleiner zijn. Herhaal bovenstaande stappen met een scherp mes om kleinere en fijner gesneden stukjes groente te krijgen. Groenten snijden, methode 3: Julienne Een julienne is gewoon een dungesneden stokje groente: Met deze eenvoudige groentetips heb je nu alle vaardigheden die je nodig hebt om de bereiding van verschillende groenten onder de knie te krijgen. *Getest met de 'Stomen door middel van lucht'-instelling op broccoli, paprika en peultjes voor 90% vitamine C.
Net als bij wassen, beginnen groenten te oxideren zodra je ze snijdt. Je hebt waarschijnlijk wel eens gezien hoe appels bruin worden zodra je erin bijt, en groenten gedragen zich op een vergelijkbare manier. Het is dus het beste om je groenten kort voor gebruik te wassen en te snijden.