Vegetarische lasagne: 2 lasagnerecepten zonder vlees
Steeds meer mensen proberen tegenwoordig minder vlees te eten en daar hebben ze genoeg redenen voor. Twee van de belangrijkste redenen zijn: om het milieu te beschermen en om de gezondheid te verbeteren. De kunst bij de aanpassing aan deze nieuwe levensstijl is om duurzame veranderingen door te voeren. Het is belangrijk om plantaardige maaltijden te vinden die je echt lekker vindt, om zo minder vlees eten op de lange termijn aantrekkelijker te maken. We hebben daarom twee maaltijden boordevol groenten voor je klaargezet: een heerlijke groentelasagne met flessenhalspompoen en een lasagne met aubergine.
Verse pasta maken voor een vegetarisch lasagnerecept
Voor een heerlijke gezonde lasagne zonder vlees is het altijd de moeite waard om verse pasta te maken. Wist je dat dit niet zo tijdrovend hoeft te zijn als het klinkt? Er zijn enkele moderne keukenoplossingen die het proces ongelooflijk eenvoudig maken, zoals de Philips Avance Collection Pastamaker. Deze is uitgerust met een speciale vormschijf waarmee je in slechts 10 minuten perfecte gelijkmatige lasagnevellen maakt. Deze is uitgerust met een speciale vormschijf waarmee je in slechts 10 minuten perfect gelijkmatige lasagnevellen maakt.
Zo maak je zelfgemaakte lasagnevellen met een machine:
1. Nadat je je deeg hebt laten rusten, verdeel je het in drie gelijke porties. Houd twee porties bedekt met een handdoek terwijl je één portie deeg platstrijkt tot een ruwe rechthoek.
Denk eraan dat je bloem op je deeg moet strooien voordat je het door de breedste stand van de pastamachine haalt.
Als het deeg eenmaal is uitgestreken, maak je er weer een ruwe rechthoek van voordat je het nogmaals met bloem bestrooit, in tweeën vouwt en opnieuw door de machine haalt.
Herhaal dit proces tot het deeg glad en niet meer kleverig is. Zorg ervoor dat je altijd extra bloem bij de hand hebt, zodat je de lasagnebladen rijkelijk kunt bestuiven voordat je ze door de machine haalt. Niet vergeten: vouw het deeg elke keer dubbel.
Zet de pastamachine nu op de middelste stand of verklein handmatig de ruimte tussen de rollers, voordat je je deeg nogmaals door de machine haalt. Deze keer hoef je het deeg niet te vouwen nadat de machine het deeg heeft uitgeperst.
Herhaal deze stap voor alle drie de porties deeg en schakel dan over op de dunste stand van de machine of tot je pastavellen ongeveer 1 mm dik en 8 cm breed zijn.
Zo maak je zelfgemaakte lasagnevellen met een deegroller:
Verdeel je deeg in drie gelijke porties. Neem één portie en rol die grofweg plat uit alvorens hem een kwartslag te draaien en nogmaals uit te rollen. Herhaal dit proces om een gelijkmatige dikte te verkrijgen.
Snijd de pasta in vellen die passen bij de grootte en vorm van je lasagneschotel.
Tip: Of je nu een deegroller, een pastaroller of een pastamachine gebruikt, laat de lasagnevellen een half uur drogen op een bebloemde doek.
Het is nu tijd voor de vulling!
Pompoenlasagne
Als je op zoek bent naar een makkelijk groentenlasagnerecept zonder vlees, kijk dan niet verder dan onze lasagne met flessenhalspompoen. Deze smakelijke groente is een prima vleesvervanger en de levendige kleur geeft je gerecht een visuele 'wow'-factor.
Ingrediënten:
Een grote flessenhalspompoen (in blokjes gesneden)
1 ui
2 teentjes knoflook
75 g champignons
2 blikken gehakte tomaten
1 el verse tijm (fijngehakt)
23 g boter
3 el bloem (meer indien nodig)
1,1l melk
90 g geraspte parmezaanse kaas (of gebruik een andere harde kaas die geen stremsel bevat voor een 100% vegetarisch recept)
500 g lasagnevellen
Om je vega-lasagne met pompoen veganistisch te maken, vervang je de boter en parmezaan door een veganistisch of zuivelvrij alternatief en gebruik je soja- of amandeldrink.
Methode:
Doe de olie, ui, knoflook, champignons, gehakte tomaten, tijm en flessenhalspompoen in een steelpan en breng op smaak.
Laat 20-30 minuten sudderen op een laag vuurtje tot de groenten gaar zijn.
Maak nu de saus. Smelt eerst de boter langzaam en voeg er lepel voor lepel de bloem aan toe tot er een deeg ontstaat. Laat dit ongeveer 2 minuten op een laag vuur koken en voeg dan al kloppend geleidelijk de melk toe.
Als de saus klaar is leg je de groentemix, de béchamelsaus en de pastavellen in laagjes in je schaal tot je de bovenkant bereikt.
Bestrooi met parmezaanse kaas en bak op 200°C gedurende 45 minuten of tot de lasagne goudbruin is.
Auberginelasagne
Op zoek naar een recept voor een lekkere vegetarische auberginelasagne? Hier is onze favoriet:
Ingrediënten:
5 teentjes knoflook
2 grote aubergines
Olijfolie om te bedekken
1 grote ui
75 g champignons
1 eetlepel tijm
90 g geraspte parmezaanse kaas (of gebruik een andere harde kaas die geen stremsel bevat voor een 100% vegetarisch recept)
1 kopje verse basilicumblaadjes
Béchamelsaus
Verse lasagnevellen
Om je lasagne veganistisch te maken, vervang je de boter, melk en parmezaan door een veganistisch of zuivelvrij alternatief.
Methode:
Snijd de aubergine in plakjes, bestrijk ze met olijfolie, breng ze op smaak en rooster ze tot ze zacht en gaar zijn.
Terwijl je dat doet, kook je de uien, knoflook, champignons en kruiden in een pan tot ze zacht zijn.
Volg het bovenstaande recept voor de béchamelsaus.
Gebruik het ui- en champignonmengsel als eerste laag, voeg dan de geroosterde aubergine, de béchamelsaus en de pasta toe.
Ga door met laagjes maken tot je de bovenkant van de schotel bereikt en bestrooi dan met parmezaan.
Bak ongeveer 30 minuten op 200°C of tot de auberginelasagne gaar is. Nu ken je onze favoriete groentelasagnerecepten! Vegetarisch koken is zo wel heel makkelijk, gezond én lekker!