Leestijd: 5 Min
Als je graag thuis kookt, ben je waarschijnlijk op zoek naar de beste apparaten om je leven gemakkelijker te maken en naar tips om gezonde – en toch superlekkere – maaltijden te bereiden. Sommige familiefavorieten worden vaak gefrituurd of geroosterd, maar wist je dat er een eenvoudige manier is om deze recepten gezonder te maken?
Ovens en frituurpannen kennen we natuurlijk allemaal wel, maar wat is een airfryer precies en wat is het belangrijkste verschil tussen een airfryer en een oven? En is er verschil tussen een heteluchtfriteuse en een airfryer? We zullen al deze apparaten uitgebreid bespreken en de voor- en nadelen belichten.
Allereerst, hoe verschillend zijn deze drie apparaten in termen van functionaliteit? Hier vind je een handige vergelijking van deze drie veelgebruikte keukenapparaten. Laten we beginnen met de basis:
Wat is een conventionele friteuse? Wat is een airfryer? Een krachtig apparaat zoals de Philips Premium airfryer XXL vervult meer dan alleen een heteluchtfunctie: dankzij de innovatieve heteluchttechnologie kun je met dit apparaat frituren, grillen, braden en bakken.
Met een friteuse kun je voedsel in olie onderdompelen om heerlijke gefrituurde lekkernijen te maken, van zelfgemaakte frieten en gefrituurde kippenvleugels tot verse, zelfgemaakte donuts. De olie wordt meestal elektrisch of met dompelaars verwarmd tot hoge temperaturen, meestal tussen 175°C en 190°C.
Wat is een oven?
In een oven wordt voedsel bereid via verwarmingsspiralen op verschillende niveaus met verschillende instellingen. De instellingen kunnen plaatselijk geconcentreerd zijn (boven- en/of onderwarmte) of gelijkmatig verdeeld worden door een ventilator in de circulatiestand. Veel ovens hebben een ingebouwde grillfunctie.
Dat is de basis van ovens en friteuses – maar dat wist je waarschijnlijk al, toch? Maar wat is dan een airfryer?
Gebruik van een friteuse Gebruik van een oven Gebruik van een airfryer
Nu je de basis van de werking van deze apparaten kent, gaan we eens kijken hoe ze presteren.
Premium
Airfryer XXL
HD9870/20
3000-serie
Airfryer Compact - 4 porties
HD9252/90
De korte bereidingstijd van een topkwaliteit apparaat zoals de Philips Airfryer en zijn speciale luchtcirculatiesysteem is precies wat voedsel knapperig van buiten maakt en mals van binnen houdt – geen uitdroging meer, zoals soms gebeurt in een traditionele oven.
Als het gaat om de tijd die je keukenapparaat nodig heeft om de klus te klaren, is het eenvoudig.
Als je eenmaal je hoofdgerechten hebt gemaakt, hebben we ook recepten voor zelfgemaakte friet of aardappelschijfjes die in je airfryer kunnen worden gemaakt als het perfecte bijgerecht. Ziezo: eenvoudig! In dit artikel hebben we je antwoorden gegeven op vragen als 'wat is een airfryer?' en hebben we je geholpen te begrijpen wat het verschil is tussen een airfryer, een oven en een friteuse. Nu kun je er zeker van zijn dat je een weloverwogen keuze maakt wanneer je in de keuken gaat kokkerellen.
Dus is het beter om eten te bereiden in een airfryer of de frituurpan? Over het algemeen is het gebruik van een airfryer een geweldige optie – en een veel gezondere keuze voor het bereiden van je favoriete gefrituurde etenswaren dan een conventionele friteuse! Nu je weet hoe een airfryer werkt,de prestaties en voor- en nadelen van het gebruik van een airfryer tegenover een friteuse en oven hebt vergeleken, is het tijd om te gaan koken. Waarom probeer je niet een paar van onze favoriete recepten in je airfryer, zoals:
† Het EU-energielabel van 2015 bepaalt de etikettering van apparaten. Ze gaan van A +++ (0,4 kwH voor een elektrische oven en 0,8 kwH voor een gasoven) tot de hoogste energieklasse D.