Leestijd: 5 Min
Als je je ooit hebt afgevraagd hoe je effectief virussen uit de lucht kunt verwijderen en de overdracht van virussen in jouw huis kunt beperken, ben je hier op de juiste plaats! Maar wat zijn virussen precies, hoe gebeurt virusverspreiding in de lucht en kunnen luchtzuiveraars virussen verwijderen? Om de antwoorden op deze vragen te vinden en te leren hoe je virussen uit de lucht kunt verwijderen, lees je onze uitleg hieronder.
We gaan het eerst even hebben over virussen voordat we ingaan op de rol van een luchtreiniger. Virussen zijn niet in staat zichzelf te vermenigvuldigen. Het zijn intracellulaire parasieten, wat betekent dat ze zich alleen kunnen vermenigvuldigen na infectie van andere gastheercellen.1 Het gebruik van een speciale luchtreiniger voor virussen kan helpen bij het filteren van virusziekten die in de lucht in je huis circuleren, zodat de virussen zich niet kunnen vermenigvuldigen en je ze niet kunt inademen.
Virussen bestaan uit een of meer moleculen en kunnen omgeven zijn door een eiwitomhulsel. Wetenschappers hebben ontdekt dat ze in diameter variëren van 20 tot 250-400 nanometer.2 De 3000i Series Luchtzuiveraar is in staat om tot 99,9% van de virussen te verwijderen, inclusief ultrafijne deeltjes zo klein als 0,003 micron (dat is 3 nanometer!). Dit maakt ‘m bij uitstek geschikt als luchtreiniger voor virussen.
Bepaalde virussen worden overgedragen door niezen of hoesten via druppelinfecties van de luchtwegen. Dit is wanneer ziekteverwekkers via speekseldruppeltjes in de lucht terechtkomen. Dus verwijderen luchtreinigers virussen? Laten we de Philips 3000i Series Luchtzuiveraar als voorbeeld nemen. Die maakt gebruik van een HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air) om 99,97% van de aërosolen, waaronder de aërosolen die ademhalingsvirussen kunnen bevatten, uit de lucht te verwijderen. Het filtratieproces reinigt de lucht en kan het risico op druppelinfectie aanzienlijk verminderen.
SAls je je afvraagt of luchtzuiveraars virussen echt verwijderen, is het antwoord dus ja. Ze vangen virussen op in hun filters en verwijderen ze uit de lucht. Van Philips-luchtreinigers is klinisch bewezen dat ze virussen verwijderen; in een kamer die was besmet met een griepvirus verwijderden onze luchtreinigers 99,97% van de virussen en aërosolen binnen slechts een half uur.3 Zorg er alleen voor dat je de filter reinigt en vervangt wanneer jouw apparaat je waarschuwt.
Het is belangrijk om te onthouden dat de grootte van je kamer of kantoor invloed heeft op hoe effectief een luchtreiniger virussen uit de lucht kan verwijderen. Als je virussen uit de lucht wilt verwijderen in een grotere ruimte, zoals een gedeeld kantoor, heb je wellicht een luchtreiniger met een hogere Clean Air Delivery Rate (CADR) nodig. Een apparaat als de Philips 3000i Series Luchtzuiveraar is geschikt voor kamers tot 135 m² vanwege zijn hoge CADR en reinigt kleinere kamers van 20 m² in slechts zes minuten.
Helpt een luchtreiniger tegen virussen? Ja, maar een luchtreiniger alleen biedt geen bescherming tegen virusziekten. Naast een luchtreiniger moeten virussen ook met andere beschermende maatregelen worden bestreden:
Bronnen: 1 Bouw van een virus
Bacteriën bestaan, in tegenstelling tot virussen, uit een cel met een eigen stofwisseling. Ze vermenigvuldigen zich door celdeling, terwijl virussen zich alleen kunnen vermenigvuldigen met behulp van een gastheercel. Een luchtreiniger is ook nuttig om bacteriën in de lucht te verwijderen. Het 3-laagsfiltersysteem van de Philips 3000i Series Luchtzuiveraar vangt 99,97% van de ultrafijne deeltjes tot 0,003 micron, inclusief bacteriën. Het kan ook 99,99% van de allergenen uit de lucht verwijderen. Handig om te weten wanneer je overweegt hoe doeltreffend een luchtreiniger kan zijn en wat dit apparaat kan doen!
Nu weet je iets meer over virussen en hoe ze zich door de lucht verplaatsen en heb je antwoorden op vragen zoals "verwijderen luchtreinigers virussen?". Vergeet niet je kennis te delen!
2 Microbiologie: virus
3 Filtert luchtdeeltjes zo klein als 0,003 micron die door de filter gaan. Getest met stafylokokken en influenza A (H1N1).