1
0

Winkelwagen

Er bevinden zich momenteel geen artikelen in uw winkelmandje.

    Leestijd: 5 Min

    Perfecte groente bereiden: zo kun je bloemkool, broccoli en asperges koken


    Te lang gekookte broccoli, stinkende bloemkool en slappe asperges... Als je hieraan gewend bent, is het geen wonder dat je denkt dat je niet van groente houdt! Maar wat dacht je van knapperige, frisgroene groenten die nog vol smaak en voedingsstoffen zitten? Met de juiste voorbereidingen, kookmethodes en simpele smaakmakers kun je verschillende soorten groenten perfect bereiden. Van groente die supersnel klaar is tot tips om de meeste voedingsstoffen te behouden: wij hebben alle informatie voor je om heerlijke asperges, bloemkool en broccoli te koken.

    Hoe maak je asperges klaar?

     

    Wil je witte of groene asperges bereiden? De voorbereidingen en kooktijd verschillen namelijk.

     

    Voorbereiding:

     

    •  Bij groene asperges hoef je alleen de onderkant van de stengel af te snijden.
    • Ook bij witte asperges snij je de onderkant (2-3 cm) van de stengels af.
    • Witte asperges moet je daarnaast ook schillen met een dunschiller. Werk van boven naar beneden om de toppen niet te beschadigen.

     

    Kooktips:

     

    De perfecte groene asperges zijn gaar maar nog steeds knapperig, terwijl witte asperges heerlijk zacht mogen zijn zonder uit elkaar te vallen.

     

    • Je kunt witte asperges koken in een pan met een paar centimeter bouillon. Afhankelijk van de dikte, zijn ze na ongeveer 5-12 minuten gaar. Kook de schillen en houtachtige stengels mee; deze geven een heerlijke smaak aan het kookwater, wat je kunt gebruiken om de volgende dag een lekkere aspergesoep te maken. Zo profiteer je ook nog eens van de voedingsstoffen die in het kookwater opgelost zijn.
    • Groene asperges zijn heerlijk in een roerbakgerecht. Snijd ze eventueel in stukjes van ongeveer 3cm lang en bak ze op een hoog vuur in een beetje olie met knoflook en gember. Voeg een flinke scheut water toe en als het water na een paar minuten verdampt is, zijn je asperges waarschijnlijk ook gaar.
    • Je kunt zowel witte als groene asperges bereiden in de stoomkoker. Groene asperges stoom je in ongeveer 5-7 minuten gaar en witte asperges in 10-15 minuten.

    Hoe kook je broccoli?

    Hoe kook je broccoli?


    Broccoli lekker maken is helemaal niet moeilijk! De bereidingstijd is het belangrijkste bij het bereiden van broccoli; deze maakt het verschil tussen rauwe of juist te gare broccoli en een knapperig, frisgroen bijgerecht.

     

    Voorbereiding:

     

    • Was de broccoli en snijd de onderkant van de stronk af. Snijd de broccoli in roosjes van ongeveer hetzelfde formaat en snijd de stronk in reepjes: je kunt deze heel goed eten, waarbij je ook nog eens voedselverspilling tegengaat.
     

     

    Kooktips:


    Je kunt broccoli op veel verschillende manieren klaarmaken, maar dit zijn onze favoriete methoden voor 'perfecte' broccoli:

     

    • Net als groene asperges kun je broccoli op dezelfde manier heel goed roerbakken. Snel klaar en bijzonder lekker!
    • Broccoli stomen zorgt ervoor dat je het grootste deel van de voedingsstoffen behoudt en is bovendien een vetvrije bereidingswijze. Stoom de broccoli ongeveer 6-8 minuten in je stoompan. Een gemakkelijke manier om gestoomde broccoli lekker te maken is door er wat sumak over te strooien: dit kruid heeft een heerlijke hartige citrussmaak.

    Wat je nodig hebt

    Bloemkool koken of stomen

    Bloemkool koken of stomen

     

    Er zit een wereld van verschil tussen perfect gekookte bloemkool en te gare bloemkool. Met deze tips bereid je bloemkool zo dat de roosjes zacht zijn zonder uit elkaar te vallen en een lekkere subtiele smaak hebben.

     

    Voorbereiding:

     

    • Was de bloemkool en snijd de bladeren en het dikke deel van de stronk. Je kunt de bloemkool in z'n geheel bereiden of in roosjes.

     

    Kooktips:

     

    • Ga je de bloemkool koken? Als je bloemkool te lang kookt, krijgt deze een nare bijsmaak. Als je makkelijk een vork in de bloemkool kan prikken, is deze gaar. Een hele bloemkool kook je in ongeveer 8-10 minuten gaar en de roosjes in 5-8 minuten.
    • Ook bloemkool kun je goed stomen om de smaak, textuur en voedingswaarde te behouden. Dit duurt ongeveer 8-12 minuten.
    • De mogelijkheden met bloemkool zijn eindeloos! Bloemkool is bijvoorbeeld heerlijk in Indiaas eten, met een kaassausje of geblend als koolhydraatarm alternatief voor rijst.

    Welke groenten stomen?

     

    Je hebt vast gemerkt dat we stomen aanraden als kookmethode voor alle groenten in dit artikel. Dit is namelijk een van de beste manieren om snel lekkere groente te bereiden met behoud van vitamines. En het beste nieuws: je kunt in principe elke groente stomen en zo bijvoorbeeld ook aardappelen koken. Je kunt bovendien ook paddestoelen en zelfs vlees, vis en zeevruchten stomen. Een apparaat als de Philips Air Cooker maakt het nog makkelijker om verschillende ingredienten te stomen en de Air Cooker kan tot 90% van de hoeveelheid vitamine C in groente behouden*.

     

    Nu je weet hoe je heerlijke bloemkool, broccoli en asperges kunt koken, is het simpel om deze tips ook toe te passen op andere groenten. Zo genieten jij en je gezin keer op keer van perfect klaargemaakte groente, vol smaak en voedingsstoffen.

     

    *Getest op broccoli, paprika en peultjes voor 90% vitamine C op de 'Stomen met lucht'-instelling.

    Philips NutriU-app

    Ontdek de ultieme kookervaring met de NutriU app en de Philips keukenapparatuur

    500+ recepten, kooktips en trucs, elke week nieuwe content

    Dagelijkse inspiratie en manieren om nieuwe favoriete recepten te ontdekken

    Stap-voor-stap instructies om een betere kok te worden

    Download de Philips NutriU-app

    Ontdek meer

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief

    Exclusieve aanbiedingen, alleen voor jou

    *

    Ik wil graag promotionele communicatie ontvangen - op basis van mijn voorkeuren en gedrag - over Philips producten, diensten, evenementen en promoties. Ik kan me gemakkelijk op elk moment uitschrijven.

    Terug naar boven

    U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.