1
0

Winkelwagen

Er bevinden zich momenteel geen artikelen in uw winkelmandje.

    Leestijd: 5 Min

    Verschillende soorten vis stomen: lekker en gezond


    We willen allemaal graag gezond en lekker eten. Vis stomen biedt diverse voordelen: je voegt geen vet aan het gerecht toe, je behoudt een groot deel van de voedingsstoffen en de hoge vochtigheidsgraad zorgt voor malse, sappige vis. Dus krijg je al trek in gestoomde vis? De recepten in dit artikel maken het gemakkelijk om lekkere makreel, kabeljauw of zalm te stomen.

    Tips voor lekkere gestoomde vis

     

    Het is bij het stomen belangrijk dat de vis niet in aanraking komt met het water. Zo maak je lekkere gestoomde vis:

     

    1. Breng water aan de kook in een diepe pan.
    2. Leg de vis in een stoommandje en hang dit boven het water in de pan.
    3. Dek de pan af met het deksel zodat de stoom niet kan ontsnappen en wacht tot de vis gaar is.

     

    Ook kun je vis stomen in de oven: wikkel de vis en smaakmakers in bakpapier of leg de vis in een met aluminiumfolie afgedekte ovenschaal. Het vocht dat uit de ingrediënten vrijkomt kan zo niet ontsnappen, waardoor de vis gelijkmatig gaart en niet uitdroogt.

     

    Tip: Je kunt vis heel goed stomen in de Philips Air Cooker. De innovatie NutriFlavor-technologie past de temperatuur, bereidingstijd en vochtigheidsgraad aan je ingrediënten aan. Zo behoudt vis meer dan 90% van de essentiële omega-vetzuren*. Je kunt natuurlijk ook groenten stomen in de air cooker (en zelfs brood bakken!).

    Kabeljauw stomen: simpel recept met groene kruiden

    Kabeljauw stomen: simpel recept met groene kruiden

     

    Kabeljauw is een zeer magere vissoort met een milde smaak. Het is dan ook geen wonder dat deze vissoort zo populair is! Kabeljauw is erg lekker met verse groene kruiden en citroen, zoals in dit simpele recept:

     

    Ingrediënten voor 4 personen

     

    4 kabeljauwfilets
    4 takjes peterselie
    4 takjes dille
    4 takjes munt
    4 plakjes citroen
    Peper en zout naar smaak

     

    Methode

     

    1. Leg elke kabeljauwfilet op een stuk bakpapier. Verdeel de kruiden en plakjes citroen over de filets en bestrooi met peper en zout naar smaak.
    2. Vouw het bakpapier dicht om pakketjes te maken en leg deze in een ovenschaal. Zet de schaal ongeveer 10 minuten in een op 200 °C voorverwarmde oven.
    3. Serveer met aardappelpuree en gestoomde groente; bijvoorbeeld worteltjes, doperwten, bloemkool of broccoli.

     

    Tip: Je kunt ook uien, knoflook, wortels en bleekselderij in de kabeljauwpakketjes doen om de vis nog meer smaak te geven.

    Wat je nodig hebt

    Gestoomde makreel: recept voor pepesan ikan

    Gestoomde makreel: recept voor pepesan ikan

     

    Makreel zit boordevol gezonde vetten en is rijk van smaak. Gestoomde makreel kun je daarom heel goed combineren met andere sterke smaken, zoals gember en sambal in de Indische klassieker pepesan ikan. Je hebt er wel behoorlijk wat ingrediënten voor nodig, maar het recept is heel simpel.

     

    Ingrediënten voor 4 personen

     

    2 grote verse, schoongemaakte makrelen (of 4 filets)
    4 stengels citroengras (sereh)
    8 limoenblaadjes

     

    Voor de boemboe:
    2 sjalotten
    2 teentjes knoflook
    3 cm gemberwortel
    1 tl trassi
    1 el azijn
    1 tl bruine suiker
    1 el ketjap manis
     2 el sambal badjak (of meer als je van pittig eten houdt)

     

    Methode

     

    1. Snijd alle ingrediënten voor de boemboe fijn, doe ze in de keukenmachine of blender en blend ze tot je een grove pasta hebt.
    2. Bedek de schoongemaakte makreel (of makreelfilets) aan de binnen- en buitenkant met de boemboe en leg de stengels citroengras en de limoenblaadjes erbovenop.
    3. Stoom de gekruide makreel in een met aluminiumfolie bedekte ovenschaal ongeveer 30 minuten in de oven of in je air cooker.
    4. Serveer met rijst en sperziebonen (of een andere groente naar keuze). Vergeet natuurlijk ook de kroepoek niet!

    Gestoomde zalm: recept met miso

     

    Ook zalm is een vette vissoort die veel omega-3- en omega-6-vetzuren bevat. Door zalm te stomen behoud je deze belangrijke voedingsstoffen en hoef je geen extra vetten toe te voegen. Net als kabeljauw is gestoomde zalm heerlijk in een simpel gerecht met verse kruiden en citroen, maar deze gezonde vis combineert ook geweldig met de umami smaak van miso. Probeer dit Japans-geïnspireerde recept eens:

     

    Ingrediënten voor 4 personen

     

    4 zalmfilets

    Voor de marinade:
    1 el rode of witte misopasta (rode heeft een sterkere smaak)
    1 el sojasaus
    1 el rijstwijnazijn
    1 el honing
    2 teentjes knoflook (geperst)
    3cm gember (geraspt)

    Ter garnering:
    2 lente-uitjes (in ringetjes gesneden)
    1 el geroosterde sesamzaadjes

     

    Methode

     

    1. Meng de ingrediënten voor de marinade en laat de zalmfilets hier ongeveer 30 minuten in marineren.
    2. Haal de zalmfilets uit de marinade en leg ze ongeveer 4-6 minuten in je stoomkoker of air cooker.
    3. Garneer de zalm met de lente-ui en het sesamzaad.
    4. Serveer met rijst- of sobanoedels en gestoomde paksoi, Chinese kool en shiitake. Giet eventueel wat van de marinade over de groente en noedels.

     

    Met deze recepten kun je heerlijk makreel, zalm of kabeljauw stomen met behoud van voedingstoffen. Eet smakelijk!

     

    *Getest op zalm voor 93% omega 3/6 met de 'Stomen door middel van lucht'-instelling.

    Philips NutriU-app

    Ontdek de ultieme kookervaring met de NutriU app en de Philips keukenapparatuur

    500+ recepten, kooktips en trucs, elke week nieuwe content

    Dagelijkse inspiratie en manieren om nieuwe favoriete recepten te ontdekken

    Stap-voor-stap instructies om een betere kok te worden

    Download de Philips NutriU-app

    Ontdek meer

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief

    Exclusieve aanbiedingen, alleen voor jou

    *

    Ik wil graag promotionele communicatie ontvangen - op basis van mijn voorkeuren en gedrag - over Philips producten, diensten, evenementen en promoties. Ik kan me gemakkelijk op elk moment uitschrijven.

    Terug naar boven

    U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.