Leestijd: 5 Min
We willen allemaal graag gezond en lekker eten. Vis stomen biedt diverse voordelen: je voegt geen vet aan het gerecht toe, je behoudt een groot deel van de voedingsstoffen en de hoge vochtigheidsgraad zorgt voor malse, sappige vis. Dus krijg je al trek in gestoomde vis? De recepten in dit artikel maken het gemakkelijk om lekkere makreel, kabeljauw of zalm te stomen.
Het is bij het stomen belangrijk dat de vis niet in aanraking komt met het water. Zo maak je lekkere gestoomde vis: Ook kun je vis stomen in de oven: wikkel de vis en smaakmakers in bakpapier of leg de vis in een met aluminiumfolie afgedekte ovenschaal. Het vocht dat uit de ingrediënten vrijkomt kan zo niet ontsnappen, waardoor de vis gelijkmatig gaart en niet uitdroogt. Tip: Je kunt vis heel goed stomen in de Philips Air Cooker. De innovatie NutriFlavor-technologie past de temperatuur, bereidingstijd en vochtigheidsgraad aan je ingrediënten aan. Zo behoudt vis meer dan 90% van de essentiële omega-vetzuren*. Je kunt natuurlijk ook groenten stomen in de air cooker (en zelfs brood bakken!).
Kabeljauw is een zeer magere vissoort met een milde smaak. Het is dan ook geen wonder dat deze vissoort zo populair is! Kabeljauw is erg lekker met verse groene kruiden en citroen, zoals in dit simpele recept: Ingrediënten voor 4 personen 4 kabeljauwfilets Methode Tip: Je kunt ook uien, knoflook, wortels en bleekselderij in de kabeljauwpakketjes doen om de vis nog meer smaak te geven.
4 takjes peterselie
4 takjes dille
4 takjes munt
4 plakjes citroen
Peper en zout naar smaak
Air Cooker
7000 Series
NX0960/90
Makreel zit boordevol gezonde vetten en is rijk van smaak. Gestoomde makreel kun je daarom heel goed combineren met andere sterke smaken, zoals gember en sambal in de Indische klassieker pepesan ikan. Je hebt er wel behoorlijk wat ingrediënten voor nodig, maar het recept is heel simpel. Ingrediënten voor 4 personen 2 grote verse, schoongemaakte makrelen (of 4 filets) Voor de boemboe: Methode
4 stengels citroengras (sereh)
8 limoenblaadjes
2 sjalotten
2 teentjes knoflook
3 cm gemberwortel
1 tl trassi
1 el azijn
1 tl bruine suiker
1 el ketjap manis
2 el sambal badjak (of meer als je van pittig eten houdt)
Ook zalm is een vette vissoort die veel omega-3- en omega-6-vetzuren bevat. Door zalm te stomen behoud je deze belangrijke voedingsstoffen en hoef je geen extra vetten toe te voegen. Net als kabeljauw is gestoomde zalm heerlijk in een simpel gerecht met verse kruiden en citroen, maar deze gezonde vis combineert ook geweldig met de umami smaak van miso. Probeer dit Japans-geïnspireerde recept eens: Ingrediënten voor 4 personen 4 zalmfilets Voor de marinade: Ter garnering: Methode Met deze recepten kun je heerlijk makreel, zalm of kabeljauw stomen met behoud van voedingstoffen. Eet smakelijk! *Getest op zalm voor 93% omega 3/6 met de 'Stomen door middel van lucht'-instelling.
1 el rode of witte misopasta (rode heeft een sterkere smaak)
1 el sojasaus
1 el rijstwijnazijn
1 el honing
2 teentjes knoflook (geperst)
3cm gember (geraspt)
2 lente-uitjes (in ringetjes gesneden)
1 el geroosterde sesamzaadjes