Leestijd: 4 Min Als je je kleintje flesvoeding geeft, kan het lijken alsof je een eindeloze voorraad schone babyflesjes nodig hebt. Maar welke mogelijkheden zijn er om een flesje te steriliseren? Hier delen we onze tips en trucs, waaronder hoe je babyflessen met koud water steriliseert, hoe je ze uitkookt, of je babyflessen in de afwasmachine kunt doen en hoe vaak je babyflessen moet steriliseren en schoonmaken.
Vooral in de eerste paar weken is het immuunsysteem van een baby nog niet volledig actief, omdat het nog geen tijd heeft gehad om aan de nieuwe omgevingsinvloeden te wennen. Voor optimale hygiëne is het aan te bevelen nieuwe babyflessen en spenen (net als fopspenen) te steriliseren vóór het eerste gebruik. Daarna is het bij een gezonde baby niet meer nodig om de fles te steriliseren.1 Is je kindje ziek, prematuur geboren of is er een andere reden waarom je baby een verlaagde weerstand heeft? Dan is het wel nodig om alle onderdelen van het flesje dagelijks te steriliseren. Je huisarts of gezondheidsdeskundige kan je hierover adviseren. Om maag- of darmproblemen te voorkomen en de ophoping van ziektekiemen en bacteriën tegen te gaan, is het belangrijk om babyflessen regelmatig en goed schoon te maken. Spoel alle onderdelen van het flesje na elke voeding meteen om om melkresten te verwijderen. Gebruik vervolgens een van de volgende manieren om de babyfles schoon te maken.
Voor het schoonmaken zijn speciale flessenborstels het meest geschikt. Zo maak je een babyfles efficiënt schoon:
Na het schoonmaken kun je de fles indien nodig steriliseren met een van de volgende methoden. 2. Een stoomsterilisator gebruiken Apparaten zoals de Philips Avent-flessenwarmer en -sterilisator zijn speciaal ontworpen voor het steriliseren van babyflessen en spenen. De exemplaren uit ons assortiment kunnen ook gebruikt worden om fopspenen, borstkolven en bijtringen schoon te maken. Zolang je de gebruiksaanwijzing van het merk volgt, maakt een stoomsterilisator het leven een stukje gemakkelijker. 3. Babyfles steriliseren met koud water Je hoeft geen hitte te gebruiken, want er zijn ook steriliseermiddelen voor koud water. Je moet de aanwijzingen van de fabrikant volgen, waarbij je erop let dat je eerst eventuele luchtbellen uit de spenen of flessen verwijdert. Zorg er ook voor dat alle onderdelen goed ondergedompeld blijven.
1. Babyfles uitkoken
Je hebt hier niet veel materiaal voor nodig. Een steelpannetje en wat water is voldoende.
Premium
Snelle flessenwarmer
SCF358/00
Snelle flessenwarmer
SCF355/07
De vaatwasser is niet geschikt om babyflesjes te steriliseren, omdat de meeste vaatwassers tijdens het schoonmaken niet warmer worden dan 70 graden, zodat ziektekiemen en bacteriën niet voldoende gedood worden. Wel kun je de flessen en spenen in de vaatwasser op minimaal 55 graden schoonmaken. Je legt ze het beste ondersteboven in het bovenste vak van de afwasmachine. Wees voorzichtig bij het kiezen van vaatwastabletten, want die kunnen vaak agressief zijn en het materiaal van de speen aantasten. Controleer de speen altijd op scheurtjes, want ook daar kunnen zich gemakkelijk ziektekiemen vormen. Het is soms een kwestie van vallen en opstaan bij het zoeken naar de juiste speen en fles. Philips Avent Natural-babyflessen hebben zachte, borstvormige spenen die het gevoel van de borst zoveel mogelijk nabootsen en de overgang tussen borst en fles zo soepel mogelijk maken. Het is volkomen normaal dat baby's even nodig hebben om aan flesvoeding te wennen, maar met een beetje geduld en onze tips en trucs voor flesvoeding , zoals wat te doen als je baby een fles weigert, zullen ze het snel onder de knie krijgen. Bronnen:
You are about to visit a Philips global content page
Continue