Leestijd: 5 Min Wil je melk afkolven, maar weet je niet hoelang je moedermelk kunt bewaren? Geen nood! Hier lees je hoe je borstvoeding kunt invriezen en hoe je deze in de koelkast kunt bewaren. We hebben alle antwoorden op de meest gestelde vragen over het bewaren en opwarmen van moedermelk.
Moedermelk moet je meteen na het afkolven in de koelkast zetten. De melk moet in schone en gesteriliseerde moedermelkverpakkingen bewaard worden en blijft zo vier tot vijf dagen vers. Je kunt moedermelk het beste in het onderste vak helemaal achteraan in de koelkast bewaren, omdat het daar het koudst is. Moedermelk moet voortdurend op vier graden gekoeld worden. Daarom kan het niet in de deur van de koelkast bewaard worden, aangeziende temperatuur in de deur kan schommelen. Zolang je de regels voor het bewaren van moedermelk volgt, kun je de melk zonder problemen vier tot vijf dagen in de koelkast bewaren.
Als je moedermelk liever langer bewaart, kun je de melk ook invriezen. Je moet de melk onmiddellijk na het afkolven in de vriezer doen. Als je vers afgekolfde melk in dezelfde bak als ingevroren melk wilt bewaren, moet je de melk eerst in de koelkast laten afkoelen. Voeg in elk geval geen warme melk aan de bevroren melk toe. Bevroren moedermelk die tussen min 18 en min 20 graden bewaard wordt is tot zes maanden houdbaar. In het algemeen moet je moedermelk in kleine porties bewaren, d.w.z. minder dan 60 ml, zodat je ze gemakkelijk kunt ontdooien. Bevroren moedermelk ontdooien doe je wanneer je de melk nodig hebt. Na het ontdooien kun je de porties zonder problemen mengen. Gebruik alleen bakjes die ook geschikt zijn om in de diepvries te bewaren.
Premium
Snelle flessenwarmer
SCF358/00
Anti-colic-babyfles
SCF816/27
Bewaarbekers voor moedermelk
SCF618/10
Het is het beste om de moedermelk langzaam in de koelkast te ontdooien; meestal duurt dit ongeveer 12 uur. Bevroren moedermelk mag je niet bij kamertemperatuur laten ontdooien, want anders kan de melk bederven. Als je baby al erg honger heeft, kun je de melk ook sneller ontdooien onder warm stromend water. De temperatuur van het water mag niet hoger zijn dan 37 graden. Bevroren moedermelk mag niet in de magnetron ontdooid worden, omdat dit de voedingsstoffen kan vernietigen en de melk niet gelijkmatig opwarmt. Zo bestaat het risico dat de baby zich brandt aan hete plekken in de melk. Ontdooide moedermelk kan niet meer ingevroren worden, ook als de houdbaarheid nog niet overschreden is.
Na ontdooien kan moedermelk tot maximaal 24 uur in de koelkast bewaard worden. Gemiddeld drinkt een baby 60 ml per borstvoedingsmaaltijd, maar afhankelijk van het ontwikkelingsstadium van de baby kan dat meer of minder zijn. Houd hier rekening mee bij het bepalen van de hoeveelheid melk die je ontdooit.
Als ontdooide moedermelk op kamertemperatuur wordt bewaard, is de melk ongeveer twee uur houdbaar. Overtollige melk die dan nog niet opgedronken is, mag niet meer gebruikt worden. In het begin is het voor nieuwe moeders niet zo gemakkelijk om te weten hoe vaak de baby gevoed moet worden en veel moeders maken zich ook zorgen of hun baby wel genoeg melk drinkt. Pasgeborenen drinken vaak weinig, maar wel vaker en brengen zo de voedselinname in evenwicht.
Of je moedermelk nu in de koelkast of in de vriezer bewaart, de melk moet voor het voeden opgewarmd worden om koliek bij de baby te voorkomen. Afhankelijk van de voorkeur van je baby kun je de melk opwarmen tot kamertemperatuur of lichaamstemperatuur. De snelste manier om de melk op te warmen is in een flessenwarmer, maar de temperatuur mag niet hoger zijn dan 40 graden. Als alternatief kun je de voorraadbeker met de melk opwarmen in een kom lauw water, die niet warmer mag zijn dan 37 graden. Opwarmen in de magnetron is niet aan te bevelen omdat de melk in de magnetron niet gelijkmatig opwarmt.
Het korte antwoord is 'nee'. Moedermelk opnieuw opwarmen kan leiden tot een vermenigvuldiging van bacteriën in de melk. Voed de baby onmiddellijk na het opwarmen van de melk, want opgewarmde moedermelk is niet lang houdbaar. Als je de melk tot kamer- of lichaamstemperatuur hebt opgewarmd, kun je deze in een babyfles doen. Controleer of de drinktemperatuur van de babymelk bereikt is door een paar druppels op de rug van je hand te testen. Maak je geen zorgen als het bewaren van moedermelk niet meteen lukt. Na verloop van tijd krijg je alles onder controle. Met deze tips rond het opwarmen en bewaren van moedermelk zal het zeker lukken.
You are about to visit a Philips global content page
Continue