Leestijd: 6 Min Vraag je je af wanneer je een borstkolf moet gebruiken? Als je weer gaat werken terwijl je borstvoeding geeft of om andere redenen af en toe van je baby gescheiden bent, kan een andere verzorger je baby flesvoeding geven met afgekolfde moedermelk. Je kunt er ook voor gekozen hebben je baby moedermelk te geven zonder borstvoeding te geven. Het mooie van afkolven is dat je baby ook bij jouw afwezigheid geen kostbare moedermelk hoeft te missen. In dit artikel vind je antwoorden op veelgestelde vragen over afkolven:
Allereerst gaan we in op het gebruik van een borstkolf. Dat omvat een paar belangrijke stappen: Maak je geen zorgen als het de eerste keer niet goed gaat of als het proces vreemd lijkt. Je lichaam heeft tijd nodig om eraan te wennen, maar na een tijdje wordt het afkolven heel eenvoudig. Als je borstvoeding combineert met flesvoeding, is het een goed idee om een fles te gebruiken die het gevoel van de borst nabootst, zodat de overgang voor je baby zo simpel mogelijk is. De Philips Avent Natural Response-babyfles doet precies dat, met een zachte speen die op de borst lijkt en zo het natuurlijk aanleggen stimuleert.
Het beste moment om melk af te kolven varieert van persoon tot persoon, maar deskundigen adviseren onmiddellijk na een borstvoedingsessie te kolven. Sommige moeders geven er echter de voorkeur aan een uur te wachten. Probeer verschillende tijdstippen uit en je zult merken wanneer je een borstkolf moet gebruiken om de meeste melk op de meest comfortabele manier af te kolven. Het is het beste te beginnen met de tweede borst waarmee je borstvoeding geeft. Baby's drinken meestal meer uit de eerste borst voor ze stoppen als ze vol zijn, wat betekent dat er nog melk in de tweede zit die afgekolfd kan worden.
Elektrische borstkolf
SCF395/31
Elektrische borstkolf
SCF397
Natural-babyfles
SCF033/27
De hoeveelheid melk die per kolfsessie kan worden opgevangen, varieert sterk van vrouw tot vrouw. Als je weet dat je je baby flesvoeding zult geven, is het zinvol een voorraadje melk op te bouwen waaruit je kunt putten als je het nodig hebt. Je kunt een borstvoedingsschema nabootsen om je eigen kolfschema op te stellen en zo je melkvoorraad te vergroten.
Dit hangt ervan af of je ook borstvoeding geeft of dat je je kindje alleen afgekolfde melk uit een fles geeft:
Hoe vaak je moet kolven hangt af van hoeveel melk je nodig hebt. Als je je baby uitsluitend met afgekolfde melk voedt en geen borstvoeding geeft, moet je net zo vaak afkolven als je je baby normaal borstvoeding zou geven om de melkproductie op peil te houden (ongeveer acht keer per dag).
Als je je baby alleen af en toe afgekolfde melk geeft, dan is af en toe afkolven tussen de voedingen door voldoende. Hoe vaak je moet kolven is afhankelijk van de voedingsbehoeften van je baby. Terwijl je borstvoeding geeft, kun je de borst waar je kindje niet uit drinkt kolven. Dit stimuleert ook de toeschietreflex, waardoor het kolven makkelijker kan verlopen. Vooral 's ochtends zijn je borsten vaak zo vol dat er genoeg melk is om je baby te voeden en tegelijkertijd of direct erna te kolven. Je kunt ook ongeveer een uur na het voeden een beetje melk afkolven om zo langzamerhand een voorraadje aan te leggen. Hoe meer je kolft, hoe meer melk er aangemaakt zal worden. Je zult dus altijd genoeg melk overhouden om je kindje borstvoeding te geven.3 Als je van plan bent slechts af en toe te kolven of onderweg wilt kolven, is het handmatige model uit de Philips Avent-borstkolfserie gemakkelijk in elkaar te zetten, licht en compact, waardoor het bijzonder handig is voor onderweg.
Ben je bang dat je melkproductie tijdens het kolven achteruit gaat? Dan is het vooral belangrijk om regelmatig te blijven kolven, waarbij de hoeveelheid melk per kolfsessie minder van belang is. Er zijn verschillende technieken om je melkproductie tijdens het kolven te verhogen, maar in het algemeen wordt aangeraden om acht keer per dag te kolven, waarbij je 's nachts maximaal zes uur lang niet kolft.1
Je kunt al snel na de geboorte beginnen met afkolven, maar maak je geen zorgen als je niet meteen in staat bent om zoveel melk af te kolven als je nodig hebt. Je kunt hier meer te weten komen over wanneer je een borstkolf kunt gaan gebruiken en hoe je melk kunt afkolven. Je kunt je melkproductie ook stimuleren door vaker borstvoeding te geven en een borstkolfschema op te stellen. Om de melk goed te laten stromen, moet ook de zogenaamde toeschietreflex op gang gebracht worden. Je kunt deze reflex stimuleren door je borsten van tevoren op te warmen en ze voor en tijdens het kolven te masseren.1 Sommige kolven kunnen dit zelfs voor jou doen. De elektrische borstkolf uit de Philips Avent-borstkolfserie heeft een zacht massagekussentje dat de melkstroom op gang brengt door de melkgevende reflex zachtjes te stimuleren. Nu je weet hoe vaak je moedermelk moet afkolven, kun je meer te weten komen over hoe je je baby flesvoeding geeft.
You are about to visit a Philips global content page
Continue