Leestijd: 6 Min Het is niet altijd een strijd tussen borstvoeding vs flesvoeding. Sommige moeders kiezen ervoor flesvoeding en borstvoeding te combineren om van het beste van beide werelden te genieten. Hier zijn tal van redenen voor, zoals: Of je nu vanaf de geboorte combinatievoeding geeft of iets nieuws probeert, hier is alles wat je moet weten om je te helpen borstvoeding en kunstvoeding te combineren.
Combinatievoeding hoeft niet te betekenen dat je kiest om moedermelk en kunstvoeding te combineren. Als je liever uitsluitend moedermelk blijft geven, is afkolven je beste vriend. Hier zijn een paar manieren waarop het afkolven van moedermelk je kan helpen als je wilt beginnen met combinatievoeding:
Wat je nodig hebt
Elektrische borstkolf
SCF397
Elektrische borstkolf
SCF395/31
Premium
Snelle flessenwarmer
SCF358/00
Als je moedermelk en kunstvoeding wilt combineren, moet je rekening houden met de verschillen tussen een borst en een fles. Een baby die al borstvoeding krijgt, zal niet automatisch weten hoe hij of zij uit een flesje moet drinken. Het is een nieuwe vaardigheid die je baby zal moeten leren, dus houd rekening met deze belangrijke tips voor combinatievoeding: Tip:Als je baby weigert de fles aan te nemen, probeer dan een fles die speciaal ontworpen is om de borst na te bootsen, zoals de Philips Avent Natural-babyfles, om flesvoeding intuïtiever te maken. De brede, borstvormige speen maakt het gemakkelijker voor je baby om borst- en flesvoeding te combineren, door een natuurlijk aanhechten te bevorderen dat lijkt op aanhappen aan de borst.
Het combineren van borstvoeding en flesvoeding hoeft niet eng te zijn – er zijn enkele eenvoudige stappen om ervoor te zorgen dat het proces gemakkelijk verloopt. Als je erover denkt om je baby in de toekomst een fles te geven volgen hier onze zes tips voor een soepele overgang tussen je borst en de flesspeen bij combinatievoeding: Tip: De Philips Natural Response-speen is uniek ontworpen om alleen melk af te geven wanneer je baby actief drinkt, door de speen van de fles samen te drukken. Bovendien is de speen ultrazacht – de perfecte manier om de tepel van mama na te bootsen voor een gemakkelijke overgang tussen borst en fles.
Je kunt een fles introduceren rond 6 weken wanneer zowel jij als je baby een goede borstvoedingsroutine hebben ontwikkeld. Begin met een kleine hoeveelheid moedermelk in een fles tussen de reguliere voedingen door. Je baby zou niet zoveel honger moeten hebben, waardoor het een uitstekend moment is om te oefenen.
Houd je baby dicht bij je op je schoot in een half rechtopzittende positie. Je kunt in deze positie goed oogcontact maken om een gevoel van vertrouwen tussen jou en je baby te wekken. Kantel de fles zodat de hals en de speen zich vullen met melk voordat je de speen voorzichtig in de mond van je baby plaatst — dit voorkomt dat het inslikken van luchtbellen, die winderigheid kunnen veroorzaken.
Wissel bij flesvoeding je houding van links naar rechts af. Probeer halverwege de fles te draaien nadat je je baby hebt laten boeren.
De rugbyhouding is een goede keuze als je een keizersnede hebt gehad of als je een tweeling hebt. Leg een kussen op je schoot om je baby in deze houding te ondersteunen.
De juiste fles maakt de overgang tussen borst en fles makkelijker. De Philips Avent Natural Response-babyfles bootst bijvoorbeeld het natuurlijke uiterlijk, het gevoel en de functie van de borst nauw na dankzij het innovatieve ontwerp. Het borstvormige ontwerp maakt het gemakkelijk voor je kleintje om het eigen voedingsritme aan te houden dat op de borst wordt ervaren; drinken, slikken, ademen en pauzeren.
Het is essentieel om een speen te hebben met het juiste gaatje voor je baby. Je kunt kiezen uit spenen met een langzame, gemiddelde of snelle stroom. Een pasgeboren baby heeft over het algemeen een zachte, langzame stroom nodig, maar de voedingsbehoeften van elke baby verschillen, ongeacht de leeftijd. Probeer de signalen van jouw baby te observeren om te begrijpen welke speen het meest geschikt is.
Weer aan het werk gaan na zwangerschapsverlof kan spannend zijn, vooral als je uitsluitend borstvoeding geeft. Er is echter geen reden tot paniek. Moedermelk afkolven en je baby een flesje geven hoeft niet eng te zijn. Hier zijn een aantal tips voor combinatievoeding als je weer aan het werk gaat:
Met ons artikel over het combineren van borstvoeding en flesvoeding hoef je je geen zorgen meer te maken over de opties voor jou en je baby. Toch heb je misschien nog een aantal onbeantwoorde vragen. Lees verder om de antwoorden te ontdekken op enkele veelgestelde vragen over combinatievoeding. Dit is de basis over borstvoeding vs flesvoeding, maarvoor elk gezin is de situatie anders. Sommigen kiezen voor combinatievoeding vanaf de geboorte; anderen geven de hele tijd borstvoeding. Onthoud dat wat je doet aan jou is en dat je altijd met je huisarts kunt praten als je een professionele mening wilt over de voordelen van zowel borstvoeding als flesvoeding.
Ja, je kunt borstvoeding en kunstvoeding combineren, maar voordat je dit doet, moet je de vers afgekolfde melk eerst koelen tot dezelfde temperatuur als de flesvoeding. Het combineren van warme moedermelk met koude melk zal de totale temperatuur verhogen en de bacteriegroei versnellen. In plaats daarvan koel je beide en gebruik je daarna een flessenwarmer om de voeding van je baby perfect voor te bereiden.
Het kan lastig zijn als je andere verplichtingen hebt, maar probeer, indien mogelijk, je baby zijn of haar eigen voedingsschema te laten bepalen. Zo geef je je baby alleen eten wanneer hij of zij honger heeft, in plaats van op tijden die je vooraf vaststelt.
Dat mag je baby zelf bepalen! Als je baby signalen toont dat hij of zij vol is, is het tijd om te stoppen. Als er nog melk in het flesje is overgebleven, gooi dit dan gewoon weg. Je baby geeft aan dat hij of zij genoeg heeft, dus probeer de hoeveelheid in het flesje niet te beschouwen als een maaltijd die op moet.
De technologische vooruitgang van flessen is zo ver gevorderd dat 'tepelverwarring' – wanneer je baby gewend raakt aan een flessenspeen en moeite heeft om aan je tepel aan te hechten– langzaam een achterhaald probleem is geworden. Volg gewoon onze tips voor een soepele overgang tussen fles en borst.
You are about to visit a Philips global content page
Continue