Leestijd: 7 Min Borstvoeding wordt aanbevolen gedurende de eerste zes maanden van het leven van een baby,1 wat een lange tijd is om beschikbaar te zijn voor borstvoeding op verzoek. Daarom is het vooraf afkolven en bewaren van moedermelk een handig alternatief, zodat jij je baby gemakkelijk met moedermelk kunt voeden uit een fles.
In dit artikel onderzoeken we de antwoorden op de belangrijkste vragen, van 'hoelang kun je moedermelk bewaren in de koelkast?' tot hoe je moedermelk kunt opwarmen, en geven we je alle tips die je nodig hebt om te begrijpen hoe je moedermelk veilig kunt bewaren.
Lees nu verder voor antwoorden op veelgestelde vragen, waaronder 'hoelang kun je afgekolfde melk bewaren?' en meer.
Voordat we verder ingaan op de houdbaarheid van moedermelk, zijn er een paar dingen waarmee je rekening moet houden bij het afkolven en bewaren van moedermelk om geen waardevolle melk te verspillen. Hier zijn een paar tips voor het correct bewaren van moedermelk:
Tip: Onthoud dat de houdbaarheid van moedermelk er ook van afhangt of deze gelijkmatig is gekoeld. Als je van plan bent moedermelk in te vriezen of te koelen, moet je dit zo snel mogelijk na het afkolven doen.
Om ervoor te zorgen dat jouw moedermelk lang houdbaar is, moet deze onmiddellijk na het afkolven worden afgesloten in een gesteriliseerde, luchtdichte verpakking, een schone moedermelkfles of gelijkwaardige BPA-vrije moedermelkzakken, en worden gekoeld op een constante temperatuur. De houdbaarheid van moedermelk hangt af van de manier wanneer waarop deze wordt bewaard:
Wat je nodig hebt
Bewaarbekers voor moedermelk
SCF618/10
Premium
Snelle flessenwarmer
SCF358/00
Het antwoord weten op 'hoelang kun je moedermelk bewaren?' is slechts een deel van het veilig bewaren van moedermelk. Hier zijn nog enkele tips om ervoor te zorgen dat je afgekolfde moedermelk vers blijft:
Nu weet je dus het antwoord op ‘hoelang kun je afgekolfde melk bewaren?’, maar wat als je niet thuis bent? Soms moet je weten hoe je moedermelk moet bewaren na het kolven, zodat je melk kunt meenemen of aan iemand anders kunt geven. Dit geldt met name als je van plan bent om na je zwangerschapsverlof weer naar je werk te gaan.
Houd voor deze gelegenheden een geïsoleerde koeltas bij de hand om moedermelk in te bewaren. Eenmaal gekoeld in de koelkast kan moedermelk maximaal 24 uur in een koeltas worden vervoerd, op voorwaarde dat de tas ook koelelementen bevat.3
We raden aan om een paar dagen voordat het nodig is te beginnen met kolven. Op deze manier bouw je een kleine voorraad in je vriezer op, geef je jezelf de tijd om zelfverzekerd te worden bij het kolven en laat je jouw baby rustig het drinken uit een fles onder de knie krijgen.
Als je moeite hebt om voldoende melk af te kolven kun je de melkproductie stimuleren door simpelweg vaker te voeden of te kolven, of door na de voeding af te kolven om ervoor te zorgen dat alle melk wordt afgevoerd. Hoe meer melk je gebruikt, hoe meer je produceert.
Aan de andere kant kun je merken dat je borsten in overproductie raken als je te vaak kolft. Je kunt dit voorkomen door alleen voldoende melk af te kolven om je tepelhof zachter te maken en niet meer.
Het is ook belangrijk om voor jezelf te zorgen als je je melk soepel wilt laten stromen. Eet goed, drink genoeg water en probeer de tijd te vinden om uit te rusten en dingen te doen die je leuk vindt. Even ontspannen kan zowel jou als je baby goed doen.
Tip: We kunnen informatie en suggesties geven, maar ons advies is geen vervanging voor de expertise van een gezondheidsdeskundige. Als je zorgen over onderproductie of overproductie van melk langer dan een paar dagen aanhouden, neem dan contact op met je huisarts.
Bekijk ons artikel voor meer tips over het afkolven van melk.
Tip: De tijd die nodig is om je moedermelk op te warmen hangt ervan af of je deze in de vriezer of in de koelkast hebt bewaard, maar overhaast het proces niet. Magnetrons worden niet aanbevolen omdat ze de melk vaak onregelmatig opwarmen en belangrijke ingrediënten kunnen vernietigen. Bovendien kunnen zich zogenaamde hotspots ontwikkelen waar je kleintje zijn of haar mondje aan kan verbranden.3 Tip: Eenmaal ontdooid mag je de melk niet opnieuw invriezen. Als er na de voeding nog melk over is, moet deze worden weggegooid. Tip: Ben je nog op zoek naar een geschikte fles voor je baby, probeer dan de Philips Avent Natural Response-babyfles. De Natural Response-speen reageert als de echte borst en geeft alleen melk af als de baby daadwerkelijk drinkt, waardoor jouw baby zijn of haar eigen ritme kan behouden, net als aan de borst. Dus of je nu de beste manieren wilt weten om afgekolfde melk te bewaren of antwoorden zoekt op vragen als 'hoelang kun je moedermelk bewaren?', dit artikel helpt je verder. Vanaf nu kun je jouw moedermelk veilig en gemakkelijk afkolven, bewaren en gebruiken.
Wat doe je met moedermelk na opslag in de vriezer of koelkast? Hier zijn een paar tips om te helpen een fles klaar te maken voor je baby na het bewaren van moedermelk:
Referenties 1 Borstvoeding, 24Baby.nl 2 Moedermelk bewaren, Voedingscentrum. 3 Moedermelk bewaren en opwarmen, 24Baby.nl.
https://www.24baby.nl/baby/borstvoeding/borstvoeding/
https://www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/borstvoeding-en-flesvoeding/borstvoeding-geven/moedermelk-bewaren.aspx
https://www.24baby.nl/baby/borstvoeding/moedermelk-bewaren/
You are about to visit a Philips global content page
Continue