Air Cooker-recepten van: Erik van Loo - Parkheuvel**, Rotterdam
Bekijk hoe je Hollands lamsfilet met Provençaals groentetaartje en aardappelgratin bereidt met jouw Philips Air Cooker
Hollands lamsfilet met Provençaals groentetaartje en aardappelgratin in de Philips Air Cooker
Zo kook je Hollands lamsfilet met Provençaals groentetaartje en aardappelgratin in de Philips Air Cooker. Kook heerlijke Air Cooker recepten met Erik van Loo. Het volledig recept vind je hier.
Porties4,Voorbereidingstijd15 min,Bereidingstijd:30 min
Erik van Loo
Air Cooker
Ingrediënten
250 gr beenmerg of als je dat niet kunt vinden zwoerd, fijngesneden in stukjes van 3 mm
125 gr paneermeel of broodkruim
50 gr fijngehakte peterselie
25 gr fijngehakte kervel, dragon en koriander
Scheutje witte wijn
75 gr fijngesnipperde sjalot
3 eidooier
750 ml melk
500 ml room
1 takje tijm
1 takje rozemarijn
Mespuntje kerriepoeder
1 teentje knoflook
2 plakken rookspek, in blokjes
4 middelgrote aardappelen, in blokjes
1 prei, het wit in blokjes
4 sjalotten, in ringen
4 pruimtomaten, in plakken
1 groene courgette, in plakken
Provençaalse kruiden
25 gr pecorinokaas
4 stukken lamsrug, ongeveer 140 gram per persoon (haal 1 uur van tevoren vast uit de koeling)
Lamsjus (zelfgemaakt of van een goede fond)
Bereiding
1. Broodkruimmerg
Meng het beenmerg, paneermeel of broodkruim, de peterselie, witte wijn, sjalot en 1 eidooier. Op smaak brengen met peper en zout. Voor vier porties heb je maar 200 gr broodkruimmerg nodig, wat overblijft kun je invriezen en een volgende keer gebruiken.
2. Aardappelgratin
Doe de melk met de room, tijm, rozemarijn, knoflook en kerrie in een steelpan, en kook in tot de helft overblijft. Breng op smaak, maar wees voorzichtig met het zout vanwege het rookspek. Zeef het roommengsel.
Fruit het spek aan in een koekenpan en voeg de prei en aardappels toe. Blus af met het gezeefde roommengsel en laat het geheel garen tot de aardappels beetgaar zijn. Ze mogen best nog een beetje hard zijn, omdat het gratin nog in de Air Cooker gaat. Verdeel het mengsel over 4 ovenvaste schaaltjes.
3. Provençaals groentetaartje
Gaar de sjalotringen in een pan tot een compote. Leg 4 rvs-ringen of kleine bakblikjes (8 cm doorsnede) op bakpapier. Maak in elke ring een bodempje van de sjalottencompote en verdeel daarover de plakjes courgette en tomaat zodat er een soort kleine pizza ontstaat. Verwijder de ring en bestrooi met Provençaalse kruiden en de kaas.
4. Lamsfilet
Bestrooi het lam met zout en peper en bak de filets aan één kant aan in een braadpan. Smeer de bovenkant van de filets in met 2 eidooiers en dresseer 200 gram broodkruimmerg eroverheen.
Bak het lam in ongeveer 9 minuten af op de grillplaat in de Air Cooker, gebruik daarvoor de handmatige instelling 160 ℃ zonder stoom. De gratin en het groentetaartje kunnen tegelijkertijd onderin de Air Cooker afgemaakt worden op het rooster.
Verwarm de jus, breng op smaak.
Test of de lamsfilet gaar is. Dat kan bijvoorbeeld door een naald in het midden te steken en deze tegen je bovenlip te houden. Voelt de naald warm aan? Dan is het vlees gaar.
5. Opbouw
Verwarm het bord voor, leg het taartje op het bord en leg het lamsvlees erop. Plaats het aardappelgratin apart. Lepeltje lamsjus mooi rond het gerecht.
Vegetarische variant
Vervang de lamsfilet door artisjokharten (geschild en ontdaan van de haren). Gebruik voor het beenmerg in het broodkruim mozzarella en laat de rookspek weg in de gratin.
Optioneel: Lamsjus (voor 500 ml)
• Arachideolie
• 1 kg lamsbotten, in stukken gehakt
• 500 g gesneden wups (mengsel van wortel, ui, prei en selderij)
• 70 g tomatenpuree
• 300 ml rood wijn
• 1 bol knoflook, gehalveerd
• 1 laurierblad
• Enkele peperkorrels
• 3 takjes tijm
• 3 takjes rozemarijn
• 2 kruidnagels
• 150 ml kalfsjus (zelfgemaakt of van een goede fond)
• 200 ml Noilly Prat
• 2 tenen knoflook, gesneden
1. Verhit wat arachideolie in een grote pan en bak de botten. Blijf omscheppen en blus af met een scheut water als het te heet wordt.
2. Voeg 1,2 liter water toe en breng snel aan de kook, draai het vuur dan laag en schuim af met een schuimspaan. Voeg wups, tomatenpuree, rode wijn, de bol knoflook, laurier, peperkorrels, tijm, rozemarijn en kruidnagels toe, houd 1 takje tijm en rozemarijn achter. Laat het tegen de kook aan minimaal 300 uur trekken.
3. Voeg de kalfsjus toe en breng weer aan de kook. Passeer de lamsjus door een fijne zeef. Voeg Noilly Prat, de knoflooktenen en de achtergehouden tijm en rozemarijn toe en laat de lamsjus op niet te hoog vuur tot de gewenste dikte inkoken.