1
Philips Sonicare mondverzorging

Wat zijn gevoelige tanden?

 

Doen je tanden pijn bij het eten van een ijsje? Of voel je een pijnscheut bij het drinken van een kop koffie? Dan heb je misschien gevoelige tanden. Dit betekent dat de tandhalzen bloot zijn komen te liggen door terugtrekkend tandvlees. Je bent niet de enige, want maar liefst 1 op de 8* volwassenen heeft er last van. Het kan dus iedereen overkomen. Gelukkig kan deze veel voorkomende aandoening worden voorkomen en verminderd.

 

Tekenen van gevoelige tanden

 

Het bekendste symptoom van gevoelige tanden is een pijnlijk gevoel bij het eten en drinken van koude voedingsmiddelen. Niet alleen bij ijs, maar bijvoorbeeld ook bij koude frisdank kunnen je tanden pijn doen. Helaas beperkt de aandoening zich niet alleen tot koud voedsel. Warme dranken zoals koffie en thee kunnen een probleem vormen, evenals zoet en zuur voedsel. Ook pijn bij het poetsen, flossen en zelfs het inademen van koele lucht komt veel voor.

 

De pijn kenmerkt zich als een plotselinge scherpe scheut die meteen optreedt na contact met de prikkel. Hoewel deze meestal niet lang duurt, kan de pijn vrij hevig zijn en kan bovendien gepaard gaan met oor- en hoofdpijn. De mate en frequentie verschillen per persoon. Heb je tekenen van gevoelige tanden? Schakel dan altijd een tandarts en/of mondhygiënist in voor de juiste diagnose.

De oorzaak van gevoelige tanden

 

Gevoelige tanden en pijn bij het poetsen kunnen verschillende oorzaken hebben. De meest directe oorzaak van gevoelige tanden is het terugtrekken van het tandvlees door tandvleesontsteking of te hard poetsen. Hierdoor komt het tandbeen (dentine) bloot te liggen. Tandbeen is zachter dan glazuur en kent een minder dichte structuur. Het heeft kanalen die naar de zenuwen lopen. Een direct contact tussen de zenuwen en de prikkel, zoals een plotselinge temperatuurverandering, levert een onprettig gevoel op.

 

Een andere oorzaak van gevoelige tanden is het consumeren van veel zuur voedsel verspreid over de dag. Dit kan leiden tot erosie van het glazuur. Voorbeelden van dergelijk voedsel zijn frisdank, tomaten, grapefruit, jam en mayonaise. Het zuur tast het glazuur aan, dat hierdoor dunner wordt. Hierdoor komt het tandbeen bloot te liggen.

Gevoelige tanden behandelen en voorkomen

 

Gevoelige tanden zijn te voorkomen en bestaande klachten zijn te verminderen. Ga echter altijd naar de tandarts of mondhygiënist voor een goede diagnose en behandeling.

 

Gevoelige tanden: tips ter preventie

 • Poets twee keer per dag twee minuten met een elektrische tandenborstel. Zo geef je bacteriën in tandplak geen kans om bijvoorbeeld suikers om te zetten in schadelijke zuren.
 • Poets je te hard? Een van de specialiteiten van Philips Sonicare is het voorkomen van te hard poetsen. Een aantal Philips Sonicare-modellen is voorzien van een speciale poetsdruksensor die aangeeft wanneer je te hard poetst.
 • Ga regelmatig (ongeveer twee keer per jaar) voor controle naar de tandarts of mondhygiënist. Vraag daarnaast altijd aan je tandarts en/of mondhygiënist wat voor jou de beste poetsroutine is.
 • Neem niet meer dan zeven eet- en drinkmomenten per dag. Dan heeft het glazuur, door de neutraliserende werking van het speeksel, de tijd om weer te herstellen.
 
Gevoelige tanden: tips ter vermindering van de gevoeligheid
 • Gebruik speciale tandpasta die de gevoeligheid van tandhalzen vermindert
 • Spoel met een pH neutraal fluoride spoelmiddel

 

Verdwijnt de gevoeligheid niet? Overleg dan met de tandarts of mondhygiënist, want er kan iets anders aan de hand zijn.

Producten voor een goede mondhygiëne

Lees meer over mondverzorging

 • Mondhygiëne

  Mondhygiëne

  Lees meer over het belang van een goede mondhygiëne en gebitsverzorging. Bekijk de belangrijkste tips voor een goede gebitsreiniging en de poetsroutine.

 • Tandplak en tandsteen

  Tandplak en tandsteen

  Tandplak kan leiden tot tandsteen, maar bijvoorbeeld ook in ontstoken tandvlees. Lees hoe je tandplak en tandsteen het beste kunt voorkomen en verwijderen.

 • Tandvlees problemen

  Tandvlees problemen

  Heb je last van ontstoken tandvlees? Of andere tandvleesproblemen? Lees meer over gingivitis, parodontitis en hoe je je tandvlees gezond houdt.

 • Het melkgebit en het blijvende gebit

  Het melkgebit en het blijvende gebit

  Lees hier alles over het menselijk gebit en het melkgebit. Wat is het doel van het gebit? Waarom wisselen we onze tanden? En wat zijn de verschillen?

 • De meest voorkomende gebitsproblemen

  De meest voorkomende gebitsproblemen

  Ons gebit wordt voortdurend blootgesteld aan schadelijke invloeden van buitenaf. Lees meer over de meest voorkomende mond-, tand- en gebitsproblemen.

 • Elektrisch poetsen

  Elektrisch poetsen

  Kies je voor een gewone tandenborstel of elektrische tandenborstel? Bekijk de voordelen van elektrisch tandenpoetsen en leer meer over Philips Sonicare.

 • Tandenpoetsen met kinderen

  Tandenpoetsen met kinderen

  Lees over het belang van tandenpoetsen bij kinderen en hoe je ze helpt. Ontdek de voordelen van een elektrische tandenborstel voor kinderen.

 • Tanderosie

  Tanderosie

  Wat is tanderosie en hoe herken je het? Zoals bij alle mondproblemen geldt ook voor tanderosie: voorkomen is beter dan genezen. Lees meer online.

 • Aften in de mond

  Aften in de mond

  Aften zijn kleine pijnlijke zweertjes die in de mond voorkomen. Er kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Lees meer over aften en wondjes.

 • Tandenknarsen

  Tandenknarsen

  Tandenknarsen, ook wel Bruxisme genoemd, is het krachtig en hoorbaar over elkaar schuiven van de tanden en kiezen. Bekijk de oorzaken van tandenknarsen.