De Airfryer kun je het beste op een hittebestendige ondergrond geplaatsen. De pan van de Airfryer heeft rubberen pootjes en een onderdeel van kunststof dat voorkomt dat de hete metalen pan in direct contact staat met de ondergrond waarop je de Airfryer geplaatst hebt. Als je aanrechtblad is gemaakt van materiaal dat niet goed tegen hitte kan, zoals gelamineerd hout, kun je het beste een onderzetter of ovenwant onder de pan te plaatsen. Wanneer je een aanrechtblad hebt dat is gemaakt van materiaal dat goed tegen hitte kan, zoals marmer of metaal, kun je de pan rechtstreeks op het aanrechtblad zetten.
LET OP! Het wordt zeer afgeraden de Airfryer op een gas- of inductieplaat te zetten. Als die plaat per ongeluk aangezet wordt, bestaat de kans dat de Airfryer smelt.
De digitale modellen van de Airfryer stel je in door eerst op de aan-/uitknop te drukken. Op het display verschijnt de temperatuur die je als laatste hebt geselecteerd.
Vervolgens druk je op de knoppen voor het verhogen of verlagen van de temperatuur om de juiste temperatuur in te stellen. Als je deze knoppen langer ingedrukt houdt, zal het verhogen of verlagen van de instellingstemperatuur sneller gaan.
Daarna druk je op de tijd-/temperatuurknop. Om de juiste tijd in te stellen druk je op de knoppen voor het verlengen of verkorten van de tijd. Ook bij deze knoppen kun je sneller op de gewenste timerinstelling komen door ze langer in te drukken.
Ten slotte druk je op de start-/pauzeknop. Als de ingestelde tijd is verstreken laat het apparaat een pieptoon horen.
In principe hoef je geen olie toe te voegen aan de producten die je in Airfryer bereidt. Je hoeft alleen olie toe te voegen als je gerechten bereidt met verse etenswaren die nog niet zijn behandeld, zoals ongemarineerde kip. Etenswaren en gerechten die al voorgegaard of anderszins geprepareerd zijn, zoals diepvriesfriet, kroketten en frikandellen, kun je zonder olie in de Airfryer plaatsen. Mocht het nodig zijn om olie toe te voegen, gebruik dan zo min mogelijk olie en bestrijk de etenswaren voordat je ze in de Airfryer doet. Je kunt je vlees ook zelf marineren voordat je het in de Airfryer bereidt. Je kunt de meeste soorten olie gebruiken. Wij raden je aan een traditionele olie te gebruiken, zoals arachideolie, zonnebloemolie of olijfolie.
• LET OP! Giet nooit direct olie in de Airfryer.
Het is mogelijk om bakpapier of aluminiumfolie te gebruiken in de Airfryer. Je kunt bakpapier gebruiken in een bakvorm, zolang het papier vrijwel niet buiten de bakvorm komt. Zorg ervoor dat het papier nooit buiten de rand van de mand steekt. Je kunt ook aluminiumfolie of metalen bakjes gebruiken in de Airfryer. Gebruik zo min mogelijk aluminiumfolie en zorg ervoor dat er genoeg ruimte rond het voedsel vrij blijft zodat de lucht langs het voedsel kan stromen.
Met je Philips Airfryer kun je zelfgemaakte friet bereiden, maar ook diepvriesfriet voor de frituurpan of de oven. Als je zelf friet maakt, kun je het beste een van de volgende aardappelrassen gebruiken: Caesar, Victoria, Challenger, Folva, Turbo, Mona Lisa, Maris Piper, Bintje of Frisia. In de regel geldt dat je voor het zelf maken van friet voor de Airfryer het beste verse aardappelen kunt gebruiken die iets kruimig zijn of waarvan op de verpakking staat dat ze geschikt zijn om te frituren. De aardappelen kun je beter niet in de koelkast of op een andere koude plek te bewaren. Naarmate de aardappelen langer liggen kan de smaak en structuur veranderen, wat invloed heeft op de friet die uiteindelijk op je bord beland.
Dompel je verse frietjes voordat je ze in je Airfryer bereidt eerst 30 minuten onder in koud water voor het beste resultaat. Stel je Airfryer niet hoger in dan 180 graden.
In principe kun je het hele mandje van de Airfryer vullen met friet, tot de ‘MAX’-aanduiding. Let wel op dat de friet het verwarmingselement, dat bovenin zit, niet raakt. Als je het mandje helemaal vult, is het verstandig om de friet tijdens het bereiden een aantal keren door elkaar te husselen, zodat de friet mooi gelijkmatig gaar, bruin en krokant wordt. Als de Airfryer helemaal vol is, kan de heteluchtstroom namelijk moeilijker door het hele apparaat stromen.
Met de Philips Airfryer kun je van al je favoriete snacks genieten met behoud van de kenmerkende knapperigheid en de lekkere smaak van een frituurpan, maar zonder het gebruik van frituurvet, omdat de Airfryer frituurt met hete lucht. Ook snacks die je in de oven bereidt, kunnen perfect klaargemaakt worden met je Airfryer.
Hier vind je een overzicht van alle snacks die je in de Airfryer kunt bereiden, compleet met de baktijd en bereidingstemperatuur. Een kleine greep uit de mogelijkheden: (diepvries)friet, kroketten, frikandellen, viandellen, kaassoufflés, loempia’s, hamburgers, bitterballen, nasiblokken en bamischijven. Ook kun je denken aan vissticks, kibbeling, lekkerbekjes of garnalenkroketten. Verder kun je pizzabroodjes, worstenbroodjes en saucijzenbroodjes klaarmaken in je Airfryer.
De Philips Airfryer is een geweldige vervanging voor de frituurpan en voor snacks uit de oven. Maar wist je dat je ook complete gerechten en maaltijden uit je Airfryer kunt toveren? Hier vind je veel overheerlijke recepten van de Philips Chef (Facebook) voor je Airfryer, zoals mango-sinaasappelmuffins met rode peper, zelfgemaakte kalfsvleeskroketten of zelfgemaakte chips op een spiesje. Ook wordt er rekening gehouden met speciale dieetwensen.
Bekijk ook de aanbevolen baktijden en bereidingstemperaturen van veel gerechten en etenswaren of download het Airfryer-receptenboekje.