Isabel Boerdam, bekend van het boek en blog De Hippe Vegetariër en organisator van de Nationale Week Zonder Vlees, interviewde Martin onze Philips Chef over zijn deelname aan de Nationale Week Zonder Vlees van 11-17 maart. Doe jij ook mee?
Ik eet op dit moment al drie dagen per week vegetarisch. Ik sta open voor alle ontwikkelingen op het gebied van eten, ik varieer graag met noten en vleesvervangers. Het is voor mij niet nieuw, maar een week lang vind ik wel een uitdaging. Eten is natuurlijk een gewoonte, dus die moet je dan even aanpassen.
Circa vier dagen per week eet ik vlees en vis. Ik eet dus sowieso al drie dagen per week vegetarisch.
Ik lees veel vegetarische blogs, zowel voor mijn werk als daar buiten. Dus daar haal ik echt inspiratie vandaan. Daarbij vind ik het ook heel interessant om over de grens te kijken, naar Azië bijvoorbeeld. Het gebruik van kruiden en de smaak van groenten, is overal anders. Daar kan je leuke dingen mee in de keuken! Lekker experimenteren dus met nieuwe dingen.
Vlees zal ik het meest missen bij het avondeten. In de winter houd ik wel van de Nederlandse kost: groente, vlees en aardappelen. Dat gaat natuurlijk even niet deze week. Gelukkig is mijn vriend ook wel in voor een experiment, dus hij eet ook vegetarisch mee deze week.
Ik hoop meer vegetarische inspiratie uit de week te halen. Ik ben nu al aan het rondkijken naar nieuwe recepten, zoals Kentucky Fried Cauliflower en Pulled Jackfruit. Altijd leuk om mensen te verrassen met vernieuwende vegetarische recepten die je niet verwacht!
Wist je dat je ook kunt wokken in de Airfryer? Ik maak graag een heerlijke wokschotel met noedels, verse groenten en veel noten. Maar ook een groententaart is heel leuk om in de Airfryer te maken. Die kan je mooi opbouwen als een bloem met slierten courgette en aubergine bijvoorbeeld, prachtig om te zien.
Varieer in de volle breedte zodat het leuk blijft om vegetarisch te eten. Varieer met noten, peulvruchten, tofu, vleesvervangers, zo houd je het interessant voor jezelf. Dan is het makkelijker om het vol te houden.