Een geweldig koffie recept om het kerst diner heerlijk mee af te sluiten.
Porties4
Koffie
30-60 minuten
Desserts en gebakjes
Philips Espresso
Drankjes en ijs
Ingrediënten
Ingrediënten parfait voor 4 personen:
1) 4 eidooiers gepasteuriseerd
2) 120 gram suiker
3) 150 ml sterke koffie
4) 150 ml slagroom
5) 2 plakjes bladerdeeg
Ingrediënten stoofpeer:
1) 4 stoofperen
2) 4 grote koppen koffie
3) 3 eetlepels rietsuiker
Bereiding
De koffieperen:
1. Zet 4 grote koppen koffie en doe daar 3 eetlepels rietsuiker in. Schil de peren en stoof deze 2 uur lang gaar in de koffie op een laag pitje.
1. Zet tussendoor 4 ronde glazen klaar en bedek deze met een dun laagje plasticfolie
Pasteuriseer de 4 eieren met de onderstaande stappen:
1. Pak 4 eieren op kamertemperatuur. Leg deze in een pan met water, verwarm dit tot 60 graden en hou ze 3-5 minuten op deze temperatuur. Kleine eieren 3 minuten en grote eieren 5 minuten. Gebruik een digitale thermometer en laat de temperatuur niet hoger komen dan 60 graden.
2. Haal de eieren na 3 of 5 minuten uit de pan en splits vervolgens de eieren.
3. Maak je handen goed vetvrij en was ze goed. Eierens splitsen gaat het beste door het eiwit door je vingers heen te laten glijden en het eiwit daarna in een kom te bewaren. Het eiwit heb je nog nodig.
4. Klop dan de eidooiers met de suiker tot een lichtgele crème.
5. Voeg beetje bij beetje de koude koffie toe.
6. Klop de slagroom stijf en spatel deze door het koffiemengsel.
7. Snij een halve peer in kleine blokjes en doe in elk glas een klein beetje peer zodat de bodems van de glazen met blokjes zijn bedekt.
8. Verdeel het mengsel over de glazen bovenop de perenblokjes in het glas.
9. Zet de glazen afgedekt in de vriezer en laat minimaal 4 uur bevriezen.
10. Laat de stoofperen afkoelen in de koeling als ze klaar zijn.
De afwerking:
1. Haal de parfait uit de vriezer en haal deze zo snel mogelijk los. Zet deze met de brede kant onder en de kant met de perenblokjes boven.
2. Laat de stoofpeer goed uitlekken en snij met een scherp mes de onderkant van de peer glad. Zet de stoofpeer voorzichtig op de parfait en garneer met de saus van de stoofperen, slagroom en vers gesneden peer.
3. Mocht je het te moeilijk vinden om de peer uit te serveren op de parfait omdat dit vrij hoog is, is het wellicht makkelijker het gerecht te serveren zonder de peer en pas aan tafel de peer erop te zetten als verrassing.