Koffie chocolade- mousse met Amsterdamse koggetjes
Klassieke chocolademousse maar dan met een koffie twist. Maak het een beetje Nederlands met de Amsterdamse koggetjes.
Porties4
Koffie
Keukenmachine
30-60 minuten
Desserts en gebakjes
Philips Espresso
Ingrediënten
Ingredienten koffie chocolade mousse:
1) 3 eieren (gepasteuriseerd)
2) 170 gram chocolade
3) 4 sterke espresso's
4) 15 gram suiker
5) 150 ml room
6) 1 eetlepel poedersuiker
Ingrediënten Amsterdamse koggetjes:
1) 85 gram boter (kamer temperatuur)
2) 75 gram witte basterdsuiker
3) 1/2 theelepel vanille extract
4) 1/4 theelepel zout
5) 1/2 ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
6) 90 gram bloem
Ingrediënten nougatine:
1) 40 gram suiker
2) 1 eetlepel water
Benodigdheden:
1) Steelpannetje
2) Keukenmachine
3) Spuitzak
4) Glaasjes
Bereiding
Bereiding koffiemousse:
1. Pak 3 eieren op kamertemperatuur. Leg deze in een pan met water en verwarm dit tot 60 graden en hou ze 3-5 minuten op deze temperatuur. Kleine eieren 3 min en grote eieren 5 min, gebruik een digitale thermometer (temperatuur niet hoger laten komen dan 60 graden).
2. Splits de eieren. De eieren zijn makkelijker te splitsen als ze weer zijn afgekoeld of gebruik anders hier voor je vingers en laat het eiwit erdoor heen glijden.
3. Smelt de chocolade au bain-marie samen met de espresso. Voeg de suiker toe en roer glad. Roer vervolgens de gepasteuriseerde eidooiers er doorheen.
4. Klop de room lobbig samen met de poedersuiker. Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom.
5. Spatel eerst de room en daarna het stijfgeklopte eiwit door elkaar.
Bereiding Amsterdamse koggetjes:
1. Verwarm de oven voor op 160 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Doe voor de nougatine de suiker en het water in een steelpan en laat op middelhoog vuur koken tot karamel. Giet de karamel op de met bakpapier beklede bakplaat en laat hem afkoelen.
3. Doe de afgekoelde karamel in een hakmolen en pulseer in een paar keer grof.
4. Doe de boter met de basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een kom en roer glad.
5. Roer het ei erdoor. Voeg de bloem en gehakte nougatine toe en meng alles kort door.
6. Doe het deeg in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1-1,5 centimeter en spuit bolletjes van 2-3 centimeter op een met bakpapier beklede bakplaat. Houd voldoende tussenruimte, want de koekjes worden groter tijdens het bakken.
7. Bak de koggetjes in 15-17 minuten goudbruin en gaar en laat ze afkoelen op een rooster.
De koffiemousse serveren:
1. Giet de mousse in mooie glazen en garneer met verkruimelde koggetjes.