Een lekker maar simpel toetje als afsluiter van een diner. Deze affogato kan je op meerdere manieren maken door met de smaken van je ijs te spelen.
Ingrediënten
- 4 kopjes sterke hete espresso koffie
- Koffielikeur (bijv. frangelico)
- 20 gram gehakte geroosterde hazelnoten
- 275 ml room
- 300 ml melk
- 4 eidooiers
- 140 gram suiker
- 2 vanillestokjes
Bereiding
- Bereiding ijs:
- 1. Doe de melk en de room in een steelpan en verwarm deze op het vuur.
- 2. Schraap de vanillestokjes open en doe deze met het merg in de steelpan. Laat dit 15 minuten de smaak overnemen op laag vuurtje.
- 3. Klop de eierdooiers met de suiker tot een luchtige massa en giet hier voorzichtig wat warme melk bij en meng dit goed.
- 4. Meng dan de rest van de warme melk bij het ei mengsel en doe dit in een pan en verwarm dit tot het kookt, blijf continu roeren.
- 5. Wanneer het mengsel dik en romig is, giet het dan over in een brede bak en laat deze afkoelen. Om velvorming te voorkomen, kun je het afdekken met een dun laagje plastic folie.
- 6. Doe de crème in een ijsmachine en draai hier vanille ijs van.
- Bereiding koffie:
- 1. Hak de geroosterde hazelnoten fijn.
- 2. Doe in 2 glazen een bolletje vanille ijs en zet sterke espresso's. Giet deze vervolgens over het ijs heen.
- 3. Giet ook een klein beetje koffielikeur naar keuze over het ijs heen en maak het af met de gehakte hazelnoten.
- Tip van de Chef: Andere variaties zoals chocolade ijs met munt likeur of kaneelijs met salted caramel zijn ook erg lekker!