0

Winkelwagen

Er bevinden zich momenteel geen artikelen in uw winkelmandje.

    Leestijd: 4 Min

    Zelf espresso maken: tips om lekkere espresso te zetten


    Of je nu graag je dag start met een shot cafeïne of je trek hebt in een verfrissende iced macchiato, espresso is een van de belangrijkste pijlers van de koffiewereld. En leren hoe je thuis espresso maakt opent een wereld aan koffiedranken voor je. Maar hoe kun je de lekkerste espresso zetten? En kun je een espresso maken met filterkoffie?

    In dit artikel vind je alle stappen om een espresso te maken met de hand en met de espressomachine. Van de juiste waterdruk tot de ideale temperatuur en de beste maling, ontdek hier onze beste tips.

    Hoe maak je espresso zonder machine?


    Misschien heb je 's ochtends zin in een sterke espresso, maar heb je geen espressomachine. Je kunt gelukkig ook een soort espresso maken zonder apparaat, maar met een simpele cafetière.

    Maal de koffiebonen en zet een pot koffie zoals je dat anders ook doet. Giet deze koffie door een zeef of een koffiefilter in een thermoskan. Begin nog een pot koffie in de cafetière, maar in plaats van heet water gebruik je de koffie die je net hebt gezet.

    Hoewel je met deze methode geen cremalaagje krijgt, kun je toch genieten van lekker sterke koffie met de smaak van espresso.

    Het kan dus zonder, maar espresso maken met een koffiezetapparaat (een espressomachine, geen filterapparaat) geeft betere resultaten.

    Hoe maak je espresso met een espressomachine?


    Volg deze stappen om zelf espresso te maken met een halfautomatische espressomachine:

     

    1. Spoel de filterhouder door: Verwarm de machine en je kopje voor door de machine even aan te zetten zonder koffie in de filter.

    2. Maal de verse koffiebonen: Doe dit vlak voordat je de koffie zet. Voor de beste smaak wil je een textuur die op die van kristalsuiker lijkt.

    3. Vul de filter: Voor een enkele espresso heb je ongeveer 6g gemalen koffie nodig (een volle theelepel). Gebruik 17g (een volle eetlepel) gemalen koffie voor een dubbele espresso.

    4. Stamp de gemalen koffie aan: Stamp de koffie aan tot het oppervlak vlak is zodat het water er gelijkmatig doorheen geperst kan worden.

    5. Zet de espresso: Doe de filterhouder in de machine en zet je kopje eronder. Houd de tijd in de gaten: een espresso moet in 20-30 seconden doorlopen.

    Hoe maak je espresso met een espressomachine?

    Wat je nodig hebt

    Tips om een perfecte espresso te maken


    Hoe maak je espresso met de lekkerste smaak? Je succes hangt samen met je voorbereiding en nauwkeurigheid. Zo kun je zelf espresso maken met dezelfde kwaliteit als eentje van de barista:

    • Stamp de koffie aan onder een hoek van 90 graden. De smaak van je koffie staat of valt bij het aanstampen. Volg deze stappen:

    o Maak de gemalen koffie plat met je vinger en veeg een eventueel teveel weg.
    o Buig je elleboog 90 graden en duw met ongeveer 7kg druk.
    o Nadat je het schijfje koffie hebt gevormd, druk je harder om het samen te persen (ongeveer 9-13kg).

    Tip: Weet je niet zeker hoe hard je de koffie aan moet stampen? Ga op een weegschaal staan en duw met de stamper op het aanrecht totdat je ziet dat je lichter wordt. Zo kun je een idee krijgen van hoe hard je moet drukken bij het aanstampen van de gemalen koffie.

    • Meet de verhouding tussen koffie en water. De intense espressosmaak ontstaat door de grote hoeveelheid koffie per volume water. Zorg ervoor dat het gewicht van je gezette espresso ongeveer 1 tot 3 keer zo groot is als de hoeveelheid droge koffie die je gebruikt hebt. Gebruik je bijvoorbeeld drie theelepels gemalen koffie, dan wil je 37ml espresso hebben.
    • Controleer de maling. Om de perfecte espresso te maken, moet de maling precies goed zijn. Smaakt je koffie bitter, dan kan de maling te fijn zijn. Smaakt je espresso juist zwak en zuur, dan kan de maling te grof zijn. Waar op het spectrum van bitter tot zwak je wilt dat je espresso valt, zal afhangen van je persoonlijke smaak, maar over het algemeen raden we een redelijk fijne maling aan met gelijkmatige korrels (fijner dan filterkoffie).
    • Zorg ervoor dat het water heet genoeg is. De juiste watertemperatuur is essentieel voor een goede espresso. Deze moet 90-96°C zijn.

    Espresso maken: thuis is het zo het makkelijkst


    Klinkt dat allemaal als te veel gedoe om een espresso te zetten? Dan kan een volautomatische espressomachine uitkomst bieden. Dit apparaat doet al het bovenstaande werk voor je met een druk op de knop!

    Een espresso maken met een koffiezetapparaat geeft de beste resultaten – mits je een espressomachine gebruikt en geen traditioneel exemplaar voor filterkoffie. Je maakt het jezelf pas echt gemakkelijk met een volautomatische espressomachine. Maar heb je geen machine, dan kun je nu dus ook espresso maken met de hand en de hulp van een cafetière!

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief

    Exclusieve aanbiedingen, alleen voor jou

    € 10 korting op uw eerste aankoop in de Philips online winkel.*

    Exclusieve ledenaanbiedingen en vroege toegang tot aanbiedingen.

    Nieuws over productlanceringen en tips voor een gezonde levensstijl.

    *

    Ik wil graag promotionele berichten ontvangen op basis van mijn voorkeuren en gedrag over Philips producten, diensten, evenementen en promoties. Ik kan me op elk moment gemakkelijk uitschrijven!

    Terug naar boven

    U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.