Een warme zomer is heerlijk, zolang je genoeg verkoeling kan vinden. Aan het water of met een koud drankje is dat geen probleem, maar hoe houd je het koel in huis als je geen airco hebt? Met deze tips maak je een einde aan slapeloze nachten in een warme slaapkamer en laat jij je huis heerlijk afkoelen zonder airco!
Niets zo vervelend, als een warme slaapkamer in de zomer. Gelukkig zijn er ook genoeg manieren om verkoeling in de slaapkamer te krijgen zónder een airco te kopen. Deze zomer slaap jij lekker door én bespaar je een hoop energie!
Zorg dat je je huis goed laat doorluchten wanneer het buiten op z’n koelst is. Zet ‘s ochtends vroeg en ‘s nachts je ramen wijd open om de frisse lucht in huis te halen. Zodra het warmer wordt, sluit je de ramen en deuren en doe je de gordijnen dicht en zonneschermen of rolluiken omlaag. Zo blijft de frisse lucht binnen en heeft de warmte nauwelijks kans om je huis te verwarmen.
Schijnt de zon volop jouw huis binnen? Slim geplaatste bomen of struiken maken een groot verschil. Plaats bijvoorbeeld een grote (fruit)boom in je tuin: in de zomer blokkeren de bladeren de zonnestralen die je huis binnenkomen én je hebt een extra plekje in de tuin om van de schaduw te genieten. Denk ook aan planten die tegen je buitenmuren opgroeien, zoals klimop of blauwe regen. Je muren warmen minder snel op, waardoor de warmte buiten blijft. Heb je een plat dak? Dan heb je vast gemerkt dat het extra warm wordt in huis. Laat er plantjes op groeien en je zult merken dat de warmte een stuk minder binnenkomt.
Van apparaten als de wasdroger komt ontzettend veel warmte af. Maar ook buiten is het warm en droog, dus hang je was in je tuin of op te balkon te drogen. Je was ruikt extra fris en je bespaart ook nog eens een hoop energie. Laat ook je oven en gasfornuis even links liggen en zet de barbecue aan om vlees of vis te bereiden en groenten te grillen. Klinkt als te veel gedoe? Een frisse salade staat in een handomdraai op tafel. Bekijk onze lenterecepten voor meer inspiratie.
Niets zo vervelend als badend in het zweet wakker worden in een té warme slaapkamer. Een nat washandje kan wat verkoeling bieden. Houd een bakje met koud water en ijsklontjes en een washandje naast je bed, zodat je ‘s nachts je nek of voeten kunt laten afkoelen. Slaap je op de bovenverdieping of misschien zelfs op zolder? Warme lucht stijgt naar boven, dus het zit er dik in dat het op jouw slaapkamer een stuk warmer is dan bijvoorbeeld op de begane grond. Leg je matras tijdelijk in een koeler gedeelte van het huis - of ga met het gezin gezellig kamperen in de tuin! Dat je ‘s zomers moeilijk in slaap kan komen, kan te maken hebben met dat het langer licht is. Als de zon ondergaat, maakt je lichaam melatonine aan, het hormoon dat ervoor zorgt dat je in slaap valt. Dat gebeurt in de zomer natuurlijk een stuk later dan normaal. Zorg dat je verduisterende gordijnen in je slaapkamer hebt hangen: die houden de warmte overdag extra goed buiten en helpen je ‘s avonds sneller in slaap te vallen. Om extra ontspannen in slaap te vallen, kun je een Sleep & Wake-up Light proberen. Deze lamp bootst een natuurlijke zonsopgang en -ondergang na, waardoor je lichaam denkt dat de zon echt ondergaat
Wordt het je echt te warm? Zoek wat verkoeling door je polsen onder de kraan te koelen of met je voeten in een bad met (ijs)water te zitten. Door je voeten, polsen en nek te koelen, breng je je lichaamstemperatuur wat omlaag. Draag daarnaast luchtige en losse kleding. Natuurlijke materialen als linnen, katoen en bamboe laten lucht door en voelen extra fris tijdens warme dagen. Maak het jezelf tot slot ook niet te moeilijk. Doe zware taken zoals schoonmaken of stofzuigen niet tijdens de warmste uren van de dag, maar bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of later in de avond. In de middag doe je rustig aan met een lekker verkoelend drankje. Zo kom jij die hittegolf wel door!
You are about to visit a Philips global content page
Continue