1
Philips Sonicare mondverzorging

Wat is tandvlees? En hoe herken je gezond tandvlees?

 

Tandvlees bedekt het kaakbot en een deel van de tanden en zorgt voor een stevige verbinding hiertussen. Het voornaamste doel ervan is het tegengaan van infecties. Deze kunnen ontstaan wanneer schadelijke bacteriën de wortel van de tand of het kaakbot bereiken.

 

Gezond tandvlees vormt een natuurlijke barrière voor deze bacteriën en voorkomt dat ze doordringen tot bijvoorbeeld het poreuze binnenste van de tand. Gezond tandvlees heeft een roze kleur, bloedt niet tijdens het poetsen en omringt de tand goed.

Hoe herken je tandvleesproblemen?

 
Tandvlees kan gaan ontsteken of irriteren. Een beginnende ontsteking aan het tandvlees noemt men gingivitis. Omdat dit kan leiden tot gevorderde tandvleesontsteking (parodontitis), is het van belang dat je tandvleesproblemen op tijd herkent. Let daarom goed op de volgende symptomen:
 
 • Bloedend tandvlees: ontstoken tandvlees bloedt snel. Dit kan spontaan gebeuren, maar ontstaat meestal tijdens het poetsen van je tanden of het eten van hard voedsel. Gezond tandvlees bloedt niet!
 • Opgezwollen tandvlees: waar gezond tandvlees strak rondom de tanden ligt, is ontstoken tandvlees meer opgezwollen. Hierdoor ligt het juist losser rondom de tanden.
 • Donkerrode kleur: wanneer je tandvlees een donkerrode kleur heeft duidt dit meestal op een irritatie of ontsteking. Gezond tandvlees is lichtroze van kleur!
 • Vieze smaak en slechte adem: gingivitis is één van de oorzaken van een slechte adem of een vieze smaak in de mond.
 • Gevoelig of pijnlijk tandvlees: ontstoken of geïrriteerd tandvlees doet in een vroeg stadium zelden pijn. 

Gingivitis

 

Iedere dag vormt zich een laagje tandplak op je tanden en kiezen. Dit bestaat uit een mengsel van speekseleiwitten en bacteriën. Schadelijke bacteriën hierin kunnen zorgen voor een ontsteking van het tandvlees. Dit wordt ook wel gingivitis genoemd. Wanneer ontstoken tandvlees op tijd wordt behandeld, dan krijgt het de kans snel en volledig te herstellen. 

 

De volgende tips helpen bij de genezing (én het voorkomen) van gingivitis:

 

 • Verwijder dagelijks alle tandplak door tweemaal per dag twee minuten elektrisch te poetsen met fluoridetandpasta.
 • Reinig dagelijks de ruimte tussen tanden en kiezen met een rager, tandenstoker of Philips Sonicare AirFloss.
 • Bezoek ieder halfjaar je tandarts en/of mondhygiënist(e) voor een controle.
 • Stop met roken.

Parodontitis

 
Behandel je een ontsteking niet, dan kan dit leiden tot ernstige, vergevorderde tandvleesontsteking: parodontitis. Dit is een voortschrijdende tandvleesontsteking waarbij ook het kaakbot afbreekt. Hierdoor kunnen tanden en kiezen los gaan zitten en uiteindelijk zelfs uitvallen. Kaakbot dat eenmaal verloren is gegaan komt niet meer op een natuurlijke manier terug.

Parodontitis en je algemene gezondheid

 

Steeds meer onderzoek* toont aan dat parodontitis in verband kan worden gebracht met diverse ziekten, zoals hart- en vaatziekten en Diabetes Mellitus type II. Parodontitis is een ontsteking en veroorzaakt een wond in de mond. Schadelijke bacteriën kunnen via deze wond in de bloedbaan terecht komen, wat invloed kan hebben op je algemene gezondheid. Het is dus van groot belang om op tijd aan de bel te trekken.

 

*Bron: o.a. Thomas RZ, Loos BG, Teeuw W, Kunnen A, Winkelhoff AJ van, Abbas F. Parodontitis en systemische ziekten – van wetenschap naar praktijk Ned Tijdschr Tandheelkd 2015; 122: 542-548.

Herkennen van parodontitis

 

Parodontitis is, net als gingivitis, te herkennen aan rood, slap en gezwollen tandvlees dat snel bloedt bij het poetsen of eten. Daarnaast kan het tandvlees (sterk) terug gaan trekken. Tanden en kiezen kunnen los gaan staan, waardoor er ruimte tussen ontstaat. Ook kun je last hebben van een vieze smaak of een slechte adem. Omdat teruggetrokken tandvlees ervoor zorgt dat de wortels bloot komen te liggen, kan het gebit erg gevoelig zijn voor temperatuurverschillen. Herken je deze symptomen, dan is het zaak direct contact op te nemen met de tandheelkundige. 

Behandeling parodontitis

 

De tandheelkundige stelt vast in welk stadium de parodontitis zich bevindt. Op basis daarvan wordt een behandelplan opgesteld. Via professionele gebitsreiniging – en in sommige gevallen een flapoperatie, waarbij een deel van het tandvlees wordt losgemaakt - zal de tandheelkundige proberen zoveel mogelijk tandplak te verwijderen. In combinatie met een goede mondhygiëne kan parodontitis uiteindelijk volledig genezen. Op dat moment wordt er verder geen kaakbot meer afgebroken. Kaakbot dat door de parodontitis verloren is gegaan, komt echter niet meer terug. Ook na de genezing is het belangrijk je mondhygiëne op peil te houden; bij een verslechtering ervan komen de ontsteking en de verdieping van de pocket namelijk altijd weer terug.

Producten voor een goede mondhygiëne

Lees meer over mondverzorging

 • Mondhygiëne

  Mondhygiëne

  Lees meer over het belang van een goede mondhygiëne en gebitsverzorging. Bekijk de belangrijkste tips voor een goede gebitsreiniging en de poetsroutine.

 • Tandplak en tandsteen

  Tandplak en tandsteen

  Tandplak kan leiden tot tandsteen, maar bijvoorbeeld ook in ontstoken tandvlees. Lees hoe je tandplak en tandsteen het beste kunt voorkomen en verwijderen.

 • Het melkgebit en het blijvende gebit

  Het melkgebit en het blijvende gebit

  Lees hier alles over het menselijk gebit en het melkgebit. Wat is het doel van het gebit? Waarom wisselen we onze tanden? En wat zijn de verschillen?

 • De meest voorkomende gebitsproblemen

  De meest voorkomende gebitsproblemen

  Ons gebit wordt voortdurend blootgesteld aan schadelijke invloeden van buitenaf. Lees meer over de meest voorkomende mond-, tand- en gebitsproblemen.

 • Elektrisch poetsen

  Elektrisch poetsen

  Kies je voor een gewone tandenborstel of elektrische tandenborstel? Bekijk de voordelen van elektrisch tandenpoetsen en leer meer over Philips Sonicare.

 • Tandenpoetsen met kinderen

  Tandenpoetsen met kinderen

  Lees over het belang van tandenpoetsen bij kinderen en hoe je ze helpt. Ontdek de voordelen van een elektrische tandenborstel voor kinderen.

 • Gevoelige tanden

  Gevoelige tanden

  Heb je last van gevoelige tanden of ervaar je pijn bij het poetsen? Dit kan te maken hebben met teruggetrokken tandvlees en blootliggende tandhalzen.

 • Tanderosie

  Tanderosie

  Wat is tanderosie en hoe herken je het? Zoals bij alle mondproblemen geldt ook voor tanderosie: voorkomen is beter dan genezen. Lees meer online.

 • Aften in de mond

  Aften in de mond

  Aften zijn kleine pijnlijke zweertjes die in de mond voorkomen. Er kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Lees meer over aften en wondjes.

 • Tandenknarsen

  Tandenknarsen

  Tandenknarsen, ook wel Bruxisme genoemd, is het krachtig en hoorbaar over elkaar schuiven van de tanden en kiezen. Bekijk de oorzaken van tandenknarsen.