1
Philips Sonicare mondverzorging

De voordelen van elektrisch tandenpoetsen?

 

Tandartsen, mondhygiënisten en wetenschappers zijn het er inmiddels wel over eens: elektrisch poetsen is vele malen beter voor het gebit dan handmatig poetsen. Een elektrische borstel reinigt niet alleen grondiger, maar bestrijdt de vorming van tandplak ook een stuk effectiever.

 

Hoe komt dat precies? Daar zijn verschillende redenen voor. Een belangrijk verschil tussen elektrisch poetsen en handmatig poetsen zit hem bijvoorbeeld in het aantal poetsbewegingen. Ga maar na: met een Philips FlexCare of DiamondClean-serie maak je tot wel 62.000 bewegingen per minuut. Tijdens één poetsbeurt van twee minuten maak je zodoende evenveel bewegingen als tijdens een maand handmatig poetsen.

 

Bekijk alle elektrische tandenborstels

Hoe vaak en hoe lang moet je je tanden poetsen?

 

Na iedere maaltijd blijven er etensresten en suikers achter op je gebit. Om te voorkomen dat die, samen met de bacteriën in je speeksel, in een te dikke laag schadelijke tandplak resulteren, moet je je tanden poetsen. Het liefst elektrisch, omdat het aantal poetsbewegingen bij elektrische tandenborstels vele malen hoger ligt.

 

Minimaal twee keer per dag (’s ochtends en ’s avonds), maar bij voorkeur na iedere maaltijd. Eén waarschuwing: wacht, nadat je iets hebt gegeten of gedronken, minimaal een half uur met poetsen. De zuren maken het glazuur namelijk wat zachter, waardoor je het risico loopt dat het glazuur dunner wordt en je tanden gevoeliger. Naast de frequentie van het poetsen is vooral de duur van het poetsen van belang. Aangeraden wordt om minimaal 2 minuten te poetsen en bij voorkeur 3 minuten.

 

Bekijk de hele poetsroutine

 

Hoe poets je je tanden?

 

We raden je aan om tijdens het elektrisch poetsen vooral de borstel het werk te laten doen. Een voordeel van Philips Sonicare is echter dat je gewoon licht mee mag poetsen. Dit maakt de overstap van handmatig naar elektrisch tandenpoetsen veel gemakkelijker.

 

Om er zeker van te zijn dat je bij het elektrisch poetsen geen tanden overslaat, is het handig een vaste poetsvolgorde aan te houden. Je kunt je gebit opdelen in vier kwadranten. In de bovenkaak de linker- en rechterkant en in de onderkaak de linker- en rechterkant. Poets in een vaste volgorde eerst de binnenkant van de tanden van het eerste kwadrant, dan de buitenkant en daarna de bovenkant van de tanden. Ga zo verder met het volgende kwadrant tot je alles goed hebt gereinigd.

 

Tijdens het tanden poetsen is het goed om de borstel in een hoek van 45 graden op de rand van het tandvlees te plaatsen. Dit is belangrijk, omdat dit een plek is waar veel bacteriën zich nestelen.

De verschillen tussen elektrische tandenborstels

 

Er bestaan grofweg twee soorten elektrische tandenborstels: modellen met een oscillerend-roterende werking en Philips Sonicare-modellen met een unieke sonische werking.

 

Het verschil zit hem onder meer in de manier waarop het borstelkopje beweegt en waarop deze is vormgegeven. Elektrische borstels met een oscillerend-roterende werking hebben een rond klein borstelkopje dat is gebaseerd op het polijstcupje van de tandarts en mondhygiënist. Deze maken een ronddraaiende heen-en-weerbeweging.

 

De sonische technologie van Philips Sonicare zorgt voor een zijwaartse en een heen-en-weerbeweging die sterk doet denken aan het beweegpatroon van manueel poetsen. Alleen is deze beweging veel sneller bij elektrisch poetsen met Philips Sonicare. Bovendien zorgt deze sonicare-techniek voor een zogenaamde dynamische vloeistofwerking, die vloeistof tussen de tanden en langs de tandvleesrand stuwt om plak te helpen verwijderen op moeilijk bereikbare plaatsen.

 

Bekijk alle elektrische tandenborstels

Sonisch poetsen met Philips Sonicare

 

Philips Sonicare is wereldwijd het meest aanbevolen sonische tandenborstelmerk door tandheelkundige professionals. De Sonicare-modellen bieden alle voordelen van een moderne elektrische tandenborstel, maar poetsen net zo makkelijk en vertrouwd als een handtandenborstel. Zo zijn de borstelkopjes ovaal en langwerpig en bewegen de borstels heen en weer, net als bij een gewone tandenborstel. De revolutionaire tandenborstel werkt op een sonische manier, waarbij de borstelkop – met snelheden tot wel 62.000 poetsbewegingen per minuut heen en weer beweegt.

 

De Sonicare tandenborstel heeft een unieke dynamische reinigingswerking die plak diep tussen de tanden en langs de tandvleesrand verwijdert. Een uiterst krachtige poetsmethode, die ervoor zorgt dat je veel meer tandplak verwijdert dan met een handtandenborstel; met de Philips DiamondClean tot zelfs wel 7 keer meer. Daar komt bij dat je gewoon mee mag bewegen; de overstap van handmatig naar elektrisch poetsen is zo gemakkelijk gemaakt.

 

Bekijk de hele poetsroutine

 

Producten voor een goede mondhygiëne

Lees meer over mondverzorging

 • Mondhygiëne

  Mondhygiëne

  Lees meer over het belang van een goede mondhygiëne en gebitsverzorging. Bekijk de belangrijkste tips voor een goede gebitsreiniging en de poetsroutine.

 • Tandplak en tandsteen

  Tandplak en tandsteen

  Tandplak kan leiden tot tandsteen, maar bijvoorbeeld ook in ontstoken tandvlees. Lees hoe je tandplak en tandsteen het beste kunt voorkomen en verwijderen.

 • Tandvlees problemen

  Tandvlees problemen

  Heb je last van ontstoken tandvlees? Of andere tandvleesproblemen? Lees meer over gingivitis, parodontitis en hoe je je tandvlees gezond houdt.

 • Het melkgebit en het blijvende gebit

  Het melkgebit en het blijvende gebit

  Lees hier alles over het menselijk gebit en het melkgebit. Wat is het doel van het gebit? Waarom wisselen we onze tanden? En wat zijn de verschillen?

 • De meest voorkomende gebitsproblemen

  De meest voorkomende gebitsproblemen

  Ons gebit wordt voortdurend blootgesteld aan schadelijke invloeden van buitenaf. Lees meer over de meest voorkomende mond-, tand- en gebitsproblemen.

 • Tandenpoetsen met kinderen

  Tandenpoetsen met kinderen

  Lees over het belang van tandenpoetsen bij kinderen en hoe je ze helpt. Ontdek de voordelen van een elektrische tandenborstel voor kinderen.

 • Gevoelige tanden

  Gevoelige tanden

  Heb je last van gevoelige tanden of ervaar je pijn bij het poetsen? Dit kan te maken hebben met teruggetrokken tandvlees en blootliggende tandhalzen.

 • Tanderosie

  Tanderosie

  Wat is tanderosie en hoe herken je het? Zoals bij alle mondproblemen geldt ook voor tanderosie: voorkomen is beter dan genezen. Lees meer online.

 • Aften in de mond

  Aften in de mond

  Aften zijn kleine pijnlijke zweertjes die in de mond voorkomen. Er kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Lees meer over aften en wondjes.

 • Tandenknarsen

  Tandenknarsen

  Tandenknarsen, ook wel Bruxisme genoemd, is het krachtig en hoorbaar over elkaar schuiven van de tanden en kiezen. Bekijk de oorzaken van tandenknarsen.