Van 11 tot en met 17 maart vindt de Nationale Week Zonder Vlees plaats, georganiseerd door Isabel Boerdam, bekend van het boek en blog De Hippe Vegetariër. Doe jij ook mee? In dit interview met Isabel vind je allerlei tips en weetjes over het eten van minder vlees.
Ik ben al sinds mijn 9e vegetariër, uit eigen beweging omdat ik me realiseerde dat de koe in de wei dezelfde koe was als op mijn bord. Tijdens mijn studententijd merkte ik dat ik een andere visie op vegetarisch eten had dan veel mensen om mij heen. Daarom startte ik in 2013 mijn blog ‘De Hippe Vegetariër’. Inmiddels is daar een heel veelzijdig bedrijf uit ontstaan, van waaruit ik nu samen met een team voor de tweede keer de Nationale Week Zonder Vlees organiseer. In Nederland is veel bewustzijn rondom vleesconsumptie, klimaat etc. en zijn er diverse ‘minder vlees’ acties, maar er was tot vorig jaar nog niet één krachtig initiatief dat mensen daadwerkelijk aanzette tot gedragsverandering. Ik wilde de uitdaging aangaan om die te lanceren om alle krachten te bundelen. Ik heb inmiddels een groot food-netwerk en een achtergrond in communicatie dus geloofde dat ik dit zou moeten kunnen. Ik heb de campagne zelf van A tot Z bedacht en hem vorig jaar voor het eerst eigenhandig uitgerold samen met de hulp van 14 studenten. Dit jaar heb ik gelukkig een team, we zijn echt aan het professionaliseren geweest wat dat betreft. Vorig jaar is het me gelukt om 53 partners uit de voedingsindustrie bij elkaar te krijgen, maar ook restaurants, cateraars, scholen en gemeenten. En 32.000 Nederlanders die officieel meededen en een week lang het vlees lieten staan. 47% van hen eet nu nog steeds structureel minder vlees.
Vlees eten is met name een gewoonte, dat maakt het zo lastig te veranderen. Dus door mee te doen met de Nationale Week Zonder Vlees stappen mensen echt 7 dagen uit hun comfort zone. Dat geeft hen de kans nieuwe producten en recepten te ontdekken. Proeven is geloven! Het resultaat van vorig jaar toont aan dat mensen dan echt positief verrast zijn door de vega keuken, en daarna makkelijker minder vlees eten. De week werkt!
Jazeker. Enerzijds hebben we tijdens deze tweede editie nog meer maatschappelijk draagvlak weten te creëren: steun van meer partners (69 dit jaar!). Echt bijna alle grote supermarkten doen mee, meer restaurants, meer bedrijven, meer cateraars en ook politici nemen deel, dus de betrokkenheid is enorm. Tegelijk is ‘minder vlees’ sinds de vorige Nationale Week Zonder Vlees echt flink in het nieuws geweest, dus je merkt ook wel dat mensen zich verzetten tegen het onderwerp. De emoties eromheen zijn nog groter. Dus we hebben ook meer weerstand dit jaar.
Een vegetariër eet geen dode dieren. Een veganist eet niets van het dier (dus ook geen bijproduct zoals ei, zuivel of honing). Een flexitariër wisselt flexibel een eetpatroon met vlees, vis en vega af.
Oeh dat zijn er best wel veel. Of ik het nooit mis natuurlijk (nee), of ik op een onbewoond eiland waar niets te eten is ook geen dier zou eten (ja, als het een zaak van leven of dood is natuurlijk wel), of ik mijn huisdier dan wel brokken met vlees zou geven (ja, dat is de dierenwereld en dus de natuur), of vis ook vlees is. Tja… Mensen hebben een hoop vragen! Tegelijk vind ik dat ook leuk, ik praat er graag over, want dat helpt om het normaler te maken.
Doordeweeks eet ik heel graag een vegetarische curry. Daar kan je alle kanten mee op, met heel veel verschillende groenten, peulvruchten, soms vegetarische kipstukjes. Heerlijk! Supersnel klaar, voedzaam en lekker. Daarnaast ben ik dol op vegetarische maaltijdsalades, ook daar kan je alle kanten mee op, en een goede pasta zeg ik nooit nee tegen.
Wees niet bang voor het vleesvervangerschap! Je gaat echt vleesvervangers ontdekken die verrassend lekker zijn, dat is een perfect instapmodel. Denk daarnaast niet in de traditionele AGV maar in eenpansgerechten zoals curry, ovenschotel, etc. De vega keuken is fantastisch!
Voor De Hippe Vegetariër heeft Isabel een lekker recept van vegetarische burgers uit de Airfryer gemaakt.