Er zijn goede redenen om overmatig lichaamshaar te verwijderen. Teveel beharing kan ervoor zorgen dat je het een stuk warmer hebt, waardoor je meer zweet. Ook kan de locatie van het teveel aan lichaamshaar storend zijn. Denk bijvoorbeeld aan het stukje tussen de wenkbrauwen, maar ook de rug, schouders en nek zijn bekende ongewenste plekken voor ongewenste haargroei.
Cultuur of de heersende mode of trend kunnen eveneens een rol spelen. In het Westen vinden mannen (en vrouwen) een gladdere huid vaak mooier en verzorgder ogen dan een (zwaar) behaarde. Tot slot komen de contouren van je lichaam beter uit als je minder lichaamshaar hebt.
Er zijn verschillende methoden om het ongewenste of teveel aan lichaamshaar te verwijderen. Sommige methoden zijn effectiever en bieden een langduriger resultaat dan andere.
Ontharingscrème
Lichaamshaar verwijderen met behulp van ontharingscrème is pijnloos, maar kan wel voor geklieder zorgen. Het resultaat is meestal enkele dagen tot weken merkbaar.
Epileren
Bij epileren worden haartjes inclusief de haarwortels uitgetrokken. Deze - niet bepaald pijnloze - methode kost tijd maar geeft een langdurig resultaat; je bent voor meerdere weken verlost van je lichaamshaar. Op dit moment zijn er vooral epilators voor vrouwen op de markt.
Harsen of waxen
Ook hierbij worden de haartjes met wortel en al uitgetrokken. Deze methode kan net als met ontharingscrème zorgen voor geklieder, het is pijnlijk en niet makkelijk zelf te doen. Ook moet je haar vrij lang zijn (minimaal een halve centimeter) om te kunnen harsen of waxen. Je hebt wel lang resultaat: meerdere weken.