Heb je jezelf ooit betrapt op de wens om het geluid om je heen te verminderen zodat je beter kunt focussen op wat je doet, of genieten van een rustig moment tijdens een drukke dag?
Als dat het geval is, ben je niet alleen. Vooral stedelijke omgevingen worden steeds lawaaieriger, en Noise Cancelling koptelefoons beloven om ongewenst geluid te blokkeren, zodat je kunt opgaan in muziek - of gewoon kunt genieten van wat stilte.
Als die belofte je aanspreekt, zal een paar Noise Cancelling koptelefoons je waarschijnlijk veel plezier brengen. De technologie achter deze moderne wonderen evolueert voortdurend, dus hoe vind je het juiste paar voor jou?
Lees verder om erachter te komen wat Noise Cancelling is en hoe het werkt! Immers, een geïnformeerde beslissing is een goede beslissing.
Als je regelmatig reist of pendelt, heb je waarschijnlijk al gehoord van Noise Cancelling koptelefoons.
Noise Cancelling koptelefoons gebruiken een technologie genaamd 'Active Noise Cancelling' (ANC) om ongewenste geluiden uit je omgeving te blokkeren of verminderen, zodat je beter kunt genieten van wat je beluistert. Ze zijn een geweldige manier om je los te koppelen van de lawaaierige omgeving van een trein, of het gezoem van een vliegtuig te negeren, en te reizen omringd door een bubbel van muziek (of een ruimte te creëren om naar je favoriete podcast te luisteren).
Maar ze zijn niet alleen voor mensen die onderweg zijn. Als je je moet concentreren tijdens het thuiswerken of studeren - of je wilt gewoon ontspannen en opgaan in je muziek - zijn Noise Cancelling koptelefoons het overwegen waard. De hype rond deze technologie is gerechtvaardigd, vooral nu Active Noise Cancelling niet meer in de kinderschoenen staat.
Als je op zoek bent naar Noise Cancelling koptelefoons, ben je waarschijnlijk al zoveel technische woorden en acroniemen tegengekomen dat je er klaar voor bent om op te geven
We begrijpen het. Er is Active Noise Cancelling (ANC) of Active Ruisonderdruking - en wat dacht je van Passive Noise Cancelling (PNC)? Of heb je al gehoord van 'ruis isolatie' of 'noise isolation'? Misschien meer dan enige andere koptelefoon technologie, kan het voelen alsof de voordelen van Noise Cancelling verborgen zijn achter jargon.
Voordat we te diep ingaan op de manieren waarop Noise Cancelling koptelefoons de wereld kunnen veranderen in je eigen privé luisterparadijs, gaan we de dingen een beetje duidelijker maken.
Zet je schrap. Laten we al die ANC's en PNC's ontrafelen.
Noise Cancelling en Active Noise Cancelling (ANC) betekenen precies hetzelfde. Beide termen verwijzen naar de manier waarop koptelefoons (of oordopjes) slimme elektronica gebruiken om achtergrond- en omgevingsgeluiden te annuleren. Dit gebeurt met microfoons en algoritmen: de microfoons nemen de geluiden op uit je omgeving, en de algoritmen bedenken slimme manieren om ze uit te schakelen voordat je ze hoort.
Passive Noise Cancelling (PNC) of 'ruis isolatie' komt voor wanneer het fysieke ontwerp van je koptelefoon ongewenst geluid buitensluit. De gebruikte materialen - en de manier waarop de oorschelpen van de koptelefoon je oor bedekken, of de oordopjes in je oor zitten - creëren een afdichting die het geluid dat je hoort vanuit je omgeving vermindert. Het is de moeite waard om op te merken dat 'Passive Noise Cancelling' een beetje een verkeerde benaming is omdat ongewenst extern geluid gedempt wordt in plaats van geannuleerd. Dat gezegd hebbende, is de demping behoorlijk effectief. In feite kun je Passive Noise Cancelling in actie horen door eenvoudig je handen over je oren te leggen! Merk je op hoe, als je dit doet, externe geluiden gedempt worden? Dit is een zeer eenvoudige vorm van Noise Cancelling.
Bij Philips gebruiken al onze Noise Cancelling koptelefoons een combinatie van Active Noise Cancelling (ANC) en een ontwerp dat geluid isoleert, maar we noemen ze allemaal simpelweg Noise Cancelling koptelefoons. Er zijn verschillen tussen de Philips-modellen, en dat bespreken we hieronder, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: je kunt ANC aan of uit zetten. Als je op zoek bent naar koptelefoons en ze beweren Noise Cancelling koptelefoons te zijn, maar je kunt de Noise Cancelling niet aan of uit zetten, dan zijn het waarschijnlijk koptelefoons die geluid isoleren. Met andere woorden, ze vertrouwen waarschijnlijk alleen op Passive Noise Cancelling en niet op Active Noise Cancelling.
Stel je voor dat je in de trein zit, of in de tram, onderweg naar je werk. Het is jouw oase voordat je in de drukte van de dag duikt. Je wilt opgaan in je deuntjes of een podcast. Maar het lawaai van de tram, en al die mensen erin, betekent dat je niet kunt ontspannen met je muziek. Of erger nog, je moet het volume echt hard zetten om alles anders te maskeren, dus loop je het risico je gehoor te beschadigen. Hier komt Active Noise Cancelling (ANC) om de hoek kijken. ANC-technologie is oorspronkelijk ontwikkeld om piloten te helpen zich te concentreren door het lawaaierige milieu van een vliegtuig- of helikoptercockpit te maskeren - waar het van vitaal belang was dat ze de communicatie duidelijk hoorden. Dus, je kunt zien hoe deze technologie al is opgezet om het probleem van je lawaaierige woon-werkverkeer op te lossen!
Hier komt het wetenschappelijke deel. Geluid wordt geproduceerd door een geluidsbron (zoals een koptelefoonspeaker/driver of motorgeluid) die de lucht in de directe omgeving verstoort. Deze verstoring verandert de luchtdruk, waardoor een geluidsgolf ontstaat vanaf de bron. We meten geluid in decibels. Decibels zijn eigenlijk een maat voor veranderingen in luchtdruk (en dus de intensiteit van geluidsgolven), maar het is gemakkelijker om gewoon te zeggen dat hoe meer decibels je meet, hoe luider het geluid is. Als je koptelefoons draagt, hoor je wat je luistert omdat het geluid afkomstig is van een speaker (of 'driver' in koptelefoontermen) die zeer dicht bij je oor is. Omdat het dichtbij is, kan het geluid relatief zacht zijn (daarom kun je niet horen waar iemand naar luistert op zijn koptelefoons als je aan de andere kant van de kamer bent). Als echter een extern geluid - zoals het geluid van de trein- of vliegtuigmotor - luider is dan je muziek, hoor je de muziek niet goed omdat het geluid van de motor binnendringt. Met andere woorden, het externe geluid maskeert de geluiden die we willen horen met geluid dat we niet willen. De geluidsgolven van de motor zijn krachtiger, dus de motor produceert meer decibels dan het geluid dat uit je koptelefoon komt. Meer decibels verslaan altijd minder decibels, dus het externe geluid wint. Als je geen noise cancelling koptelefoons draagt, is de enige manier om je muziek of podcast in deze situatie te horen, het volume dramatisch te verhogen totdat het luid genoeg is om terug te vechten. Natuurlijk is dit zeer slecht voor je oren. Je trommelvliezen bestoken met hoge decibelniveaus op korte afstanden is een vrij snelle manier om je gehoor te beschadigen. Als je noise cancelling koptelefoons draagt, hoef je het volume niet dramatisch te verhogen omdat het ANC-systeem de externe geluiden verwijdert die maskeren wat je wilt horen. Je kunt genieten van je muziek, podcast of luisterboek in alle rust, zonder je trommelvliezen op te blazen. Maar hoe gebeurt die magie?
Wat zeg je... maskering? Om te begrijpen waarom Noise Cancelling koptelefoons die ANC gebruiken van vitaal belang kunnen zijn voor onze auditieve gezondheid, evenals ons luisterplezier, moeten we eerst een klein concept begrijpen dat 'maskering' wordt genoemd. Wanneer geluid wordt gemaskeerd, wordt het verborgen door andere, luidere geluiden.
In werkelijkheid gebruiken zowel bedrade als draadloze noise cancelling koptelefoons Active Noise Cancelling (ANC) om geluid op exact dezelfde manier te annuleren. Het enige verschil tussen bedrade en draadloze koptelefoons is hoe ze verbinding maken met je luisterapparaat. Bedrade noise cancelling koptelefoons verbinden zich met je luisterapparaat via een kabel, en draadloze noise cancelling koptelefoons verbinden zich met je apparaat via Bluetooth. Beide soorten, zoals we hebben gezegd, annuleren geluid op dezelfde manier - en verrassend genoeg is de manier waarop het geluid wordt geannuleerd eigenlijk vrij eenvoudig. De theorie achter Noise Cancelling heeft alles te maken met het feit dat één reeks geluidsgolven kan worden 'afgevlakt' door gelijke en tegengestelde golven in de andere richting.
Alle golven hebben pieken en dalen: de piek is het hoge deel en de dal is het lage deel. (Let op: de frequentie waarmee die pieken en dalen zich herhalen, bepaalt hoe hoog of laag het geluid is. Een slepende baslijn heeft een lage frequentie, terwijl hi-hats en snaredrums hoge frequenties hebben.)
Hier komt het slimme gedeelte: je kunt een piek opheffen met een dal, en je kunt een dal opheffen met een piek. Active Noise Cancelling doet precies hetzelfde met geluidsgolven. Het ANC-systeem in een paar draadloze noise cancelling koptelefoons neemt de geluidsgolven op die worden gecreëerd door ongewenst geluid, neemt ze op en creëert vervolgens een geluidsgolf die tegengesteld is om deze uit te vlakken. Het resultaat: je zult niet horen wat je niet wilt horen. Met geen pieken en dalen meer om te registreren als geluid, verdwijnen die ongewenste geluidsgolven eenvoudig...
Als je ooit naar oceaangolven hebt gekeken bij hoogwater, heb je misschien zoiets als dit in de natuur zien gebeuren. Golven bij hoogwater kunnen terugkaatsen tegen een zeewering of een hooggelegen kust, en de piek van de golven erachter afvlakken. Dit gebeurt omdat de piek van een terugkaatsende golf de dal van een inrollende golf ontmoet, en ze heffen elkaar op. Zit daar op die zeewering en kijk, en je zult daadwerkelijk zien dat de golven afvlakken voordat ze breken.
Dus, noise cancelling koptelefoons heffen geluidsgolven op met andere geluidsgolven. Maar hoe weet het Active Noise Cancelling (ANC) systeem welke geluiden het moet annuleren? Alle Noise Cancelling koptelefoons gebruiken microfoons om naar de geluiden om je heen te 'luisteren'. In feite nemen de microfoon of microfoons het externe geluid op en sturen deze opname naar het ANC-systeem in de koptelefoons. Het ANC-systeem speelt vervolgens tegengestelde geluidsgolven af om het ongewenste spul te annuleren. De locatie van de microfoons op je Noise Cancelling koptelefoons vertelt je wat voor soort ANC-systeem je hebt - en elk systeem werkt een beetje anders.
Dus welke is goed voor jou?
Er zijn twee soorten effectieve Active Noise Cancelling (ANC) systemen: feedback en hybride. Een feedbacksysteem biedt basis Noise Cancelling, terwijl een hybride systeem een breder scala aan frequenties kan annuleren en zichzelf kan corrigeren.
Feedbacksystemen: Omdat een microfoon in de oorschelp of oordopje kan detecteren wat je oor hoort wanneer je de koptelefoon draagt, kan het feedbacksysteem zijn eigen effectiviteit controleren. Als externe geluiden gevarieerd worden, kan het systeem zich beter aanpassen en de Noise Cancelling effectief houden. Aan de andere kant annuleert een feedback ANC-systeem middentonen (zoals spraak) niet erg snel. Die microfoon in de oorschelpen die we net noemden? Het moet wachten tot het geluid door het fysieke lichaam van de koptelefoon reist voordat het het kan detecteren. Dus er is een lichte vertraging tussen het moment dat een geluid wordt gemaakt en het moment dat de microfoon het oppikt. Het geluid kan niet worden geannuleerd totdat de microfoon het heeft 'gehoord', wat betekent dat je het geluid kunt horen voordat het ANC-systeem ermee heeft omgegaan. Om dit tegen te gaan, hebben audio-ingenieurs een externe microfoon toegevoegd aan de mix, waardoor een hybride actief Noise Cancellingssysteem ontstaat.
Een feedback ANC-systeem heeft de noise cancelling microfoon (of microfoons) geplaatst binnenin de oorschelp of het oordopje (voor in-ear Noise Cancelling koptelefoons).
Hybride systemen: Een hybride ANC-systeem kan sneller en nauwkeuriger een breder scala aan frequenties herkennen en maskeren omdat de interne en externe microfoons samenwerken.De externe microfoon (of microfoons) 'horen' de geluiden in je omgeving zodra ze worden gemaakt. De interne microfoon (of microfoons) 'luistert' vervolgens naar wat je oor daadwerkelijk hoort, net als in een feedbacksysteem. Als er iets van de buitenwereld lijkt te zijn gelekt in de mix, corrigeert het hybride ANC-systeem zichzelf om je de best mogelijke luisterervaring te bieden. Hybride ANC-systemen komen meestal voor bij draadloze koptelefoon voor over het oor de Philips H6509 of de T3509 true wireless koptelefoon (oordopjes).
Als een paar noise cancelling koptelefoons een microfoon (of microfoons) buiten de oorschelp of oordopje hebben, naast de microfoon (of microfoons) aan de binnenkant, dan wordt er gebruik gemaakt van een hybride ANC-systeem.
Hoe goed een paar noise cancelling koptelefoons is in het onderdrukken van externe geluiden, hangt niet alleen af van welk Active Noise Cancellingssysteem of opstelling van microfoons wordt gebruikt, maar ook van de intelligentie van de algoritmen die zijn geprogrammeerd in de chipset van de koptelefoon. De programmering van de chipset van een koptelefoon is de geheime saus in de Noise Cancellingsprestaties van elk merk, maar over het algemeen geldt: hoe fijner afgestemd het algoritme, hoe krachtiger en veelzijdiger de ANC.
De Noise Cancellingsalgoritmen die worden gebruikt door Bluetooth-noise cancelling koptelefoons zijn over het algemeen uitstekend in het onderdrukken van geluiden met lage frequenties, met name het dreunende, voortdurende geluid zoals een treinmotor. Ze worden ook steeds beter in het onderdrukken van nog meer geluiden met gemiddelde en hoge frequenties, zoals het geroezemoes van drukke kantooromgevingen of een luchthavenhal. Maar ze vinden het moeilijker om onregelmatige of plotselinge geluiden zoals vallende voorwerpen en mensen die plotseling hun stem verheffen, te onderdrukken. Het is ook belangrijk om te onthouden dat noise cancelling koptelefoons Active Noise Cancelling en passieve geluidsisolatie combineren. Passieve geluidsisolatie dempt geluiden waar Active Noise Cancellingssystemen moeite mee hebben. En de allerbeste noise cancelling koptelefoons gebruiken natuurlijk de allerbeste materialen om passief geluid te isoleren. Hoogwaardige noise cancelling koptelefoons kunnen de meeste geluiden die anders zouden doordringen, maskeren. Je wordt gehuld in een prachtige stilte waar alleen je muziek of podcast kan doordringen. Maar af en toe merk je misschien iets om je heen op: een blaffende hond, misschien, of iemand die een dienblad laat vallen in een café.
Geluid | Wordt het meestal gemaskeerd door ANC? |
Voortdurend motorgeluid | |
Geluid van achtergrondverkeer | |
Geroezemoes van gesprek | |
Hondenblaffen | |
Toeterende auto's | |
Luide schreeuw | |
Ja. Een paar bedrade of draadloze noise cancelling koptelefoons laten je meestal kiezen tussen verschillende sterktes van Noise Cancelling. Over het algemeen is de laagste sterkte geschikt voor het onderdrukken van geluid in redelijk stille omgevingen. Een gemiddelde sterkte is geschikt voor het onderdrukken van geluid in minder stille omgevingen, en een hoge sterkte is het beste voor het onderdrukken van geluid in luide plaatsen. Meestal kun je zelf door de verschillende sterktes bladeren met de aanraakbedieningen op de oorschelpen of oordopjes van je koptelefoon, of je kunt een koptelefoon-app op je slimme apparaat gebruiken. Of - als je een paar adaptieve noise cancelling koptelefoons hebt - kun je je koptelefoon het zware werk laten doen.
In Philips noise cancelling koptelefoons met ingebouwde adaptieve Noise Cancelling detecteren geavanceerde algoritmen veranderingen in de geluiden om je heen en passen ze het niveau van Noise Cancelling in realtime aan.
Adaptive Noise Cancelling werkt door intelligent te reageren op waar je bent en past het niveau van Noise Cancelling dienovereenkomstig aan. Met andere woorden: je verandert het niveau van Noise Cancelling niet zelf, omdat je koptelefoon het allemaal voor je doet.
Stel je voor dat je 's middags een wandeling maakt in het park en daarna terugkeert naar kantoor om te werken - je koptelefoon past naadloos aan aan de variaties in het geluidsniveau buiten tussen straten en park, zodat je altijd perfect je muziek kunt horen.
Als je adaptieve Noise Cancelling hebt ingeschakeld, gaan je koptelefoons ervan uit dat je zoveel mogelijk geluid in je huidige omgeving wilt maskeren. Maar wat doe je met die momenten waarop je meer situatiebewustzijn wilt? De meeste noise cancelling koptelefoons laten je de Active Noise Cancelling even pauzeren wanneer je een extern geluid duidelijker wilt horen. Op Philips noise cancelling koptelefoons wordt deze functie Awareness Mode genoemd - en het kan direct worden geactiveerd (en gedeactiveerd) door simpelweg op een knop te drukken, of op een aanraakgevoelige oorschelp of oordopje.
Stel je voor dat je op kantoor bent, aan het werk terwijl je ondergedompeld bent in je deuntjes, wanneer een collega naar je toe komt om met je te praten. Met Awareness Mode hoef je je koptelefoon niet af te zetten: je kunt eenvoudig op de knop drukken om het Noise Cancellingssysteem een moment te pauzeren, met je collega praten en vervolgens opnieuw drukken om Noise Cancelling te reactiveren en terug te keren naar je muziek. Of misschien zit je in een café, genietend van een kopje koffie. Je hebt Noise Cancelling ingeschakeld en de wereld uitgeschakeld - maar de ober komt naar je tafel, duidelijk met een vraag. Je activeert Awareness Mode, bestelt een gebakje en zinkt dan gelukkig terug in wat je ook aan het luisteren bent.
Wil je eenvoudig externe geluiden dempen - of wil je de wereld uitschakelen en je onderdompelen in een bubbel van bijna perfecte stilte waarin alleen de deuntjes die je liefhebt kunnen doordringen? Het kiezen van de juiste noise cancelling koptelefoons kan overweldigend zijn, vooral omdat technologie voortdurend evolueert. Hoewel we hopen dat onze hierboven uiteengezette verklaringen zullen helpen, realiseren we ons dat het nog steeds verwarrend kan zijn. Vooral wanneer je leest over alle geweldige dingen die een nieuw paar koptelefoons of oordopjes kan doen. Dus hoe kies je?
Hier bij Philips hebben we drie niveaus van Noise Cancelling bedacht, zodat je altijd weet wat je krijgt - of je nu kijkt naar echte draadloze oordopjes die in je oren gaan, of draadloze over-ear koptelefoons. Om ons volledige assortiment noise cancelling koptelefoons te zien, klik hier.
Het goede nieuws is dat als het gaat om hoe goed de Active Noise Cancelling is op een paar koptelefoons, de vormfactor er heel weinig mee te maken heeft - je bent vrij om de stijl te kiezen die je verkiest.
Het is gebruikelijk om een paar noise cancelling koptelefoons te willen voor een specifiek doel. Misschien ben je op zoek naar de beste noise cancelling koptelefoons voor werk of studie, of de beste noise cancelling koptelefoons voor hardlopen.
| H8506 —Draadloze hoofdtelefoon | H6509 —Draadloze koptelefoon voor over het oor | T3509 —True wireless koptelefoon (oordopjes) |
Noise cancellation system | Noise Cancellation Pro | Noise Cancellation Pro | Noise Cancellation Pro |
Noise cancellation type | Hybrid ANC | Hybrid ANC | Hybrid ANC |
Bewustzijnsmodus? | | | |
Adaptive Noise Cancelling | | | |
Speeltijd | 60 uur (45 uur met ANC aan) | 70 uur (45 uur met ANC aan) | 8+16 uur (6+12 uur met ANC aan) |
Draadloze hoofdtelefoon
TAH8506BK/00
6000 series
Draadloze koptelefoon voor over het oor
TAH6509BK/00
3000 series
True wireless koptelefoon (oordopjes)
TAT3509GY/00
You are about to visit a Philips global content page
Continue