Leestijd: 11 Min. Tijdens en na de zwangerschap ervaren moeders veel bijzondere veranderingen, waaronder in hun borsten. Voor degenen die ervoor kiezen om borstvoeding te geven, is het gebruikelijk om zich af te vragen 'wanneer komt moedermelk op gang?' Het is volkomen normaal dat nieuwe moeders vragen hebben en zich soms een beetje overweldigd kunnen voelen.
We zijn er bij elke stap voor degenen die aan hun borstvoedingstraject beginnen. Met een beetje voorbereiding kom je tenslotte al een heel eind als het gaat om borstvoeding. Hier bespreken we alles wat met borstvoeding te maken heeft, met tips voor de voorbereiding en antwoorden op vragen als 'wanneer komt de melkproductie op gang?', waaronder:
Met deze eenvoudige informatie kun je gerust zijn dat je voorbereid bent op het succesvol geven van borstvoeding. Lees dus verder om alles te ontdekken wat je moet weten over wanneer je melkproductie begint na de geboorte van je kindje en meer.
Dit artikel is er om je te helpen met basistips, advies en antwoorden op veelgestelde vragen, maar vervangt niet het advies en de hulp van medische professionals. Vraag zoals altijd een second opinion als je vragen of opmerkingen hebt.
Een goede voorbereiding kan helpen je kalm en op je gemak te voelen bij het begin van het borstvoedingstraject. Hier zijn een paar tips voor hoe je je kunt voorbereiden op de komst van melk na de geboorte: Tip: Stel ook een ondersteuningsteam samen om je aan te moedigen tijdens dit nieuwe borstvoedingstraject. Denk hierbij aan zorgprofessionals, zwangerschapscursussen, een lactatiekundige, apps, online communities en natuurlijk ervaren vrienden en familieleden in de buurt. Tip: Als je wil beginnen met combinatievoeding, of je nu hoopt de voedingen met een partner te delen of van plan bent om weer aan het werk te gaan, investeer dan in de juiste fles. De Philips Avent Natural-fles met Natural Response-speen ondersteunt het eigen drinkritme van je baby, zodat je borstvoeding en flesvoeding gemakkelijk kunt combineren. De ultrazachte speen bootst de borst na en zorgt voor natuurlijk aanleggen om met gemak borst- en flesvoeding te combineren.
Dus, wanneer komt de melkproductie op gang? De melkproductie begint al tijdens de zwangerschap. In de tijd voorafgaand aan de bevalling – soms weken of zelfs maanden ervoor1 – zijn de borsten druk bezig met de voorbereidingen om melk aan te maken en vrouwen merken vaak veranderingen aan hun borsten. Enkele veranderingen die erop wijzen dat je lichaam zich klaarmaakt voor het geven van borstvoeding na de geboorte, zijn:2
Je kent nu de tekenen dat je lichaam tijdens de zwangerschap verandert om zich voor te bereiden op moedermelk; maar hoe wordt moedermelk precies gemaakt? Hier lees je meer over de productie van moedermelk en ontdek je het antwoord op de vraag 'hoe komt borstvoeding op gang tijdens en na je zwangerschap':
Nu je het antwoord weet op 'wanneer begint melkproductie tijdens de zwangerschap' en 'hoe wordt moedermelk gemaakt', gaan we kijken naar wat er na de geboorte gebeurt. De eerste 36 tot 72 uur spelen een grote rol bij het bepalen van je melkproductie, dus het is belangrijk om te proberen deze gedurende deze tijd op te bouwen. Tip: Probeer na de bevalling je borsten zoveel mogelijk te stimuleren door regelmatig te voeden of een borstkolf te gebruiken. Overweeg elektrische borstkolven die de afkolftijd verkorten en een zacht siliconen massagekussen hebben dat de melkstroom zachtjes stimuleert.
De eerste melk van een moeder komt meestal direct na de bevalling op gang, maar zal in de daaropvolgende weken veranderen. Hieronder vind je een overzicht van hoe en wanneer melk overgaat na de geboorte om te helpen bij het beantwoorden van de vraag: 'wanneer komt moedermelk op gang?'1,2
De eerste melk die na de geboorte op gang komt, wordt colostrum of biest genoemd, een stof die rijk is aan eiwitten, koolhydraten en antistoffen. Voor sommige moeders is colostrum dik en geelachtig, terwijl anderen een dunnere, waterige substantie kunnen produceren.
De productie van biest komt op gang tijdens de eerste 24 uur na de bevalling. Dit is de melk die pasgeborenen in de eerste paar dagen van hun leven consumeren en bevat alles wat je baby nodig heeft om te gedijen.
Meestal beginnen moeders te merken dat hun overgangsmelk binnenkomt tussen dag drie en vijf na de bevalling. Als het echter langer dan een paar dagen duurt om deze melk te produceren, is er geen reden tot bezorgdheid. Overgangsmelk wordt geproduceerd gedurende ongeveer twee weken tussen colostrum en rijpe melk. Tijdens deze fase kan de melk lichter van kleur lijken. Deze bevat echter nog steeds die belangrijke immunologische componenten die pasgeborenen nodig hebben.
Tip: Als je je zorgen maakt over de hoeveelheid moedermelk die je aanmaakt, wees dan niet bang om met je verloskundige of huisarts te praten om er zeker van te zijn dat je baby de voedingsstoffen krijgt die hij of zij nodig heeft.
Binnen ongeveer twee weken na de geboorte begint de rijpe melk op gang te komen. Dit type moedermelk wordt meestal in grotere hoeveelheden geproduceerd, vooral als je borsten vaak worden gestimuleerd. Rijpe melk varieert in vetgehalte van voeding tot voeding en is precies wat baby's de eerste zes maanden van hun leven nodig hebben. Het duurt doorgaans ongeveer drie tot zes weken exclusieve borstvoeding om een goede routine op te bouwen; daarna kun je kiezen voor combinatievoeding. We weten dat er veel vragen zijn over borstvoeding. Maar met een goede voorbereiding kom je een heel eind als je wil genieten van een succesvolle borstvoedingsperiode.
Wat je nodig hebt
Dit vind je misschien leuk
You are about to visit a Philips global content page
Continue