Nederland
Verzorging voor moeder en kind

#AanDeBorst Spreekuur

Maandag 3 oktober 2016

Het geven van borstvoeding is speciaal, je voorziet jouw kindje van zijn eerste levensbehoefte én je bouwt tegelijkertijd aan de band tussen jou en je kindje. Een waardevol moment waar je optimaal van wilt genieten. Echter, borstvoeding geven is niet altijd gemakkelijk. Meer dan 50% van de vrouwen ondervinden problemen met het geven van borstvoeding in de eerste paar weken. Een spannende periode waar veel moeders vragen over hebben.

Daarom wilden wij deze moeders een handje helpen tijdens de Wereld Borstvoedingsweek! Samen met Trees Loos en Moniek Rooijakkers, Lactatiekundigen van het Maxima Medisch Centrum en Anouk Bolhaar, Medisch Product Specialist Avent, hebben we vragen beantwoord via het #AanDeBorst spreekuur.

 

Via de Facebook livestream heeft Anouk Bolhaar vragen van kijkers voor de camera beantwoord. Achter de schermen waren Trees Loos, Moniek Rooijakkers en het Philips Avent team druk bezig met het beantwoorden van de vragen via de chat.


We hebben vragen van meer dan honderd moeders mogen beantwoorden. De 5 meest gestelde vragen hebben wij voor jullie een overzicht gemaakt:

1. Ik wil graag borst- en flesvoeding vanaf de geboorte gaan combineren. Hoe kan ik dat het beste aanpakken?
Het is belangrijk dat je baby eerst goed leert drinken aan de borst. Wanneer dit goed op de rit staat, kun je er een flesje bij gaan nemen. Geef je je baby meteen na de geboorte ook de fles dan loop je het risico dat hij de borst gaat weigeren omdat de flow de eerste dagen van de borst niet zo groot is dan uit de fles.

2. Mijn productie is te laag hoe kan ik die verhogen?
Als de melkproductie daadwerkelijk te laag is, kun je in eerste instantie proberen om de baby vaker aan te leggen, zo verbetert de melkproductie. Vaak heb je een aantal dagen voor nodig om de productie te verbeteren. Vaak moet je ook wat handigheid krijgen in het kolven. Door wat vaker te kolven op een dag, kom je misschien toch aan de gewenste hoeveelheid. Mocht dit niet lukken, raadpleeg dan eens een lactatiekundige voor meer informatie. Nog een tip: kolven in de ochtend levert vaak de meeste melk op.

3. Hoe kan ik mijn borstvoeding het beste afbouwen? Mijn kindje van 6 maanden weigert zelfs afgekolfde melk uit een flesje?
Dit probleem komt vaker voor. Kindjes hebben vaak tijd nodig om te ontdekken dat melk ook uit de fles gedronken kan worden. Laat de fles eens geven door een andere persoon als de moeder. Het kindje associeert de moeder namelijk met borstvoeding.

Kindjes van zes maanden kunnen soms ook al met hulp melk uit een bekertje drinken.

Philips Avent aandeborst Na event

4. Hoeveel afgekolfde melk moet ik per keer geven uit de fles?
Er is een formule voor het uitrekenen van de hoeveelheid melk in de fles: 150mg per kilo lichaamsgewicht gedeeld door het aantal voedingen per 24 uur. Wanneer je baby daar niet genoeg aan heeft, mag je opklimmen tot maximaal 180mg per kilo lichaamsgewicht. Succes met rekenen!

5. Tijdens de voedingen verslikt mijn baby zich erg vaak. Mijn melk loopt ook langs zijn mondje. Wat kan ik hier aan doen?
Je kunt proberen om jouw baby niet in een liggende houding te voeden maar in een meer zittende houding aan te leggen. Zo loopt de melkstroom die de baby niet meteen kan verwerken, niet direct achter in het keeltje. Je kunt ook proberen om zelf op je rug te gaan liggen en jouw baby ook op zijn buik op jouw buik te leggen en zo aan te leggen. Je moet het hoofdje dan met je hand mee omhoog houden. Hij/zij drinkt op deze manier tegen de stroom in waardoor je kindje zich misschien minder makkelijk verslikt. Wanneer jouw baby zich verslikt omdat er een krachtige toeschietreflex is, kan het inderdaad helpen om wanneer de toeschietreflex komt, jouw baby even van de borst te halen en de krachtige melkstroom weg te laten lopen op een doek. Wanneer de melkstroom minder krachtig is kun je jouw kindje weer aanleggen. Wanneer je veel voeding hebt, is het misschien genoeg als je aan één borst per keer voedt. Wanneer hij/zij zich weer snel meldt leg je hem weer aan dezelfde borst aan gedurende een periode van 3 uur. Vervolgens ga je hem/haar in de volgende 3 uur aan de andere borst aanleggen. Zo kun je de melkproductie mogelijk terugdringen.