Berlinerbollen; heerlijk als gebak of dessert. Bak ze met een minimum aan olie heerlijk krokant. Vervang gerust de frambozenjam door banaan.
Porties 12, Bereidingstijd: 60-90 minuten
Ingrediënten
- Voor het deeg:
- 250 ml melk (op 39 graden)
- 600 gram gezeefde bloem
- 7 gr gedroogde gist
- 2 eieren
- Snufje zout
- 2 eetlepels Stevia (poeder)
- Voor de vulling:
- 1 vanillestokje
- 450 ml melk
- 3 eetlepels Stevia (poeder)
- 4 eierdooiers
- 4 eetlepels bloem
- Frambozenjam
- Extra: 20 gram kristalsuiker om in te rollen
Bereiding
- 1. Maak van de ingrediënten van het deeg een gistdeeg en verdeel dit in 10 gelijke stukken van ongeveer 100 gram. Maak hier holle bolletjes van. Plaats de bolletjes op een ingevet stuk bakpapier en spuit ze in met wat olie. Laat de deegbollen 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
- 2. Schraap het merg uit het vanillestokje. Maak de room door de melk met de eierdooiers, de stevia en de bloem te verwarmen. Roer tijdens het verwarmen continu met een garde. Wanneer de room begint te koken, goed blijven roeren zodat hij niet aanbrandt. Als de room op puddingdikte is, laat u hem onder plasticfolie afkoelen in de koelkast.
- 3. Spuit de deegbollen nu goed in met nog wat olie en leg de deegbollen per 4 in uw Airfryer. Bak de bollen op 200 graden, gewoon in de mand gedurende 5 minuten. Spuit de bollen nogmaals in met wat olie en bak ze nog een keer 5 minuten op 200 graden.
- 4. Spoel de bollen af met koud water en rol ze meteen daarna door de kristalsuiker zodat ze een mooi krokant laagje krijgen.
- 5. Snij de bollen open als ze nog een beetje lauw zijn. Gebruik hiervoor een gekarteld mes. Doe in het midden van elke bol wat frambozenjam.
- 6. Spuit vervolgens met behulp van een klein kartelspuitje de bollen vol met de room en dien ze direct op. Veel minder vet en heerlijk als gebak of dessert!