Bij tanderosie lost de beschermende glazuurlaag rondom je tanden en kiezen langzaam op door zuren uit voeding en dranken. Het gevolg? Een gevoelig gebit, gelige of doorzichtige tanden en een grotere kans op gaatjes. Gelukkig kun je je gebit een handje helpen. Wij delen onze 3 tips om je tanden sterker te maken en tanderosie te verminderen.
Tandglazuur is de beschermlaag die om je tanden en kiezen zit. Bij het ontstaan van je tanden creëren sommige cellen mineralen, die een wit laagje om je tanden leggen. Zou je dit laagje niet hebben, dan zouden je tanden de gelige kleur van tandbeen hebben. Dat is een zacht soort bot direct onder je glazuur dat als bescherming van de zenuw dient. Maar het glazuur op je tanden zorgt natuurlijk niet alleen voor een witte lach. Je tandglazuur beschermt vooral je tanden tegen invloeden van buitenaf. Heb je snel last van gevoelige tanden of gaatjes? Dan kan het zijn dat je glazuurlaag is aangetast. Dat noemen we tanderosie, wat letterlijk ‘afslijting van je tand’ betekent. De grootste veroorzakers van tanderosie zijn zuren uit voeding en dranken, zoals citroensap, frisdrank of producten met een hoog suikergehalte. Zuren verlagen de pH-waarde in je mond. Als die waarde onder de 5,5 daalt, beginnen de glazuurkristallen in je tandglazuur op te lossen. Dat heet demineralisatie. Maar ook tandenknarsen, tandenpoetsen nadat je iets zuurs hebt gegeten of slecht poetsen kunnen ervoor zorgen dat je tandglazuur aangetast wordt. Tandglazuur groeit helaas niet terug, maar met de juiste mondverzorging, mineralen en vitamines houd je je glazuur sterk en kun je tanderosie behandelen.
Om je tanden te beschermen en je tandglazuur te versterken, is fluoride een slimme eerste stap. Fluoride hecht zich aan tanden, kiezen en beschadigd glazuur. Met een laagje om je tanden en kiezen is je gebit extra beschermd tegen zuuraanvallen. Je glazuur lost namelijk minder snel op en herstelt sneller. Maar om je tanden te beschermen en tandbederf te voorkomen, heb je niet genoeg aan de fluoride die je uit voeding en drinken haalt. Daarom is het verstandig om twee keer per dag met een tandpasta met fluoride te poetsen. Je tanden en tandglazuur zijn zo een stuk minder kwetsbaar. Wil je na het tandenpoetsen naspoelen met een mondwater met fluoride? Vraag je tandarts of mondhygiënist om advies voor de juiste mondspoeling. Als het nodig is, kunnen zij ook een fluoride-applicatie aanbrengen die je gebit extra beschermt.
Naast fluoride hebben je tanden en kiezen baat bij voldoende mineralen en vitamines. Vooral calcium, magnesium en vitamine A, D en K2 zijn onmisbaar voor een gezond en sterk gebit.
Calcium en magnesium zijn belangrijke mineralen die je tandglazuur sterk houden. Deze mineralen zitten in je speeksel en hebben een remineraliserende werking: ze zorgen ervoor dat de mineralen in je tandglazuur herstellen na een maaltijd. Dat calcium een belangrijk mineraal is voor sterke botten en botontkalking tegengaat heb je vast weleens gehoord. Maar ook voor sterke tanden is calciumrijke voeding dus heel belangrijk. Calcium vind je vooral in melk, melkproducten, kaas, groente, noten en peulvruchten. Magnesium zorgt er onder andere voor dat je calcium makkelijk opneemt. Het zit in groene bladgroenten, noten, peulvruchten en bananen.
Vitamines zijn vooral belangrijk om de mineralen in je lichaam te ondersteunen. Je tanden hebben vooral profijt van vetoplosbare vitamines zoals A, D en K2. Vitamine A maakt groeifactoren aan die nodig zijn voor de groei en het herstel van botten en tanden. Je vindt deze vitamine in vette vis, orgaanvlees en volle melkproducten. Vitamine D en K2 stimuleren de aanmaak van osteocalcine, een hormoon dat ervoor zorgt dat calcium wordt ingebouwd in je botten en tanden. Daarnaast is vitamine D belangrijk voor een gezonde mond in het algemeen; het verlaagt de kans op ontstekingen in je mond en lichaam. Net als Vitamine A vind je Vitamine D en Vitamine K2 in vette vis, roomboter, eieren en vlees.
Met de juiste voeding kun je je tanden en tandglazuur van binnenuit sterker maken. Aangevuld met een goede mondverzorging voorkom je een hoop problemen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je maximaal zeven keer op een dag eet. Zo heeft je glazuur tussen de maaltijden of tussendoortjes genoeg tijd om te herstellen van een zuuraanval. Spoel na het eten of drinken je mond met water, om het zuur zoveel mogelijk weg te spoelen. Wil je je tandenpoetsen na het eten? Wacht dan minstens een uur. Als je glazuur nog week is, poets je met je tandenborstel je glazuur juist weg.
Zorg er tot slot voor dat je niet te hard poetst. Ook op die manier kun je je tandglazuur beschadigen. Met een elektrische tandenborstel met ingebouwde poetsdruksensor weet je zeker dat je de juiste poetsdruk uitoefent. Met de Sonicare DiamondClean 9000 kun je ook nog eens uit vier verschillende poetsstanden kiezen. Meer weten over de perfecte mondverzorging? Lees hier verder.
You are about to visit a Philips global content page
Continue