Dat je twee keer per dag je tanden moet poetsen, weten de meeste mensen wel. Maar bij een goede mondverzorging komt nog veel meer kijken. Spoelen, flossen, tanden stoken; alles om vervelend ontstoken tandvlees of erger te voorkomen. Met deze tips maak je een goede start, verbeter je jouw poetsroutine én verbluf jij je tandarts als je de volgende keer in de behandelstoel zit!
Het is een inkoppertje, maar daarom niet minder waar. 's Ochtends en 's avonds je tanden goed poetsen is het allerbelangrijkst. Twee minuten met een handtandenborstel is voldoende, maar de meeste tandartsen raden een elektrische tandenborstel aan. Met elektrisch tandenpoetsen heb je precies de goede poetskracht (vooral niet te hard) en bereik je meer plekken door de kleine borstelkop. De Philips Sonicare tandenborstel verwijdert ook nog eens meer tandplak. De poetsbeweging is sonisch, wat betekent dat hij op-en-neer beweegt - en dat tot wel 62.000 keer per minuut! Net als voor handtandenborstels zijn er ook voor elektrisch poetsen speciale opzetborstels die bepaalde problemen verhelpen. Zo is er een speciaal borsteltje voor gevoelige tanden en gezonder tandvlees en eentje die extra goed tandplak verwijdert. Er is zelfs een borsteltje voor wittere tanden; zo hoef je niet met agressieve bleekmiddelen aan de slag. Tandenpoetsen met een baby Krijgt jouw baby tandjes? Dan is het belangrijk dat je deze ook gaat poetsen. In het begin zijn melktanden namelijk extra kwetsbaar. Tot twee jaar is één keer per dag poetsen voldoende, bij voorkeur in de avond. Poets zachtjes met korte, horizontale bewegingen. Neem ook altijd de rand van het tandvlees mee, ook al zitten daar nog geen tandjes. Speciale babytandpasta heeft een zachte smaak, die je baby waarschijnlijk een stuk beter bevalt dan de normale tandpasta met een grotere hoeveelheid fluoride. Maak er een luchtig ritueel van, waarbij jij en je baby je allebei op je gemak voelen. Zo wordt tandenpoetsen geen dagelijkse strijd. Mondverzorging bij ouderen De mondverzorging is bij ouderen belangrijker dan ooit. Je gebit gaat sowieso sneller achteruit dan eerder, maar kan ook slechter worden door medicijngebruik. Blijf twee keer per dag poetsen met een fluoridetandpasta. Lukt het poetsen niet meer zo goed, bijvoorbeeld door reuma? Een elektrische tandenborstel doet een groot deel van het werk zelf; je hoeft de borstel alleen maar op de tand of kies te houden. Ga daarnaast ook minstens twee keer per jaar naar de tandarts - ook als je een kunstgebit hebt.
Je tanden twee keer per dag poetsen is een goed begin. Maar voor een perfecte mondverzorging zijn we er nog niet! In de kleine ruimtes tussen je tanden en kiezen zit vuil en tandplak waar je tandenborstel niet goed bij kan. Om die plekken schoon te maken, kun je een rager of tandenstoker gebruiken. Maak de stoker eerst vochtig en steek hem loodrecht tussen je tanden of kiezen. Als je een houten tandenstoker gebruikt, zorg je dat de platte zijde naar je tandvlees wijst. Beweeg 'm vijf keer van buiten naar binnen. Vergeet de zijkant van je tanden niet! Als je voor het eerst een rager of tandenstoker gebruikt, kan je tandvlees gaan bloeden. Geen zorgen, je tandvlees moet even wennen aan deze nieuwe manier van mondverzorging. Hoe regelmatiger je stookt, hoe minder het tandvlees bloedt. Als de ruimte tussen je tanden en kiezen heel klein is, kun je ook flossen. Maar hoe moet je flossen? Je neemt een stuk flosdraad van ongeveer 40 centimeter. Draai dit rond je vingers, zodat er tussen beide vingers een ruimte van zo'n 3 centimeter zit. Breng het draad al zagend tussen je tanden en schraap de zijkanten schoon. Klinkt makkelijk, maar flossen is een lastiger techniek dan je denkt. Verkeerd flossen kan bloedend tandvlees opleveren. Elektrisch flossen is een goed alternatief. De Philips AirFloss verwijdert snel, maar heel effectief tandplak tussen tanden en kiezen. Plaats de spuitkop tussen je tanden en een combinatie van water en lucht blaast het vuil in no-time weg. Net zo effectief als flossen, maar veel veiliger voor je tandvlees.
Na het tandenpoetsen en tandenstokeren is spoelen met mondwater de finishing touch. Antibacterieel mondwater bereikt je hele mond en doodt bacteriën die tandplak en een slechte adem veroorzaken. Wist je dat 80% van een slechte adem vaak van je tong komt? Vergeet daarom ook niet om je tong te poetsen. Of gebruik de Philips Sonicare TongueCare+, een speciale tongreiniger die diep tussen de papillen van je tong reinigt. Zo heb je geen pepermuntje meer nodig!
Zuren in eten en drinken tasten je glazuur aan, waardoor je tanden sneller slijten. Hoe meer zure producten je eet of drinkt, hoe langer het zuur in je mond blijft. Omdat er in veel eten en drinken zuur zit, is het verstandig maximaal zeven keer op een dag te eten. Dat zijn bijvoorbeeld drie hoofdmaaltijden en maximaal vier tussendoortjes. Je gebit krijgt zo genoeg tijd om te herstellen van de aanval van zuur. Als je een fruitdrankje hebt gedronken of een sinaasappel hebt gegeten, is je glazuur week door het zuur. Ga je direct hierna poetsen, dan kan het zijn dat je een deel van je tandglazuur wegpoetst. Wacht in ieder geval een uur met poetsen nadat je hebt gegeten of gedronken. Als je direct na een fruitdrankje of een sinaasappel je tanden poetst, kan het zijn dat je je tandglazuur wegpoetst. Wacht dus in ieder geval een uur met poetsen, nadat je zure producten hebt gegeten. En hoe lang moet je wachten met eten na het tandenpoetsen? Ook dan kun je het beste een uur wachten. Je tanden hebben na het poetsen tijd nodig om een nieuwe beschermingslaag van glazuur aan te maken, waardoor suikers en zuren korte tijd vrij spel hebben.
Door scherp te zijn op een goede mondverzorging, zorg je dat tandplak verdwijnt en houd je je tandvlees gezond. Goed onderhoud door te poetsen en te flossen of stokeren is het halve werk. Heb je ondanks een goede hygiëne toch last van symptomen van ontstoken tandvlees, zoals gezwollen tandvlees en gevoelige tanden? Vraag dan een professional om advies. Als je te lang met ontstoken tandvlees rondloopt, kan het weefsel rondom je tand ontsteken en kun je serieuze mond- en kaakproblemen krijgen.
Meld je aan en ontvang:
You are about to visit a Philips global content page
Continue