Verzorging voor moeder en kind
Verzorging voor moeder en kind
Philips AVENT - Introducing a bottle

Kennismaken met de fles

Als je van plan bent om je baby in de toekomst met de fles te voeden, is het goed om te weten wanneer je daarmee moet beginnen en welke invloed het kan hebben op je borstvoeding.

Philips AVENT - Introducing a bottle

Wanneer begin je?

De meeste deskundigen - artsen, gezondheidsdeskundigen en moeders - raden aan een maand te wachten voordat je de fles introduceert, want dan zijn je melkproductie en je borstvoedingsroutine goed op gang gekomen.

Heeft flesvoeding invloed op je melkproductie?

Je lichaam reageert op de hoeveelheid melk die je kindje drinkt. Als het hongerig is, produceer je meer, als de eetlust afneemt, produceer je minder. Dit betekent dat elke sterke vermindering van de borstvoeding of het afkolven ervan, de hoeveelheid melk kan verminderen die je lichaam produceert. 

Als je klaar bent voor flesvoeding, volg dan deze stappen om de overgang een beetje gemakkelijker te maken.

  • Laat pappa of oma de eerste flesjes geven. Je baby accepteert sneller een raar nieuw proces wanneer een vertrouwd gezicht naar hem of haar glimlacht. Maar als je dichtbij bent, wil je baby natuurlijk jou, de favoriete voedingsbron.
  • Vul een gesteriliseerde fles met flesvoeding of afgekolfde moedermelk. Kijk op de verpakking van het melkpoeder voor de juiste hoeveelheid.
  • Borstvoeding heeft een prettige lichaamstemperatuur en om flesvoeding zo natuurlijk mogelijk te laten aanvoelen, verwarm je de melk door de fles in warm water te zetten of in een elektrische flesverwarmer. Gebruik geen magnetron, de melk wordt dan onregelmatig verwarmd en bepaalde voedingsstoffen kunnen worden beschadigd. Controleer de melktemperatuur door een beetje melk op de binnenkant van je arm te druppelen.
  • Zorg dat je comfortabel zit en zet je baby op schoot, min of meer rechtop tegen je aan, en ondersteun het hoofdje. Geef je arm met kussens een steuntje. Voed je kindje nooit terwijl het plat ligt, het kan zich dan snel verslikken en de kans op een oorontsteking is groter.
  • Houd de fles schuin en laat de speen vollopen. Dit voorkomt dat je baby lucht binnenkrijgt. Stimuleer de zuigreflex door met de speen over de lippen of het wangetje te aaien.  
  • Als het goed is gelukt, herhaal dit proces dan na een paar dagen om je baby aan de fles te laten wennen.

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld als algemeen advies en dient op geen enkele wijze ter vervanging van deskundig medisch advies. Als jij of je gezin of je kindje lijdt aan bepaalde symptomen of aandoeningen die ernstig of langdurig zijn, of als je specifiek medisch advies nodig hebt, neem dan contact op met een arts. Philips AVENT kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige schade die voortvloeit uit het gebruik van de informatie die op deze website wordt verstrekt.

Verwante producten

Verwante adviezen

Je kleintje vaste hapjes geven

Je kleintje vaste hapjes geven

Voedingsartikelen van je baby steriliseren

Voedingsartikelen van je baby steriliseren