Deze luchtige, superlekkere chocolade meringue is snel en makkelijk te maken in de foodprocessor of handmixer. Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om je keukengerei en apparatuur vetvrij te maken met wat citroensap. Op deze manier kun je je eiwitten goed stijfkloppen. Om deze chocolade merengue tot een nog groter succes te brengen, raden wij aan om chocolade te gebruiken met een hoger cacao gehalte, hier zit minder vet in.
Porties 4, Bereidingstijd: 30-60 minuten
Ingrediënten
- Chocolademousse
- 60g gesmolten pure chocolade
- 2 eiwitten
- Meringue
- 2 eiwitten
- 1tl amandel extract
- 2 druppels zoetstof
- 100g gehakte geroosterde amandelen
- Accessoires
- Vetvrij bakpapier
Bereiding
- 1. Meringues. Verwarm de oven voor op 100 graden en bekleed de bakplaat met vetvrij bakpapier. Klop de eiwitten luchtig in een vetvrije kom met een handmixer of foodprocessor. Voeg daarna het amandel extract en eventueel de zoetstof toe totdat er pieken ontstaan.
- 2. Vorm met een lepel 12 losse bergjes en plaats deze op de beklede bakplaat. Bestrooi de meringues met de helft van de gehakte amandelen. Bak de meringues 90 minuten op 100 graden. Laat na het verstrijken van de baktijd, de ovendeur op een kier staan. Zo drogen de meringues sneller. Laat de meringues daarna helemaal afkoelen op een rooster in een droge omgeving.
- 3. Chocolademousse. Smelt de pure chocolade en klop de eiwitten in een vetvrije kom tot pieken. Spatel (niet meer kloppen) de gesmolten chocolade voorzichtig door de eiwitten. Zet de chocolademousse daarna in de koelkast om op te stijven.
- 4. Plaats een meringue op een gebaksbordje. Maak een balletje chocolademousse met een lepel en plaats deze op de meringue. Sluit af met een andere meringue. Herhaal dit voor alle meringues. Bestrooi met de resterende gehakte amandelen en eventueel wat cacaopoeder.
- Tip: Cacao en Kaneel geven een zoete smaak aan gerechten zonder dat je suiker (of zoetstoffen) hoeft te gebruiken. Denk ook eens aan speculaaskruiden!