Leestijd: 4 Min
Tandglazuur, de buitenste beschermlaag van onze tanden, is zeer robuust en beschermt de gevoelige tanden die eronder liggen tegen allerlei invloeden van buitenaf. Maar hoe sterk het ook is, ons glazuur is kwetsbaar en kan slijten, met gevoelige tanden en gaatjes als mogelijke gevolgen. Doorzichtige tanden zijn een van de tekenen van aangetast tandglazuur. In dit artikel bespreken we de mogelijke oorzaken van doorschijnende tanden en lees je meer over andere tekenen van tanderosie. Bovendien geven we je zes handige tips om tanderosie te voorkomen en het glazuur te versterken:
Doorzichtige tanden zijn een teken van vergevorderde tanderosie. Dit wordt vaak veroorzaakt door een lage pH-waarde in je mond als gevolg van zuren en suiker. Zure voedingsmiddelen en dranken, zoals vruchtensappen, frisdranken en citrusvruchten, lossen minerale stoffen op uit het glazuur. Deze zogenaamde demineralisatie verzacht dus het glazuur, wat na verloop van tijd kan leiden tot tanderosie en doorschijnende tanden, vooral aan de randen.1,2 Wist je dat, afgezien van een zuurrijk dieet, het poetsen van je tanden op de verkeerde manier glazuurdefecten kan verergeren? Als je te hard schrobt of een tandenborstel gebruikt die te hard is, ondersteun je tanderosie. Zuren maken je tandglazuur namelijk zachter, waardoor je het door te hard te poetsen verder kan beschadigen. Het is daarom ook beter om je tanden niet direct na het eten of drinken van iets zuurs te poetsen.2 Hier lees je hoe je je tanden goed poetst.
De afbraak van glazuur is een langzaam voortschrijdend proces dat in de beginfase, dus voordat je tanden doorzichtig worden, niet met het blote oog kan worden waargenomen.2 Daarom is het des te belangrijker dat jij en je gezin regelmatig de tandarts bezoeken, aangezien hij of zij vroeg kan detecteren of je aan glazuurerosie lijdt. In een vergevorderd stadium is tanderosie gemakkelijk te detecteren: de tanden worden doorzichtig, vooral rond de randen, ze lijken dunner en hebben hun glans verloren. Pijngevoelige tanden zijn het gevolg. Als je hier last van hebt, is het belangrijk om een afspraak te maken bij je tandarts om mogelijke oplossingen te bespreken. Een gezond gebit is tenslotte een essentieel onderdeel van je algehele gezondheid.
Eerst het slechte nieuws: als het glazuur eenmaal verdwenen is, is het voor altijd verloren.1 Alleen een tandarts kan je tanden dan herstellen met bijvoorbeeld een vulling of een kroon. Het is daarom erg belangrijk om tanderosie zoveel mogelijk (en zo vroeg mogelijk!) te voorkomen. Hoe voorkom je tanderosie dan? Het goede nieuws is dat er een paar dingen zijn die je kunt doen om je glazuur gezond en sterk te houden. Je kunt zo ook verdere erosie van je glazuur stoppen. Hier zijn onze tips om tanderosie te voorkomen: Je tanden worden doorzichtig als je niet goed voor ze zorgt, maar door deze tips te volgen en je gebit regelmatig te laten controleren door je tandarts, kun je het glazuur versterken en je gebit gezond houden. Om tandaandoeningen zoals gaatjes, tandvleesontsteking of tanderosie te voorkomen, moet je goed voor je tanden en mond zorgen. Uiteindelijk kan alleen een gezonde mond een mooie glimlach laten zien. Zijn jouw tanden doorzichtig of gevoelig, of is er een andere reden waarom je je zorgen maakt over tanderosie? Maak dan een afspraak met je tandarts voor professioneel advies. Bronnen: 1 Tanderosie, Verbond van Vlaamse Tandartsen vzw.
2 Tanderosie | 3 Oorzaken & Snelle Behandeling, Vraagdetandarts.nl
Eerst het slechte nieuws: als het glazuur eenmaal verdwenen is, is het voor altijd verloren1. Hoe voorkom je tanderosie dan? Het goede nieuws is dat er een paar dingen zijn die je kunt doen om te voorkomen dat het zo ver komt. Je kunt ook verdere erosie van je glazuur stoppen. Hier zijn onze tips voor gezond en sterk glazuur: Om tandaandoeningen zoals gaatjes, tandvleesontsteking of tanderosie te voorkomen, moet je goed voor je tanden en mond zorgen. Uiteindelijk kan alleen een gezonde mond een mooie glimlach laten zien. Sources
You are about to visit a Philips global content page
Continue