Leestijd: 4 Min
Tandglazuur, de buitenste beschermlaag van onze tanden, is zeer robuust en beschermt de gevoelige tanden die eronder liggen tegen allerlei invloeden van buitenaf. Maar hoe sterk het ook is, ons glazuur is kwetsbaar. Zure voedingsmiddelen en dranken, zoals vruchtensappen, frisdranken en citrusvruchten, lossen minerale stoffen op uit het glazuur1. Deze zogenaamde demineralisatie verzacht dus het glazuur, wat na verloop van tijd kan leiden tot tanderosie en doorzichtige tanden, vooral aan de randen. In dit artikel geven we je zes handige tips om tanderosie te voorkomen en het glazuur te versterken.
Wist je dat, afgezien van een zuurrijk dieet, het poetsen van je tanden op de verkeerde manier glazuurdefecten kan ondersteunen? Als je te hard schrobt of een tandenborstel gebruikt die te hard is, ondersteun je tanderosie. Hier leer je hoe je je tanden goed poetst.
De afbraak van glazuur is een langzaam voortschrijdend proces dat in de beginfase, dus voordat je tanden doorzichtig worden, niet met het blote oog kan worden waargenomen2. Daarom is het des te belangrijker dat jij en je gezin regelmatig de tandarts bezoeken, aangezien hij of zij vroeg kan detecteren of je aan glazuurerosie lijdt. In een vergevorderd stadium is tanderosie gemakkelijk te detecteren: de tanden worden doorzichtig, vooral rond de randen, ze lijken dunner en hebben hun glans verloren. Pijngevoelige tanden zijn het gevolg.
Eerst het slechte nieuws: als het glazuur eenmaal verdwenen is, is het voor altijd verloren1. Hoe voorkom je tanderosie dan? Het goede nieuws is dat er een paar dingen zijn die je kunt doen om te voorkomen dat het zo ver komt. Je kunt ook verdere erosie van je glazuur stoppen. Hier zijn onze tips voor gezond en sterk glazuur: Om tandaandoeningen zoals gaatjes, tandvleesontsteking of tanderosie te voorkomen, moet je goed voor je tanden en mond zorgen. Uiteindelijk kan alleen een gezonde mond een mooie glimlach laten zien. Sources
HX9992/12
HX3806/31
You are about to visit a Philips global content page
Continue