Terwijl je partner naast je in dromenland is, lig jij al uren op de wekker te kijken - en niet omdat je klaarwakker bent, maar omdat je wederhelft ligt te snurken. Altijd al willen weten hoe dat oorverdovende geluid ontstaat? Of ben je helemaal klaar met dat gesnurk? Wij vertellen je alles over de oorzaak en delen onze tips tegen snurken.
Een snurkend geluid in de slaapkamer kennen we allemaal. De cijfers liegen er dan ook niet om: één op de vijf mannen en één op de tien vrouwen snurkt ‘s nachts. Maar wat is snurken nu eigenlijk? Als je ademhaalt, gaat de lucht via je neus- of keelholte en je luchtpijp naar je longen. Ben je wakker, dan heeft de lucht daar alle ruimte voor. Maar wanneer je slaapt, ontspannen je spieren en kan er een vernauwing ontstaan. Bijvoorbeeld achter je huig (dat is de overgang van de neusholte naar de keelholte) of in de keelholte achter de tong. De vernauwing creëert een onderdruk in je keel, waardoor het zachte gehemelte, de huig, de tong en de wanden van de keelholte naar elkaar toe gezogen worden. Het effect is dan eigenlijk te vergelijken met het leeglopen van een ballon: als er veel lucht door een nauwe doorgang moet, gaat dit deel trillen en hoor je een hard, snerpend geluid. Een té nauwe doorgang is dus de oorzaak van snurken. Naarmate je ouder wordt, ga je steeds meer snurken. Dat komt doordat het slijmvlies van je keelholte dikker wordt. Daar doe je helaas niets aan, maar gelukkig zijn er wel manieren om van snurken af te komen.
Er zijn een aantal verschillende manieren om je snurkproblemen te verminderen: je kunt je levensstijl aanpassen, middelen tegen snurken gebruiken of medische hulp krijgen.
Bepaalde gewoontes verergeren snurken. Wil je van je snurkproblemen afkomen, dan zijn deze tips een goede eerste stap.
Wil je je lichaam een extra handje helpen om van snurken af te komen, dan zijn er hulpmiddelen die je daarbij kunnen helpen.
Heb je van alles geprobeerd, maar blijf je toch snurken? Vraag dan je huisarts om advies. Grote kans dat hij of zij je doorstuurt naar de KNO-arts om de oorzaak van je gesnurk te achterhalen. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat je neus- of keelamandelen zijn vergroot of dat je neuspoliepen hebt. Met een operatie lossen deze problemen zich snel op. Maar snurken kan ook een symptoom zijn van slaapapneu, een aandoening die je slaap serieus kan verstoren en waarvoor je contact moet opnemen met je arts. Lees er meer over in de volgende alinea.
Word je ‘s nachts regelmatig benauwd wakker, slaap je onrustig en voel je je ‘s ochtends niet uitgerust? Misschien heb je last van slaapapneu. Het is een veel voorkomende slaapstoornis waarbij je ademhaling tijdens het slapen regelmatig stokt. Doordat je snurkt, wordt je keelholte dicht gezogen. Er komt dan even geen zuurstof bij je longen. Apneu betekent dan ook letterlijk ‘niet slapen’. Slaapapneu kan gevaarlijk zijn omdat je slaapritme wordt verstoord. Dat merk je aan je energieniveau, je denkvermogen en op de lange termijn ook aan je gezondheid. Als je de symptomen van slaapapneu herkent, zoals snurken en extreme slaperigheid, raadpleeg dan een arts. Op hun advies kun je bijvoorbeeld het Philips Dream Family-slaapapneuplatform gebruiken. Deze slaapapneu maskers hebben een unieke ingebouwde airflow en een innovatieve slangaansluiting boven op het hoofd, waardoor je ‘s nachts meer bewegingsvrijheid hebt en comfortabeler slaapt. Slaapapneu kun je niet genezen, maar met de juiste middelen wel goed onder controle houden.
SmartSleep
Anti-Snurk Band
SN3710/10
You are about to visit a Philips global content page
Continue