Leestijd: 5 min.
Er is niets zo verfrissend als ijskoffie op een warme zomerdag. Geen tijd om naar je favoriete koffietentje te gaan? Zelf ijskoffie zetten is een stuk makkelijker dan het lijkt. Je hebt alleen een koffiezetapparaat en heel veel ijsblokjes nodig.
We duiken eerst in de theorie van koffie. Ken je het verschil tussen ijskoffie en koud gezette koffie? Het draait allemaal om de koffiezetmethode. Koud gezette koffie wordt gemaakt met koud water of water op kamertemperatuur met een koud eindresultaat, iets wat niet mogelijk is met een normaal koffiezetapparaat. IJskoffie daarentegen wordt bereid van warme koffie. De koffie wordt afgekoeld in de koelkast en in een glas gevuld met ijsblokjes gegoten. De smaak is ook anders: koud gezette koffie heeft een veel zoetere smaak die minder zuur is dan die van ijskoffie. En voor de cafeïneverslaafden: koud gezette koffie bevat veel meer cafeïne dan ijskoffie.
Genoeg achtergrondinformatie over koffie: we gaan koffiezetten. Hieronder staan onze 3 favoriete recepten voor ijskoffie.
Voor zoetekauwen is ijskoffie met karamel de hemel op aarde. Dit heb je nodig: koffie, een zoetstof (bijvoorbeeld stevia), ijsblokjes, een blender en karamelsaus. 1. Zet een halve liter sterke koffie. Meng het met een theelepel zoetstof (bijvoorbeeld stevia) en laat het afkoelen. 2. Doe de koude koffie in een blender en voeg ijsblokjes toe tot je in totaal ongeveer 1 liter hebt. Blend tot alle ijsblokjes volledig zijn vermalen. 3. Neem 4 glazen, bij voorkeur hoge glazen, en bestrijk de bovenranden met karamelsaus. Het is de bedoeling dat de saus langs de binnenkant van het glas naar beneden druppelt. 4. Giet nu het mengsel in de glazen. Om het helemaal af te maken kunt u wat slagroom en cacao toevoegen.
Deze romige ijsfrappé latte met havermelk is een combinatie van ontbijt en koffie. Om deze frappé te maken hebt u een espressomachine, suiker, havermelk, een melkopschuimer en toppings zoals gehakte noten, rozijnen en havermout nodig. 1. Zet 2 espresso's en laat deze afzonderlijk afkoelen. 2. Zet nog eens 2 espresso's, voeg 2 lepels suiker toe en laat schuimen tot de koffie lichtbruin en schuimend is. Voeg 1 lepel havermelk toe en laat schuimen tot het schuim mooi stevig is. 3. Neem nog eens 300 ml ijskoude havermelk en laat het weer opschuimen. Voeg beide mengsels toe aan de afgekoelde kopjes espresso. 4. Voeg als garnering gehakte noten, rozijnen en havermout toe en bestrooi met cacao. Uw ontbijt is klaar.
Houd je niet zo van zoete koffie? Dan zal deze americano-ijskoffie je beter bevallen. Deze koffie is zo gezet, je hebt alleen koffie en ijsblokjes nodig. 1. Zet koffie zoals u dat gewend bent. 2. Zet een kop (of een hele kan koffie als je nog iets meer wilt maken) in de koelkast om af te koelen. Als de koffie koud is, giet je deze in een glas gevuld met ijsblokjes. Roer de koffie om ervoor te zorgen dat deze wordt gekoeld. Meer is niet nodig: je koffie is klaar. 3. Voeg wat melk, kaneel, slagroom of andere toppings toe om het nog lekkerder te maken. Tip: je hoeft de koffie niet te laten afkoelen, maar dit voorkomt dat het ijs te snel smelt. Met koffie-ijsblokjes voorkom je dat het drankje te waterig wordt. Zet gewoon wat koffie, laat het afkoelen, giet het in een ijsblokjesvorm en zet deze een paar uur in de vriezer. IJsblokjesvormen zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten, zoals sterren, diamanten en dieren, dus ze zijn de perfecte manier om je koffie een beetje flair te geven. Maar wat je ook doet, de ijskoffie smaakt zeker geweldig! Op zoek naar meer verfrissende drankjes, snacks of complete maaltijden? Onze Philips-chef heeft de heerlijkste recepten gedeeld: snel, eenvoudig en gezond.
Avance-collectie
High Speed Blender
HR3652/00
You are about to visit a Philips global content page
Continue