Dit succesgerecht uit Sicilië is een absolute klassieker – leuk, vers en boordevol smaak.
Porties 6 p, Voorbereidingstijd 15 m, Bereidingstijd: 60 m
Ingrediënten
- 2 grote stevige aubergines, in blokjes van 1 cm
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- extra virgine olijfolie
- 4 teentjes knoflook, gepeld en fijngesneden
- 1 bos verse basilicum, ontdaan van blaadjes, takjes fijngehakt
- 2 blikken pruimtomaten (400 g)
- 1 theelepel witte wijnazijn
- 500 g gedroogde spaghetti
- 60 g geraspte gezouten ricotta of pecorino
- zeezout en versgemalen zwarte peper
Bereiding
- Meng de aubergineblokjes in een kom met de oregano en 4
eetlepels extra virgine olijfolie tot alles is bedekt.
- Controleer of het roerhulpstuk in de pan is geplaatst en stel de
temperatuur in op 175 °C. Doe de helft van de aubergine in de
hete pan en stel de timer in op 20 minuten, zodat de aubergine
aan alle zijden mooi goudbruin wordt. Schep daarna de gekookte
aubergine uit de pan en herhaal dit met de andere helft.
- Doe daarna de eerste helft van de aubergine weer terug in
de pan, samen met de knoflook, basilicumtakjes en een paar
druppels olijfolie. Stel de timer in op 5 minuten, tot de knoflook
goudbruin begint te kleuren. Gebruik ondertussen een schaar
om de tomaten uit blik in grove stukken te knippen. Doe de
tomaten met wat azijn in de pan. Verlaag de temperatuur
tot 130 °C, stel de stel de timer in op 15 minuten laat de saus
zachtjes koken.
- Kook ondertussen de spaghetti in een grote pan water met een
beetje zout volgens de instructies op de verpakking. Hou een
kopje kookvocht achter, laat de pasta goed uitlekken en doe
weer terug in de pan.
- Zet de HomeCooker uit en roer de helft van de kaas door de
saus. Scheur de grote basilicumblaadjes in stukken en voeg
die toe. Breng op smaak met peper en zout. Giet de saus in de
pastapan en meng goed. Voeg eventueel wat van het kookvocht
toe om het geheel losser te maken. Bestrooi met de rest van
de kaas en de kleine basilicumblaadjes, sprenkel er wat extra
virgine olijfolie over en serveer.