Neem meer tijd tussen de voedingen
Voeden met drie of vier uur tussentijd kan beter zijn dan voeden met een tussentijd van een of twee uur, zoals meestal gebeurt.
Eetgewoonten als je borstvoeding geeft
Als je borstvoeding geeft, controleer dan of je misschien te veel eet van de volgende voedingsmiddelen: broccoli, bloemkool, spruitjes en kool, chocolade, koemelk, uien, citrusvruchten en tomaten. Dit voedsel kan bij baby's leiden tot winderigheid of krampjes. Als je denkt dat een bepaald voedingsmiddel de oorzaak kan zijn, schrap dit dan een paar dagen van het menu en kijk of dat effect heeft. Als je van plan bent om bepaalde voedselgroepen, zoals zuivelproducten, gedurende langere tijd uit te bannen, is het verstandig om advies te vragen aan een deskundige.
Boertechniek
Probeer de lucht uit de buik van je baby te krijgen voordat het in de darmen terechtkomt. Een snelle drinker moet je misschien wat vaker laten boeren. Houd je baby rechtop tegen je schouder of op schoot en klop stevig op het ruggetje om de luchtbellen naar boven en naar buiten te brengen.
Massage
Als je zachtjes het buikje masseert, kan dit de gespannen spieren helpen ontspannen. Dat werkt het beste na een warm badje.
Carminatief
Carminatief is een ouderwets windverdrijvend drankje en hoewel er geen duidelijk bewijs bestaat dat het helpt, gebruiken sommige moeders het als hun baby last heeft van krampjes. Het verwarmt en ontspant de buik en neutraliseert het maagzuur. Normaalgesproken mag je dit gebruiken voor baby's vanaf een maand oud, maar kijk eerst goed wat er op het etiket staat.
Een comfortabelere houding
Bepaalde houdingen werken ook kalmerend voor een baby met darmkrampjes, vooral liggen op de buik. Leg je baby met het gezichtje naar beneden op je onderarm, laat het hoofdje in de kromming van je elleboog rusten en houd je hand tussen de beentjes. Je kunt ook je baby met het gezichtje naar beneden op je schoot leggen en zachtjes je benen van de ene naar de andere kant bewegen. Vergeet niet je baby op de rug te leggen zodra hij of zij slaapt.
Beweging
Een babyschommel of een massagestoeltje kan een uitkomst zijn als je baby 's avonds erg onrustig is.
Flessen met antikrampjesventiel
Als je flesvoeding geeft, altijd of zo nu en dan, kun je kiezen voor een speen met een antikrampjesventiel waarvan klinisch is bewezen dat het gebruik ervan darmkrampjes en de bijbehorende symptomen vermindert. Zorg er altijd voor dat de speen de juiste opening heeft voor je baby en dat de speen volledig met melk is gevuld, zodat je baby geen lucht hapt.
Spenen
Geef je baby een fopspeen als troosten niet werkt. Als je baby pijn heeft, helpt het zuigen.