We zijn allemaal weleens moe. Omdat we bijvoorbeeld te laat zijn gaan slapen of omdat iets ons wakker hield. Maar wat als je altijd moe bent, hoe goed je ook slaapt? We vertellen je meer over de oorzaken van je vermoeidheidsklachten en hoe je meer energie krijgt!
Moeheid herken je natuurlijk aan een slaperig en zwaar gevoel in je hoofd en lichaam. Je kunt je een stuk minder goed concentreren en bent prikkelbaarder. Je hebt nergens zin in, of er gewoon de energie niet voor. Je kunt zelfs hoofdpijn krijgen of duizelig worden. Voor een dag niet zo’n probleem, maar als je altijd moe bent, kan dat behoorlijk lastig zijn. Er zijn verschillende oorzaken voor je klachten.
Een logische oorzaak van vermoeidheid is natuurlijk te weinig slaap. Hoeveel slaap je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren zoals je leeftijd en je genen. Een richtlijn voor volwassen is tussen de 7 en 9 uur per dag. Om erachter te komen hoeveel slaap jij nodig hebt, ga je een aantal dagen op dezelfde tijd slapen en kijk je hoe laat je zonder wekker wakker wordt. In het begin zul je misschien iets langer dan normaal slapen, maar na een paar dagen grijpt je biologische klok in en wordt je wakker als je precies genoeg slaap hebt gehad.
Heb je aanhoudende verkoudheidsklachten, zoals hooikoorts of bijholteontsteking? Die kunnen ook vermoeidheid veroorzaken. En wist je dat ongezonde voeding ook vermoeidheid veroorzaken? Uit zware maaltijden met ongezonde vetten haal je niet voldoende energie, waardoor je je overdag moe kan voelen. Door gezonde voeding te eten, maakt je lichaam hormonen aan die ervoor zorgen dat je ‘s avonds moe wordt. Goed voor jezelf zorgen is daarom het allerbelangrijkst.
Als je stress ervaart, gaan je hartslag en ademhaling omhoog. Dat kost je lichaam veel energie, waardoor je ook extra vermoeid kunt raken. Heb je onlangs een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt? Of ervaar je thuis of op werk spanning? Dat kan ervoor zorgen dat je stress ervaart en je vermoeider voelt. Ook een depressie of een paniekstoornis kunnen impact hebben op je slaap. Probeer voor jezelf eerst te achterhalen wat de boosdoener van je vermoeidheid kan zijn.
Als je constant moe bent, kun je een paar dingen proberen om van je vermoeidheid af te komen. Drink geen cafeïne in de avond Heb jij ‘s avonds moeite om in slaap te komen en ben je daardoor overdag vaak vermoeid? Het kan zijn dat je te veel cafeïne binnenkrijgt. Drink minstens zes uur voor je gaat slapen geen cafeïne meer: dus geen koffie, maar ook geen groene of zwarte thee, cola of ijsthee. Leg je laptop en telefoon op tijd weg Om ontspannen in bed te stappen, leg je je telefoon en laptop minstens een uur voor je gaat slapen weg. Kun je echt niet zonder je scherm? Zorg dan dat je de nachtmodus aanzet. Dit is een filter die blauw licht op je telefoon of laptop omzet in een rode gloed. Door warm, rood licht maakt je lichaam melatonine aan, een hormoon waardoor je moe wordt en in slaap valt. Een Sleep & Wake-up Light kan hierbij ook helpen. De lamp bootst het licht van de ondergaande zon na en zorgt zo voor een ontspannen nachtrust. Je ademhaling krijg je onder controle door de RelaxBreathe-functie aan te zetten. Volg met gesloten ogen het ritme van het geluid en je valt binnen no-time in slaap. Eet gezond en gevarieerd Eet je vaak ongezond? Grote kans dat je lichaam niet genoeg energie uit je voeding kan halen, waardoor vermoeidheidsklachten ontstaan. Door gezond en gevarieerd te eten, krijg je voldoende voedingsstoffen binnen. Je zult merken dat je je gezonder en fitter voelt. Er zijn verschillende vitamines en mineralen die je fitter laten voelen. Zo dragen verschillende B vitamines bij aan de verbranding van vet, koolhydraten en eiwitten uit voeding, waardoor je meer energie krijgt. IJzer zorgt voor de zuurstoftransport in je lichaam en zorgt dat er energie in je cellen aangemaakt kan worden. Genoeg vitamines binnen krijgen lost je klachten niet volledig op, maar is een goed steuntje in de rug. Meer weten over vitamines? Lees dan hier verder voor een snelcursus. Kom in beweging Als je moe bent, staat je hoofd waarschijnlijk niet naar sporten. Maar hoe gek ook klinkt, sporten kan juist helpen om je fitter te voelen. Door even te bewegen, maak je dopamine en serotonine aan: belangrijke stofjes die er onder andere voor zorgen dat je je gelukkig voelt en je dag- en nachtritme reguleren. Laat de volgende keer dat je moe bent dus de koffie en energiedrankjes staan en ga aan de slag met een korte work-out. Kies in de avond voor een rustige work-out, zoals yoga of pilates. Als je flink sport, maak je adrenaline aan, waardoor je lichaam zich heel alert voelt en absoluut geen zin heeft om te gaan slapen
Als je langer dan zes maanden extreme vermoeidheid ervaart, kan het zijn dat je chronisch vermoeid bent. Dus blijf je ondanks een gezonde leefstijl en een goed slaappatroon last houden van je klachten? Vraag dan je huisarts om advies. Trek op tijd aan de bel Merk je dat je ondanks je pogingen om van je vermoeidsheidsklachten af te komen, geen vooruitgang boekt? Ga dan op tijd naar een professional die jou bij je klachten kan helpen. Te lang doorlopen met je klachten, kan de symptomen juist flink verergeren.
You are about to visit a Philips global content page
Continue