1
Artikelen over autoverlichting

Verbeter uw lampen eenvoudig


Ondanks verlichtingstechnologie zoals xenon en LED, hebben de meeste auto's op de weg nog steeds halogeenverlichting. Er worden op het forum regelmatig vragen gesteld over betere oplossingen voor verlichting, maar er zijn eenvoudige en wettelijk toegestane manieren om halogeenkoplampen te verbeteren.

 

Alleen al door de lamp ter vervangen door een H4 of H7 X-tremeVision-lamp, kan dit een lichtbundel geven die tot 130% helderder en 45 meter langer is. Hieronder staat beschreven hoe deze lampen werken.

 

Verschil tussen lumen en lux

Afbeelding 1: Lumen en lux
Afbeelding 1: Lumen en lux

De lichtstroom wordt gemeten in lumen. De lichtstroom is de totale hoeveelheid licht die een lamp in alle richtingen uitstraalt. Lux is daarentegen de intensiteit van het licht dat daadwerkelijk de weg bereikt. Het verschil is belangrijk, omdat de lichtstroom voor elk type lamp nauwkeurig is vastgelegd in de ECE-voorschriften en alleen binnen zeer krappe marges mag verschillen. Bijvoorbeeld: volgens ECE R37 moet een H7-lamp van 12 volt 1500 lm +/-10% geven. Dus als er meer licht de weg moet bereiken, moet de bestaande hoeveelheid licht beter en doeltreffender worden benut.

 

De belangrijke afstand tussen 50 en 75 meter
 

Om de baan voor de chauffeur nog meer te verlichten, is de bundel dimlicht die is ontworpen voor verkeer aan de rechterkant aan die zijde langer. Deze asymmetrische dimlichtbundel kan ook duidelijk worden gezien op de plaats waar de lijn van de afbakening omhoog gaat, als de auto met de koplampen aan voor een licht gekleurde muur komt. Daarbij is het belangrijk dat de weg over een afstand van meer dan 50 meter zo helder mogelijk is verlicht. Zo kunnen chauffeurs objecten en gevaren ruim op tijd zien en er passend op reageren.

Afbeelding 2: Asymmetrisch dimlicht
Afbeelding 2: Asymmetrisch dimlicht

De belangrijkste meetpunten zijn:

 

  • 50V = 50 meter vóór de auto
  • 50R = 50 meter op de buitenste rand van de weg (voor rechts verkeer)
  • 75R = 75 meter op de buitenste rand van de weg (voor rechts verkeer)
 
De FOM-waarde (Figure of Merit, kwaliteitsgetal) is nu de algemeen geaccepteerde term voor het bepalen van de kwaliteit van de dimlichtbundel. Dit wordt berekend door de som te bepalen van de lichtintensiteit op alle meetpunten, waarbij het punt op 75 meter dubbel telt:
 
  • FOM [Lux] = lichtintensiteit (2 x 75R + 50R + 50V)
     
Hoe hoger de FOM, des te beter het licht. Natuurlijk veronderstelt dit dat de maximaal toegestane verlichtingswaarden (verblindingswaarden) niet worden overschreden boven de afbakening.
 
De werking van een X-tremeVision
 
Lampen zoals de X-tremeVision van Philips, die meer licht op de weg laat vallen, hebben een gloeidraad die kleiner maar helderder is. Als het lichtgevend oppervlak kleiner is, verandert de totale hoeveelheid licht niet veel. De koplamp kan echter het beschikbare licht effectiever gebruiken door het te richten op het afstandsbereik zoals hierboven is beschreven. Het resultaat is een hogere FOM: tot 130% meer helderheid en een bereik van maar liefst 45 meter meer. Dit hangt natuurlijk altijd wel enigszins af van het gebruikte koplampsysteem.
 
Omdat de gloeidraad helderder en heter is, hebben deze bijzonder krachtige lampen altijd een kortere levensduur dan standaardlampen. Philips gebruikt een speciaal, zeer drukbestendig kwartsglas voor al zijn autolampen. Met de bijzonder hoge gasdruk tot 15 bar in de lamp wordt het nadeel van de korte levensduur in zekere mate gecompenseerd. De 15 bar betreft de druk wanneer de lamp koud is. In gebruik wordt de druk binnen in de lamp maximaal drie keer hoger.
 
Tot slot een opmerking over het aanbrengen van de lamp
 
Er wordt vaak gezegd dat je halogeenlampen niet met blote handen mag aanraken, maar het grootste probleem wordt niet gevormd door vet dat in het glas kan branden en schade kan veroorzaken, want hiervoor moet er veel meer vervuiling zijn. Wat erger is, is dat zelfs de kleinste hoeveelheid verontreiniging in de koplampen verdampt en zich afzet op de gevoelige spiegelende oppervlakken. Dit kan leiden tot een lelijke laag die relatief snel ontstaat en de lichtkwaliteit op een gegeven moment aantast. Dus het beste is om altijd geschikte handschoenen te dragen.

Meer informatie:

Paarsgewijs vervangen

Paarsgewijs vervangen

Wanneer is een halogeenlamp goed te noemen?

Wanneer is een halogeenlamp goed te noemen?