De koffie uit mijn Philips Barista Brew-espressomachine verbeteren
De juiste filtermand selecteren
Enkelwandige mand voor 1 of 2 kopjes:
Met enkelwandige manden, zoals er ook in professionele koffiebarmachines zitten, kunt u beter bepalen wat voor cremakoffie u wilt zetten, al moet u mogelijk wel wat experimenteren om de smaak te krijgen die u wilt.
Dubbelwandige mand voor 1 of 2 koppen:
Als u minder wilt experimenteren en toch een consistente koffiesmaak en cremalaag wilt, raden we u aan de dubbelwandige filtermanden te gebruiken.
Voorgemalen koffie gebruiken of koffiebonen malen met de juiste maling
Met de ingebouwde maalmolen van de Philips Barista Brew-espressomachine kunt u de bonen fijner of grover malen. U kunt kiezen uit 15 verschillende maalstanden. Hoe lager het getal op het bonenreservoir, hoe fijner de koffiebonen worden gemalen en hoe sterker de koffiesmaak.
Lees tot het einde van het artikel voor de tabel met de extractiehandleiding.
De koffie doseren en stampen
Als u te veel kracht en koffie gebruikt, leidt dit tot een hogere druk, langere zettijden en te veel extractie, waardoor uw koffie bitter of zelfs verbrand kan smaken. Omgekeerd zorgen te weinig kracht en te weinig koffie ervoor dat de druk afneemt en de zettijd wordt verkort, waardoor er te weinig extractie is en de koffie een bittere en waterige smaak krijgt.
We raden u aan de juiste hoeveelheid koffie te gebruiken voor 1 kop/2 koppen. U kunt het maximumniveau dat in de manden is afgedrukt als referentie voor de juiste hoeveelheid koffie gebruiken. Gebruik voldoende kracht zodat de bovenrand van de metalen kap van de stamper net zo hoog zit als de bovenrand van de houder van het portafilter. Met de gekalibreerde stamper kunt u precies de juiste kracht toepassen.
Extractiehandleiding:
- De koffie begint na een paar seconden te stromen.
- U krijgt een rijk en fluweelzacht cremalaagje.
- De espresso is donkerbruin.
- Extractie duurt 20-30 seconden.
- Verwijder het koffiedik.
- Spoel de filtermand af.
B. Te weinig extractie(onder het bereik voor espresso's)
- De koffie begint meteen te stromen en loopt zo snel als water
- Het cremalaagje is dun en bleek.
- De espresso is lichtbruin.
- Smaakt zuur/scherp, slap en waterig.
- Extractie duurt minder dan 20 seconden.
- Gebruik een fijnere maling (lager getal voor malingen).
- Verhoog de dosis gemalen koffie.
- Stamp goed aan.
- De stroom druppelt of stroomt helemaal niet.
- Het cremalaagje is donker en vlekkerig.
- De espresso is erg donkerbruin.
- Smaakt bitter en verbrand.
- Extractie duurt meer dan 40 seconden.
- Gebruik een grovere maling.
- Verlaag de dosis gemalen koffie.