Nieuwscentrum
Evia van Schie

apr 19, 2022

“Mijn missie is voltooid als er geen technisch talent meer verloren gaat”

Gemiddelde leestijd: 3-5 minuten

We weten allemaal nog hoe lastig het was om op de middelbare school een keuze te moeten maken voor een vervolgopleiding. “Die beslissing is bepalend voor de rest van je leven. Als je niet in aanraking komt met programma’s of rolmodellen uit het bedrijfsleven, die je laten ervaren wat voor beroepen er zijn in de techniek, dan mis je echt een belangrijk stuk informatie.”

Aldus Evie van Schie; als HR Project Manager is ze binnen Philips verantwoordelijk voor techniekstimuleringsprogramma’s. Elke dag is ze bezig om kinderen en jongeren te laten zien hoe tof het is om voor een carrière in technologie te gaan.

Evie van Schie

Vooroordelen over technisch werk

“Veel jongeren, en hun ouders die er zelf niet in werkzaam zijn, hebben vooroordelen over een carrière in techniek: dat technisch werk vies werk is, alleen geschikt voor mannen, saai en eentonig. Daardoor zijn er jongeren die niet kiezen voor techniek, terwijl ze er misschien eigenlijk heel erg goed in zijn en het leuk vinden.”

“Samen met scholen en andere bedrijven zetten we ons al lange tijd in om die vooroordelen weg te nemen. In november 2002 werd Jet-Net, een groot landelijk jongeren en technologienetwerk, opgericht door Shell, Philips, Akzo Nobel, DSM en Unilever. Ook hebben we in 2013 als Philips een techniekpact ondertekend, met de belofte om samen met overheid en de onderwijssector techniekonderwijs te stimuleren.”

Er zijn veel jongeren die niet kiezen voor techniek, terwijl ze er misschien eigenlijk heel erg goed in zijn en het leuk vinden.

Evie van Schie

HR Project Manager

Investering vanuit twee kanten

Een belangrijk onderdeel van haar werk is een intensieve samenwerking met middelbare scholen. En dat doet ze heel gestructureerd, om er zeker van te zijn dat scholenprojecten zo veel mogelijk impact maken.

Evie van Schie

“Vroeger ontwikkelden we programma’s vóór scholen, nu doen we dat samen mét scholen. Dat betekent dat scholen waar we mee samenwerken ook meedenken over het programma, hoe dat zou kunnen aansluiten bij het bestaande curriculum. Door continu in gesprek te blijven met scholen en korte lijntjes te houden weten we wat er speelt en dat is de beste manier om samen van deze programma’s een succes te maken.”

Vroeger ontwikkelden we programma’s vóór scholen, nu doen we dat samen mét scholen. Dat betekent dat scholen waar we mee samenwerken ook meedenken over het programma, hoe dat zou kunnen aansluiten bij het bestaande curriculum.

Evie van Schie

HR Project Manager

Technisch talent aantrekken, dat doe je samen

Philips werkt in de techniekstimuleringsprogramma’s nauw samen met andere bedrijven en organisaties in de regio Brainport: “Als Philips zijn we niet de enige die behoefte heeft aan technisch talent. Samen met ASML, Jumbo Supermarkten, VDL en andere partners van PSV organiseren we de PSV & Brainport scholenchallenge. Met Tech Playgrounds organiseren we workshops voor jongeren. En samen met de Ontdekfabriek organiseren we Girls’ Day, om meisjes te interesseren in een carrière in de technologie.”

Onlangs kwamen er weer ruim 100 meiden van 13 en 14 jaar samen in de Ontdekfabriek om zich een dag lang bezig te houden met technische projecten: van het in elkaar zetten van een fiets waarbij je je benen niet hoeft te bewegen, tot het ontwikkelen van een app die de spanning kan wegnemen voor een ziekenhuisbezoek.

Dat zo’n dag effect sorteert, bleek wel uit de reacties van de deelnemers: “Je leert echt nadenken over hoe het is om patiënt te zijn, en hoe je het leven van die patiënt een beetje beter kunt maken.”

De dag opende voor anderen mogelijk ook nieuwe deuren voor de toekomst: “Ingenieur worden is toch wel leuk!”

Het moet ergens over gaan

Wat Girls’ Day laat zien is, dat de techniekstimuleringsprojecten ook daadwerkelijk ergens over gaan; leerlingen gaan zelf aan de slag met een onderwerp. “De insteek is vaak dat we ze laten nadenken over de zorg van de toekomst.

Vorig jaar, tijdens een Future Health Challenge op de Best Campus, kwamen er fantastische ideeën naar boven: waarom ontwikkelen we bijvoorbeeld geen poortje waar je doorheen moet als je naar het ziekenhuis gaat, om te checken of alles goed met je gaat? Of een onderhuidse chip, die waarschuwt als er iets niet goed gaat? Dergelijke ideeën sluiten ook echt goed aan bij hoe zorgtechnologie zich op dit moment ontwikkelt.”

Evie van Schie

“Het belangrijkste doel is om jongeren te verwonderen over wat er allemaal mogelijk is met technologie, en dat het overal aanwezig is in de wereld om ons heen. Het wordt vaak pas echt interessant voor leerlingen, als ze leren dat technologie niet op zichzelf staat, maar dat het een onmisbaar middel is om bijvoorbeeld mensen gezond te maken en te houden.

Dat vind ik prachtig om te zien. Kinderen dromen veel over wat ze later zouden kunnen worden, maar moeten ook de juiste prikkels krijgen en de kans krijgen om te ontdekken wat voor mogelijkheden er allemaal zijn.”

Het wordt vaak pas echt interessant voor leerlingen, als ze leren dat technologie niet op zichzelf staat, maar dat het een onmisbaar middel is om bijvoorbeeld mensen gezond te maken en te houden.

Evie van Schie

HR Project Manager

Haar droom voor de toekomst? “Dat er geen technisch talent meer verloren gaat voor de techniek. Dat alle kinderen die het in zich zouden hebben om later een technisch beroep uit te oefenen, de kans krijgen om dat te ontdekken. Als ik kijk naar hoe veel belang we binnen Philips hechten aan dit onderwerp, en hoeveel we hierop inzetten ook samen met andere technologische bedrijven en partners, heb ik alle vertrouwen in dat dat gaat lukken.”

 

Bij Philips vinden we het belangrijk dat mensen zichzelf kunnen zijn, goed in hun vel zitten en zichzelf kunnen ontwikkelen. In de serie Philips & Ik gaan we op zoek naar collega’s die iets bijzonders doen op het gebied van Inclusiviteit & Diversiteit, gezondheid en welzijn of persoonlijke ontwikkeling.
 
Lees ook:
 
“Als je jezelf blijft ontwikkelen en lekker in je vel zit, kun je de beste versie van jezelf zijn”, een interview met Suzanne Verzijden, Head of HR Benelux, over wat er nu eigenlijk voor zorgt dat mensen graag bij Philips willen werken.
 
Raquel Schroyen zette haar Philips-vrijwilligersuren in om kaartjes te sturen naar eenzame ouderen: “Iedereen vindt het leuk om een kaartje te krijgen. Het is een soort knuffel in een envelop.”
 
Stephano Bel en ck Andrade richtten een Europese Black Employee Resource Group op; een veilige plek om open en kwetsbaar te zijn over inclusiviteit en diversiteit – voor iedereen.
 
Arlette van Wissen heeft een missie: ervoor te zorgen dat de algoritmes die Philips ontwikkelt zo veel mogelijk ‘bias-free’ zijn, dus vrij van vooroordelen. “We moeten vooroordelen niet meeprogrammeren.”
 
Philips Women Lead is een initiatief om gendergelijkheid in leiderschap te bevorderen; vrouwen binnen het bedrijf kunnen hier met elkaar in contact komen en professioneel groeien om verder te komen in hun carrière. “We zijn het aan onszelf verplicht om te verbeteren.”

“Het is al best moeilijk om als vluchteling aan een baan te komen, maar als hoger opgeleide is het extra ingewikkeld.” Basel Aal Bannoud neemt hij deel aan een programma dat als doel heeft om mensen met een vluchtelingenachtergrond in dienst te nemen.

Thomas van der Laan heeft als baan: zorg dragen voor de gezondheid en veiligheid van duizenden Philips-collega’s in Nederland. Zijn passie voor gezond leven heeft hij daarmee om kunnen zetten in een professionele missie, maar dat was niet altijd vanzelfsprekend.

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.